Vívás

Erős mezőny, visszafogott magyar remények a Gerevich-Kovács Kárpáti GP-n

  • MTI
Címkék:

Hagyományosan nagy mezőny - az előzetes nevezések alapján - 32 ország 131 vívója küzd majd a helyezésekért a hétvégi, budapesti kard Grand Prix-n.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti viadal iránt minden évben jelentős az érdeklődés, és idén is igaz ez, már csak azért is, mert a pontokkal jól fizető GP-n sikeres szerepléssel előre lehet lépni az olimpiai kvalifikációs ranglistán.

A magyarok számára ugyan az utolsó ötkarikás selejtezőnek, a két hét múlva esedékes moszkvai Világkupának van különös jelentősége - mivel azon csapatversenyt is rendeznek -, ezzel együtt fontos az egyéni eredményesség is, különösen hazai közönség előtt.

Kovács Tamás szövetségi kapitány a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve azzal már elégedett lenne, ha egy magyar kardozó bekerülne a legjobb nyolc közé. Amint azt a csütörtöki felevezető sajtótájékoztatón mondta, erre Szilágyi Áronnak van a legnagyobb esélye.

"Jelenleg egy kardozónk van, aki a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik, ez Szilágyi Áron. Decsi Tamás és Lontay Balázs legutóbb éppen egy éve, a budapesti versenyen jutott el a negyeddöntőig, Nemcsik Zsolt pedig tavaly, Moszkvában ért el hasonló eredményt. Szilágyi tavaly az Eb-n harmadik, a vb-n hatodik volt és idén már van egy ötödik helye GP-ről" - ismertette az erőviszonyokat a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy Szilágyi hetek óta beteg, napok óta nem edz, éppen csütörtökön lesz az első tréningje.

Kovács Tamás beszélt a válogatottról, is mint mondta, tudomásul kell venni, hogy erejét tekintve jelenleg az ötödik-hatodik legjobb az együttes, az olasz, az orosz, a német és a román csapat előrébb jár.

"A legnagyobb ellenfelünk a sportdiplomáciánk gyengesége, a versenybírók és a bunda" - utalt az olimpiai selejtezős esélyeket illetően a február közepi, padovai Vk-n tapasztaltakra, illetve a moszkvai kilátásokra. - "Én azt szeretném, ha az utolsó kvalifikációs versenyen összekerülnénk a franciákkal, és egymás között eldönthetnénk, hogy melyik csapat megy az olimpiára" - tette hozzá.

Kovács Tamás már most bejelentette, hogy a március 16-tól 18-ig tartó moszkvai Világkupa-fordulón egyéniben nem indulnak a magyarok, nehogy bárki is megsérüljön közülük a csapatversenyre. A MOL Kupáért sorra kerülő hétvégi viadal is csak egy állomás a legfontosabb cél, a válogatott kvótaszerzése felé vezető úton.

A GP - a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és a mellette lévő Tornacsarnokban - szombaton 9 órakor a selejtezővel kezdődik, majd vasárnap 9 órától a 64-es tábla asszóival folytatódik és az aznap 15 órától zajló négyes döntővel fejeződik be. 

A férfi kardozók bő öt évtizedes múltra visszatekintő budapesti versengése a szakág legendás képviselőinek, az összesen 19-szeres olimpiai aranyérmes Gerevich Aladárnak, Kovács Pálnak és Kárpáti Rudolfnak emléket állítva 2000 óta szerepel a jelenlegi elnevezéssel a versenynaptárban.

Vasárnap nem fejeződik be a kardtalálkozó, hétfőn ugyanis Gödöllőn rendezik a Bajnokcsapatok Európa Kupáját a hazai csapat, illetve a Vasas, valamint francia, lengyel, holland és osztrák együttes részvételével.