Magyar válogatott

Bogdántól Buzsákyn át Szalaiig - értékelés

  • Göbölyös János

A magyar válogatott Győrben kezdte a 2012-es esztendőt. Az ellenfél az a Bulgária volt, amelyet 37 éve nem sikerült legyőznünk. Ezúttal sem. Az első félidőben ugyan Szalai Ádám révén vezetést szereztünk, a szünet után azonban a bolgárok rátettek egy lapáttal és a hajrában egyenlítettek. A mieink közül Szalai és Bogdán nyújtotta a legjobb teljesítményt, a kapusunk ziccert védett, a többiek átlagos, vagy annál gyengébb produkciót nyújtottak. Egyenként osztályoztuk a válogatott tagjainak teljesítményét.

Juhász Roland csúnyán beragadt a bolgár gól előtt - Fotó: MTI

Kezdőcsapat

7
BOGDÁN ÁDÁM (24 éves, Bolton Wanderers, 5/0
Kétszer találkozott a labdával az első félidőben, egy kósza középre gurítás és egy szöglet után. A bolgár támadások csak az agyát mozgatták meg, az izmait kevésbé, talán ezzel magyarázható, hogy a 21. percben Ivanov közeli fejesénél a kapuban maradt. A második félidőben többször igazolta tehetségét, Bojanov ziccerét elképesztő reflexszel védte.

5
VARGA JÓZSEF (23 éves, Debrecen, 11/0
Nehezen vette fel a ritmust, rajta látszott leginkább, hogy hiányzik a lábaiból a bajnoki terhelés. Az első félidő túlnyomó részét a tizenhatos és az oldalvonal között töltötte, igaz, a baloldali vendégtámadások csak ritkán engedték, hogy előre kalandozzon. Amikor megtette, gól lett belőle, ekkor döbbenhetett rá, hogy nem kötelező csak a védekezésre koncentrálnia. A második félidőben bátrabban, de sok hibával futballozott.

5
KORCSMÁR ZSOLT (23 éves, Brann, 6/0)
Eleinte biztosan blokkolta a középre érkező labdákat, aztán látva a középpályás játékunk esetlegességét, megindult előre, ha kellett, az ellenfél tizenhatosa környékén is bekapcsolódott a játékba. A második félidőben már nem vállalkozhatott felfutásokra, hátul volt rá szükség, bár helyesebb úgy fogalmazni, hogy egyszer-kétszer ,,lett volna"...

5
JUHÁSZ ROLAND (28 éves, Anderlecht, 70/5)
Belső védőtársához hasonlóan, az első félidő derekától ő is megelégelte, hogy képtelenek vagyunk a középpályán megtartani a labdát, és tőle megszokott módon fellépett a támadásainkhoz. A szünet után többször megizzasztották őt is a bolgár csatárok, Bozsinov gólja előtt pedig csúnyán beragadt.

5
KÁDÁR TAMÁS (21 éves, Newcastle United 3/0)
Ahhoz képest, hogy alig kap lehetőséget a klubjában, határozottan, többnyire eredményesen akadályozta meg a bolgárok jobb oldali akcióit. Az első félidőben néhányszor sikerült Dzsudzsákkal összjátékot kezdeményeznie, aztán a második játékrészre az ő teljesítménye is visszaesett.

4
HAJNAL TAMÁS (30 éves, VfB Stuttgart, 47/5)
Sejthető volt, hogy a középpálya jobb oldalán nem tud majd maradandót alkotni, arra viszont kevesen számíthattak, hogy ennyire láthatatlan futballt produkál a Stuttgart légiósa. Egyszer-egyszer megpróbálta befelé vezetni a labdát, a 25. percben akár gólpasszt is adhatott volna, de pontatlan volt. Gyenge teljesítményt nyújtott.
.
4
PINTÉR ÁDÁM (23 éves, Real Zaragoza, 8/0)
Az első félidő nagy részében kissé céltalanul mozgott a középpályán, ritkán tudta megakasztani a bolgár támadásokat. A gólunk előtt jól döntött, hogy követte a támadásunkat, az már nem rajta múlott, hogy a gyengére sikeredett lövéséből Szalai kihozta a maximumot.

