NHL

A Vancouver nyerte a nyugati gigászok csatáját - videó

  • Molnár Dávid

Számos meglepetést eredményezett az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 140. játéknapja. A legnagyobbat a Winnipeg Jets szolgáltatta, a kanadiak 7-0-ra ütötték ki csoportriválisukat, a Florida Pantherst. De a Buffalo és a Columbus is győzött idegenben, gólt sem kapva, míg a Vancouver kemény csatában kerekedett felül a szintén nyugati elsőségre törő St. Louison.

A veteránokra lehet számítani

Igazi erőfelmérőre került sor Vancouverben, ahol a hazai Canucks a központi csoport éllovasát, a St. Louis Bluest fogadta. A tét nagy volt, hiszen egy hazai győzelemmel a vancouveriek három ponttal meglóghattak volna az őket üldöző Detroit-St. Louis párostól, míg vendég siker esetén a Blues december után ismét vezette volna a ligát.

A két csapat helyezését figyelembe véve minden adott volt egy playoff hangulatú meccsre, és ezt meg is kapta a nézőközönség. A kanadaiak játékosainak sem volt eltérő a véleménye a mérkőzés lefújását követően.Burrows gólját ünneplik„A jégen olyan volt, mintha a rájátszásban lettünk volna. Két jó csapat ütközött meg, nem adtunk sok lehetőséget egymásnak. Néha, azokon a meccseken, amikor megnyílik a pálya és záporoznak a gólok, a közönség jobban szórakozik. De akárhogy is vívjuk ki a győzelmet, mindig boldogok vagyunk” – foglalta össze a meccs hangulatát Alex Burrows, aki a harmadik harmad elején törte meg a gólcsendet.

Bár a hétfői tranzakciók miatt számos új arc szerepelt a Canucksnál, kezdve Zack Kassiannel, a Buffalo egykori ígéretes fiataljával, akit a kanadaiak az év újonca várományos Cody Hodgsonért cserébe szereztek meg, az első mérkőzésen mégis a veteránok vitték a hátukon a csapatot. A végeredményt végül Chris Higgins üres kapuba lőtt találata alakította ki, melynél Burrows asszisztot jegyzett, így a hazaiak mindkét találatából kivette a maga részét. A hazaiak kapujában Roberto Luongo játszotta a portás szerepét, és szezonbéli harmadik shutoutját jegyezte.

A Vancouver már 90 ponttal rendelkezik, és nyugaton három pont az előnye a szorosan a kanadaiak nyakán lévő Detroittal és St. Louisszal szemben. A központi csoport mindkét tagja egyaránt 87 pontot gyűjtött össze eddig a szezon során. A Vancouver a ligát is vezeti egyben, két ponttal előzi meg a keleti első New York Rangerst, akik viszont három meccsel kevesebbet játszottak náluk.

Winnipegi kiütés

Evander Kane megmutatta, hogy nemcsak verekedések során tudja kiütni az ellenfeleit, hanem lehengerlő játékával is nagyarányú győzelemre tudja vezetni a csapatát. A Winnipeg Jets ifjú csatára két gólt vágott a délkeleti csoport élén trónoló Florida Panthersnek, valamint emellett két asszisztot is kiszórt.

„Nagyszerű érzés volt végre bebizonyítani mindenki számára, hogy játszani vagyunk itt. A hátralévő tizenhat mérkőzésen továbbra is csak a playoff fog lebegni a szemünk előtt” – értékelte csapatát Kane.

Ondrej Pavelec 33 védéssel segítette ki csapattársait, hozzájárulva ahhoz, hogy a Florida igazán megalázó vereséget szenvedjen. A Jetstől idén nem teljesen szokatlanok a gólzáporos mérkőzések, gondoljunk csak a Philadelphia vagy a Pittsburgh elleni derbikre, de ez volt eddig az idei év legjobb eredménye a csapattól.

A Winnipeg már a keleti főcsoport nyolcadik helyen tanyázik, mindössze két ponttal lemaradva a Floridától, igaz csak egy ponttal megelőzve a kilencedik Washington Capitalst. Mindenesetre ez a helyezés rájátszást érne az együttesnek, ha most érne véget az alapszakasz.

A játéknap további mérkőzései

Nem sikerült a New Jerseynek negyedszer sem a Boston Bruins ellen pozitív eredményt felmutatni az idei alapszakaszban. Bár az Ördögök 0-2 után megfordították a mérkőzést 3-2-re, hosszabbításban mégis a Bruins örülhetett, miután David Krejci megszerezte a találkozón a harmadik találatát, teljessé téve a mesterhármasát.

Marian Gaborik már szezonbeli harmincadik góljánál jár, miután a Rangers szlovák gólvágója a Carolina is betalált. A Rangers kapuját kivételesen a cserekapus, Martin Biron védte, aki a harmadik harmadban számos fantasztikus védést mutatott be, mellyel megőrizte a csapat előnyét.

A mostanában gyengélkedő Philadelphia Flyersnek kapóra jött a New York Islanders elleni mérkőzés. Bár a vendégek gyorsan betaláltak Ilja Brizsgalov kapujába, ezt követően megtáltosodott a Flyers Matt Read és Jaromir Jagr munkásságának köszönhetően – előbbi újonc két gólt és egy gólpasszt, míg a csehek legendája gólt és gólpasszt szerzett.

A Minnesota Wild a rendes játékidő utolsó négy percében három gólt rámolt be Carey Price-nek, a Montreal kapusának, amivel a Wild kiegyenlítette a mérkőzést. Végül mégsem örülhettek a Vadak, hiszen a szétlövéseknél folytatódott a pechszériájuk, és David Desharnais eldöntötte a rávezetéseknél a mérkőzés kimenetelét.

A Columbus védelme összekapta magát, és a gárda egy meglepő győzelmet szedett össze a Colorado Avalanche otthonában. Nyikita Nyikitin, valamint Fjodor Tyutin szállították a vendégek góljait, és Steve Mason újonc idényét idéző produkcióval rukkolt elő, 33 védést bemutatva ért el shutoutot.

A lehető legjobbkor kapta össze magát a Calgary Flames, pont amikor a Phoenix Coyotes otthonába látogattak az albertaiak.  A Flames négy meccs után nyert először, és a szoros nyugati mezőnyben két pontosra csökkentette hátrányát a nyugati nyolcadik Dallasszal szemben.

Nemcsak Steve Mason játszott ihletett formában csütörtökön, hanem Ryan Miller is, aki Milan Lucic ellen elszenvedett november végi agyrázkódása óta először tudott két egymást követő nap a Sabres nyerőembere lenni. Az Anaheim lenullázása után a San Jose elleni mérkőzésen is lehúzta a rolót az amerikai olimpikon, és ennek a két szép eredménynek köszönhetően a playoff is elérhető távolságba került számukra.

NHL
140. játéknap
Boston Bruins - New Jersey Devils 4-3 h.u.
Carolina Hurricanes - New York Rangers 2-3
Philadelphia Flyers - New York Islanders 6-3
Montreal Canadiens - Minnesota Wild 5-4 szétlövésekkel
Winnipeg Jets - Florida Panthers 7-0
Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets 0-2
Phoenix Coyotes - Calgary Flames 2-4
Vancouver Canucks - St. Louis Blues 2-0
San Jose Sharks - Buffalo Sabres 0-1