Nemzetközi foci

A magyar-bolgár mellett angol-holland és német-francia a szerdai programban

Szerte a világban felkészülési mérkőzéseket rendeznek a február 29-i FIFA-játéknapon. A barátságos találkozók közül kiemelkedik a hollandok angliai és a franciák németországi vendégjátéka.

A csapatok már a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra vagy a szeptemberben kezdődő világbajnoki selejtezőkre készülnek a felkészülési mérkőzéseken, amelyekből kettőt kedden rendeztek: Brazília meglepetésre csak nagyon nehezen, a hosszabbításban elért (ön)góllal győzte le 2-1-re Bosznia-Hercegovinát. A szerbek 2-0-ra nyertek Örményországban.

Szerdán az angolok a londoni Wembley Stadionban fogadják a világbajnoki ezüstérmes holland csapatot. A hazaiaknak ez lesz az első mérkőzésük azt követően, hogy a korábbi szövetségi kapitány, Fabio Capello lemondott posztjáról, és helyét ideiglenesen Stuart Pearce foglalta el. A szakembernek kellemes emlékei lehetnek a hollandokról, ugyanis az 1996-os Európa-bajnokságon játszott a Wembleyben azon az összecsapáson, amelyet a hazaiak 4-1-re nyertek meg.

Angliában John Terry leváltását követően még nem neveztek ki új csapatkapitányt, a mostani meccsen Perce a kezdőcsapat kihirdetéskor nevezi meg a karszalag tulajdonosát is.

A hollandok a vb-ezüst óta is kiváló eredményeket értek el: a magyarokkal azonos Eb-selejtezős csoportból kilenc egymást követő győzelemmel jutottak tovább, ráadásul olyan támadókkal rohamoznak majd a brit főváros legendás stadionjában, mint a Premier League góllövőlistáját 23 találattal vezető Robin van Persie, vagy a Schalke gólvágója, Klaas-Jan Huntelaar, aki 12 találattal az Eb-selejtezősorozat gólkirálya lett.

A németek Brémában látják vendégül a francia együttest, s Joachim Löw, a házigazdák szövetségi kapitánya nem számíthat több kulcsemberére sérülés miatt (Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Mario Gomez, Lukas Podolski, Per Mertesacker és Sven Bender), ám pótlásukra nem hívott meg más játékosokat a keretbe.

"Minden csapatrészben van elegendő lehetőségünk a kimaradó futballisták helyettesítésére" - mondta Löw, akinek így 20 labdarúgó közül kell kiválasztania azokat, akik lehetőséget kapnak a szerda esti összecsapáson.

A február elején bokaszalag-szakadást szenvedett Bastian Schweinsteiger, valamint Lahm távollétében nagy valószínűséggel Miroslav Klose, a Lazio támadója viselheti majd a csapatkapitányi karszalagot. A hátproblémákkal bajlódó 33 esztendős csatár pályára lépése egyelőre kérdéses, ám ha lehetőséget kap, akkor 114. alkalommal szerepelhet a Nationalelfben.

Szerte a világban felkészülési mérkőzéseket rendeznek a február 29-i FIFA-játéknapon. A barátságos találkozók közül kiemelkedik a hollandok angliai és a franciák németországi vendégjátéka.

Laurent Blanc, a francia válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, "az egész világ azt várja, hogy komoly vereségbe" szaladnak bele tanítványai, ez pedig számukra plusz motivációt jelent. A tréner röviden reagált Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) francia elnökének nyilatkozatára is, az 1984-ben Eb-győztes, korábbi háromszoros aranylabdás ugyanis a Die Welt című napilap hétfői számában dicsérte a németeket, ugyanakkor visszafogottan nyilatkozott honfitársai játékáról. Platini azt mondta, a francia csapatban csupán két-három jó játékos szerepel, a többit közepesnek ítéli.

Blanc természetesen megvédte tanítványait, igaz, csupán annyit fűzött hozzá a kritikához, hogy az UEFA elnökének kijelentése "kissé szélsőséges" volt. A galloknál hiányozni fog a Real Madrid remek formában lévő csatára, Karim Benzema, és a Lyon középpályása, Yoann Gourcuff is.

Az Európa-és világbajnoki címvédő spanyolok Venezuelát fogadják Málagában, az olaszok az Egyesült Államokkal meccselnek Genovában. A Furia Roja keretéből több mint öt év után kimaradt a Chelsea-ben pocsék formát mutatót FernandoTorres.

A szerdai találkozók közül a Románia-Uruguay mérkőzést Kassai Viktor, a Dánia-Oroszország összecsapást pedig Vad István vezeti majd.

A szerdai program:
Grúzia-Albánia 15:00
Lettország-Kazahsztán 15:00
Moldova-Fehéroroszország 16:00
MAGYARORSZÁG-Bulgária 18:00 Sport 1
Montenegró-Izland 18:00
Izrael-Ukrajna 18:00
Ciprus-Szerbia 18:00
Románia-Uruguay 19:00 Sport 2
Luxemburg-Macedónia 19:00
Tunézia-Peru 19:00
Málta-Liechtenstein 19:30
Törökország-Szlovákia 19:30
Dél-afrikai Köztársaság - Szenegál 19:35
Dánia-Oroszország 19:45
Chile-Ghána 20:00
Svájc-Argentína 20:30
Ausztria-Finnország 20:30
Horvátország-Svédország 20:30
Görögország-Belgium 20:30
Németország-Franciaország 20:45 Sport 1
Észak-Írország - Norvégia 20:45
Szlovénia-Skócia 20:45
Olaszország-Egyesült Államok 20:45
Lengyelország-Portugália 20:45
Írország-Csehország 20:45
Wales-Costa Rica 20:45
Anglia-Hollandia 21:00 Sport Klub
Spanyolország-Venezuela 21:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyarország-Bulgária mérkőzésről élő, szöveges közvetítéssel jelentkezünk a hatharom.com-n.