Forma-1

Kihagyja a Marussia az utolsó tesztet – vajon elkészül az első orosz F1-es versenygép?

  • Kele János

Könnyen lehet, hogy el sem tud indulni az ausztráliai idénynyitón a Marussia, a csapat új versenygépe ugyanis megbukott a törésteszten.

A Lotus és a HRT után a Virginből átalakult Marussia a legújabb olyan csapat, amelyik nem mindennapi gondokkal kénytelen szembenézni a szezon két és fél hét múlva esedékes rajtját megelőzően: az orosz licenc-szel versenyző istálló ugyanis a napokban elbukott az FIA hivatalos töréstesztjén, emiatt pedig kénytelen kihagyni az utolsó kollektív teszthetet is.

Érdekes, hogy a Timo Glockot is foglalkoztató gárda tavaly még nem bűnhődött volna ilyen keményen az elbukott teszt miatt, az FIA azonban az idei évadra változtatott a regulákon, és törvényerőre emelte, hogy az autóknak nem az első verseny, hanem már az első hivatalos pályára gördülés előtt teljesíteniük kell a töréspróbát. A hírek szerint a Banbury-i székhelyű csapat a tizennyolc terheléses teszt közül egyet nem tudott sikerrel venni, viszont már ez is elég volt ahhoz, hogy a nemzetközi szövetség megvétózza az autójuk megbízhatóságát.

Már eddigi is bőséggel keltek szárnyra pletykák a Virginből lett Marussia csapat komolyságát illetően, voltak, akik állították, Richard Branson háttérbe vonulásával az istállónak befellegzett, megint mások viszont amondóak voltak, Timo Glock érvényes szerződése a garancia a 2012-es szereplésre. Nos, biztosat továbbra is nehéz állítani, az azonban semmiképp sem jó előjel, hogy a melbourne-i szezonnyitót megelőzően a gárda egyetlen egyszer sem próbálhatja ki az MR01-es kóddal jelölt konstrukcióját. Persze ez csak elméleti lehetőség, ha az autó teljesíti a töréstesztet, elvileg kaphat egy plusz tesztnapot a szövetségtől, ahogyan például a múlt heti barcelonai gyakorlást teljes egészében kihagyó Lotus is.

Korábban egyébként a Hispania Racing 2012-es modellje is megbukott a törésteszten, ám a spanyolok az újrahomologizációt már sikerrel teljesítették, így a legutóbbi hírek tanúsága szerint néhány nap késéssel ugyan, de Barcelonában mégiscsak bevethetik legfrissebb konstrukciójukat. Tavaly viszont ők buktak hasonlóképpen, mint idén a Marussia, emlékezhetünk, autójuk csak a melbourne-i idénynyitón futotta első köreit – annak ellenére, hogy a szezonkezdetet két hetet csúszott a közel-keleti forradalmi hullám miatt.

A Marussia szempontjából azért is kínos bukás a mostani, mert a csapat újonc pilótája, Charles Pic gyakorlatilag nem rendelkezik F1-es tapasztalattal, mindössze az a két napnyi gyakorlás van a háta mögött, amit az előző héten Barcelonában végzett a csapat 2011-es modelljével. Arról nem is beszélve, hogy a hétvégi barcelonai tesztet követően a csapatok néhány napon belül már hajóra is teszik a rakományukat Melbourne felé – ha tehát a Marussia nem készül el, és újra megbukik a törésteszten, akár még az is előfordulhat, hogy el sem tud utazni Ausztráliába.

Érdekes persze végiggondolni, hogy vajon mi a veszélyesebb: engedni gyakorolni a teljesen tapasztalatlan Charles Pic-et egy olyan autóval, amely 18 próbából egyet éppen csak, hogy nem teljesített, vagy pedig ugyanezt, de hatszor olyan ideges és lámpalázas Pic-et pályára engedni az elvileg már szabályos, de általa még sohasem vezetett, ráadásul a mérnökök számára is kvázi ismeretlennek számító MR01-essel Melbourne-ben…

Gondoljunk csak bele: annak idején a debütáns Kimi Räikkönennek az illetékesek nem akarták megadni a versenyzéshez szükséges szuperlicenszet, mondván még nem teljesített elegendő kilométert nyitott karosszériás autóban – holott ő azért tesztelte becsülettel a 2001-es Saubert a tesztszezonban.  Most úgy látszik, merőben más időket engedünk…

Persze, ha nem megy át a törésteszten, az is meglehet, hogy Pic sohasem fogja vezetni a Marussia versenygépét – mi pedig már azelőtt orosz csapat nélkül maradunk, hogy igazából megízlelhettük volna a dolog keleties báját.