NHL

A Chicago ütött újabb szöget a Toronto koporsójába - videó

  • Molnár Dávid
megosztom

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 139. játéknapján a Toronto Maple Leafs kivételével minden idegenben játszó csapat nyerni tudott. A St. Louis Blues könnyedén lépett túl az Edmontonon, a Pittsburgh szétlövésekkel folytatta felemelkedését, míg a Buffalo meglepetésre Kaliforniában nullázta le az Anaheimet.

Otthon, édes otthon

A Chicago Blackhawks idegenben az NHL egyik legrosszabb mérlegével rendelkezik a rájátszást érő helyeket birtokló csapatok közül. Jonathan Toewsék szerencséjére azonban hazai pályán képesek a szebbik arcukat is felmutatni, mely ezúttal is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy véget vessenek három mérkőzés óta tartó vesszőfutásuknak.

A siker kulcsa a Blackhawks sztárjátékosainak jó teljesítményében rejlett. Marian Hossa és Patrick Kane végre azt hozták, melyek miatt az elmúlt években a Chicago a központi divízió egyik legveszélyesebb csapatává nőtte ki magát, és ami végül 2010-ben Stanley kupát hozott a Szeles Városba. Január 20-a óta, nem sokkal az All-Star szünet előtt azonban valami vakvágányra futott a Blackhawksnál, és látványos visszaesésen esett keresztül a csapat.

Ray Emery és Duncan Keith

A Chicago drukkerek reménykedhetnek benne, hogy ez a Toronto felett aratott győzelem egy új időszak kezdetét jelzi. Kane egymás után két meccsen betalált – igaz az utóbbi 25 mérkőzéséből csupán ötször volt eredményes – míg a szlovák gólvágó, Hossa két góllal segítette ki együttesét, hogy felülkerekedjenek azon a Torontón, mely az első harmadban már 1-3-ra is vezetett. Kane-ék a következő két harmadra azonban összekapták magukat, köszönhetően főleg Ray Emery hathatós segítségének, aki Corey Crawfordot váltva a találkozó hátralévő idejében mindösszesen egyszer kapitulált a hazaiak kapujában.

A 2010-es bajnok fontos két pontot zsebelt be, melyekkel meglépett az addig azonos pontszámmal bíró San Jose Sharkstól, és a nyugati főcsoport hatodik helyét immáron egyedül birtokolják. Ezzel szemben a Toronto Maple Leafs már zsinórban hatodik vereségénél jár, és gyorsan össze kellene szedniük magukat ahhoz, hogy ledolgozzák a keleti nyolcadik Washingtonnal szemben a négy pontos hátrányukat a rájátszás kivívásáért.

Lesérültek, nyertek

A Pittsburgh Penguinst nem érte meglepetésként, hogy a Dallas Stars elleni mérkőzésen két játékosuk is lesérült. A Pingvineket a 2009-es kupagyőzelmük óta érthetetlen sérüléshullám sújtja, és talán ha egy tucatot számlálnak azok a mérkőzések, amikor teljesen egészséges kerettel tudtak kiállni az ellenfeleikkel szemben – akkor viszont rendszerint meggyőzően nyertek, ami joggal veti fel a kérdést, hogy mennyire lenne esélyes idén is a Pittsburgh, ha nem hiányozna Sidney Crosby és a többiek.

Kris Letangot Eric Nystrom brutális ütközése után kellett nélkülöznie a vendégeknek, míg Steve Sullivan alsótesti fájdalmakra hivatkozva vonult be az öltözőbe, ahonnan később már nem tért vissza. Ennek ellenére, talán azért, mert már hozzászoktak a pechszériához, vagy talán inkább azért, mert Jevgenyij Malkin vezérletével bármely meccsen esélyesek, kipréselték a Dallasból a második pontot is a döntetlent hozó rendes játékidőt követően.

Bár az NHL legjobb formájának örvendő orosz klasszistól csupán egy gólpasszra futotta, mezőnyjátéka ismét felbuzdította csapattársait, akik kétszer álltak fel hátrányból, majd Kunitz gólja révén a vezetést is megszerezték a harmadik harmad elején, amire később Michael Ryder válaszolni tudott. A csapatok 3-3-as döntetlennel zárták az első hatvan percet, és a hosszabbításban adódott mindkét fél előtt esély a második pont bezsebelésére, de a kapusok megakadályozták, hogy a mérkőzés gyorsan véget érjen.

A szétlövések az NHL idei trendjét figyelembe véve sok gólt hoztak, az első és a harmadik körben is betalált mind a két csapat lövője, a negyedik felvonásban azonban Pascal Dupuis példáját nem tudta követni Michael Ryder, és a Pittsburgh így két ponttal távozhatott Dallasból.

A Pittsburgh négy mérkőzés óta veretlen, és a New York Rangers rapszodikus teljesítményének köszönhetően elérhető közelségbe került a Pingvinek számára a divízió elsőség kiharcolása is.

A játéknap további mérkőzései

Ryan Miller negyedik shutoutjával 2-0-ra nyert idegenben a Buffalo Sabres Anaheimben. Bár a Sabresről a hétfői cserestop eseményei után úgy tűnt, hogy feladják a playoff részvételt, a Szablyások másképp vélekednek csapatuk esélyéről. Január 24-e óta 9-3-3 a mérlegük, és már csak öt pont választja el őket a rájátászástól.

Nem okozott gondot a St. Louis Bluesnak az Edmonton Oilers, Andy McDonald két góljával, valamint a védő, Kevin Shattenkirk három pontos estéjének köszönhetően könnyedén hódította el a két pontot a Blues Albertában. A Zenészek így pontok számában beérték a csoportelső Detroit Red Wingst, és több rendes játékidőben elért győzelmük miatt vezetik is immáron a központi divíziót.

NHL
139. játéknap
Dallas Stars - Pittsburgh Penguins 3-4 szétlövésekkel
Chicago Blackhawks - Toronto Maple Leafs 5-4
Edmonton Oilers - St. Louis Blues 2-5
Anaheim Ducks - Buffalo Sabres 0-2

 

megosztom