NBA

A Celtics és a Sixers is győzelemmel kezdett a szünet után

  • Barcsai Róbert

Rövid All-Star szünet után kedden folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011/12-es szezonja. A 62. játéknapon a Boston, valamint a Philadelphia is megszakította negatív sorozatát, a nap legnagyobb meglepetése a New Jersey nevéhez fűződik, habár a Bulls is majdnem megégette magát.

Győzelemmel rajtolt a Boston Celtics az All-Star szünet után, Rondóék 86:83-ra nyertek Clevelandben. Habár a meccs első részében a Boston szerzett megnyugtató előnyt, a második félidőben a Cleveland felzárkózott, és izgalmas végjáték alakult ki. Ray Allen 2.4 másodperccel a vége előtt két büntetőt is értékesített, erre pedig már nem volt válasza a Cavaliersnek. A Celtics kezdője Rondón kívül kivétel nélkül eljutott legalább 12 pontig, a legjobb Ray Allen volt 22 egységgel. A mérkőzés után Doc Rivers így nyilatkozott: "Ez egy győzelem volt, számunkra ez minden. Jó érzés megszakítani egy vesztes sorozatot, valamint győzelemmel kezdeni a szezon második felét, de ennél jobban kell teljesítenünk. Szörnyen játszottunk, sokszor eladtuk a labdát, valamint figyelmetlenek voltunk."

Rajt-cél győzelmet aratott az Indiana, Grangerék hazai pályán győzték le 102-78-ra a Golden State együttesét. A Pacers gyakorlatilag a mérkőzés elejétől fogva vezetett, ami nem is csoda, hiszen hat játékos szerzett legalább 10 pontot, a legeredményesebb pedig Danny Granger volt a maga 25 egységével. A vendégek sztárja, Stephen Curry kihagyta a mérkőzést, így Monta Ellisnek kellett volna a csapat élére állnia, ám csupán 14 pontot szerzett a tetovált sztár, így nem csoda, hogy nagy verést kapott a Warriors.

Nem csak a Boston, de a Philadelphia is megszakította negatív sorozatát: Iguodaláék fölényesen nyertek Detroitban. A Pistons csupán egy negyeden keresztül tudta tartani a győzelemre éhes Sixerst, a második játékrésztől fogva ugyanis hengereltek a vendégek. A legeredményesebb 76ers játékos Thaddeus Young volt, aki 20 pontig, valamint 8 lepattanóig jutott.

Philadelphia is megszakította negatív sorozatát

A nap meglepetését okozhatta volna a New Orleans, ha a Bulls ellen jobban koncentrált volna a végjátékban. Ennek ellenére 99-95-ös győzelmet aratott a végre-valahára teljes kezdővel felálló Chicago csapata. Habár a Bulls bekezdett az első negyedben, a vendégek vissza tudtak kapaszkodni a játékrész végére, innentől kezdve pedig nyílt meccset láthattak a nézők, a végjátékban pedig jött Derrick Rose, aki mindent eldöntött. A tavalyi MVP 32 ponttal és 9 gólpasszal zárt, így egyértelműen ő volt a mérkőzés embere. Az utóbbi időben életjeleket mutató New Orleans vezetőedzője, Monty Williams így értékelte csapata teljesítményét: "Derrick Rose-nak 41 percet kellett játszania, hogy meg tudjanak verni minket."

Szintén először játszott a legerősebb összeállításában a New Jersey, amely nagy meglepetésre minimális különbséggel győzött a címvédő otthonában. Az első félidőben láthatóan meglepődtek Nowitzkiék, hiszen 11 pontos hátrányba kerültek a mérkőzés ezen szakaszában, ám a harmadik negyedben korrigált a Mavericks, így egy teljesen új meccs kezdődött a záró játékrészben. A várakozásoknak megfelelően a negyedik negyedben a védelmeké volt a főszerep, a két együttes csak 30 pontot tudott összeszorgoskodni, a végén pedig a vendégek ünnepelhettek, hiszen Jason Kidd kétszer is hibázott a triplavonalon kívülről. Meglepetés a meglepetésben, hogy a sérüléséből visszatérő, egyelőre limitált perceket játszó Brook Lopez 38 pontot tudott összehozni.

A játéknap legjobban várt meccsén a Clippers hazai pályán kapott ki a Minnesotától, méghozzá meglehetősen nagy különbséggel.  A fordulatos mérkőzés döntő szakasza az utolsó játékrész volt, amelyet 36-21-re nyertek a Farkasok, így kialakítva a 97-109-es végeredményt. A meccs kimenetelénél csak a Minnesota kispadjának teljesítménye meglepőbb: Michael Beasley, valamint az újonc Derrick Williams egyaránt 27-27 pontot dobott, erre pedig még NBA-szinten is nehéz válaszolni.

A 62. játéknap eredményei :
Indiana Pacers-Golden State Warriors 102-78
Cleveland Cavaliers-Boston Celtics 83-86
Detroit Pistons-Philadelphia 76ers 68-97
Milwaukee Bucks-Washington Wizards 119-118
Houston Rockets-Toronto Raptors 88-85
Chicago Bulls-New Orleans Hornets 99-95
Dallas Mavericks-New Jersey Nets 92-93
Sacramento Kings-Utah Jazz 103-96
Los Angeles Clippers-Minnesota Timberwolves 97-109