4
BUZSÁKY ÁKOS (29 éves, Queens Park Rangers, 20/2)
Két év után tért vissza a válogatottba, s mivel azon kevés légiósaink közé tartozik, akit rendszeresen foglalkoztat a klubja, elvárható volt tőle, hogy címeres mezben is odategye magát. Az akarat megvolt, de semmi olyat nem produkált, amivel meggyőzhette volna a kapitányt, hogy kirobbanthatatlan helye lenne a középpályán.

5
DZSUDZSÁK BALÁZS (25 éves, Dinamo Moszkva, 42/7)
Nincs játékban, hiszen Oroszországban sem kezdődött még el a bajnokság, az első félidőben azonban ez alig látszott a mozgásán. Egyoldalas támadójátékunkban ő vitte a prímet, beadásai ugyan többször célt tévesztettek, Szalai kapufás fejesét viszont remekül előkészítette. A szünet után fokozatosan elfáradt, egyelőre nem bír többet.

4
SZABICS IMRE (31 éves, Sturm Graz, 27/12)
Kissé hátravontan, Szalai mögött és a középpályások előtt futballozott, ott próbált labdát szerezni, vagy kérni, ám egyik feladatot sem tudta maradéktalanul végrehajtani. Nem elsősorban az ő hibájából, hiszen az első félidő túlnyomó részében nem a bolgár térfélen folyt a játék. Több mozgással talán érvényesíthette volna tudását. 

7
SZALAI ÁDÁM (27 éves, Mainz 05, 7/4)
Egy évvel a súlyos sérülése után tért vissza a válogatottba, és ezt már a negyedik percben góllal ünnepelhette volna. A kapufás fejese után hosszú csend következett, aztán a félidő hajrájában robbant az addig feltűnően nyugodt hangulatot árasztó ETO-Park, a ,,mainzi gitáros" számára ujjgyakorlatnak minősülő lövéssel megszerezte a vezetést. Az öröme - és a miénk - határtalan volt, az sem izgatta, hogy sárga lapot kapott érte.

Cserék

0
KIRÁLY GÁBOR (35 éves, 1860 München, 86/0)
Néhány percet kapott csupán a szövetségi kapitánytól, a pályára lépése azonban ünnepnek számított. Nyolcvanhatodszor viselte a válogatott mezt, és ezzel beérte az örökranglistán harmadik kapuslegendát, Grosics Gyulát. Kár, hogy Bozsinov nem volt tekintettel minderre, igaz, neki nem is az volt a dolga.

5
KOMAN VLADIMIR (22 éves, AS Monaco, 19/5)
Beállásával ha nem is látványosan, de feljavult a válogatott jobb oldali teljesítménye, Németh Krisztiánnal néhányszor biztató összjátékot kezdeményezett, ám a csapat többi tagjával együtt ő is fokozatosan leeresztett.

4
PRISKIN TAMÁS (25 éves, Alanyija Vlagyikavkaz, 39/11)
Szalai cseréje volt, ám annyira nem tudott bemelegedni, hogy veszélyes helyzetet teremtsen a bolgár kapu előtt. A végén azért vitt némi izgalmat a játékba, erre azonban nem lehet büszke, a Kolevvel történt ütközésnek sok értelme nem volt.


4
ELEK ÁKOS (23 éves, Eskisehirspor, 18/1)
Török klubcsapatában most próbál helyet követelni magának, a meccshiány miatt nem is lehetett tagja a kezdőcsapatnak, és a beállása után is látszott rajta, hogy messze van csúcsformájától. Képtelen volt hatásosan szűrni az ellenfél akcióit.

0
LACZKÓ ZSOLT (25 éves, Sampdoria, 18/0)
Rövid szerepvállalása nem hagyott maradandó nyomot, igaz, a pályára lépését követő időszakban már nehéz lett volna felvenni a bolgárok által diktált tempót.


5
NÉMETH KRISZTIÁN (23 éves, RKC Waalwijk, 5/0)
Néhány gyors megindulás, szórványos összjáték Komannal, egy erősen tizenegyes gyanús esés és egy felesleges sárga lap fűződik a nevéhez. Ennél azért több kell tőle ahhoz, hogy eredményesen vegyen részt a játékban.