Biatlon-világbajnokság

Az EU-embargó miatt veszélyben a fehérorosz sikerek

  • VNA

A megszűnés fenyegeti a fehérorosz biatlon sportot, ha továbbra is érvényben marad az EU lőszerekre vonatkozó embargója.

Kétségbeesett segítségkéréssel fordultak a fehérorosz biatlonosok a Nemzetközi Biatlon Szövetséghez (IBU) annak érdekében, hogy sportáguk életben maradhasson. A szovjet utódállam ugyanis az ország politikai vezetésének magatartása miatt több területen is az Európa Unió tiltólistájára került. Az országát meglehetősen önhatalmúan kormányzó Alexander Lukasenko elnök miatt ugyanis fegyverembargót vezettek be, így jelenleg sem puskát, sem pedig lőszereket nem adhat el senki az EU területéről Fehéroroszországnak.

Eurosport banner

"A szezon után meg kell néznünk, hogy miként lehet ezt a sportágat tovább folytatni" - nyilatkozott kétségbeesetten a csütörtökön kezdődő ruhpoldingi világbajnokság helyszínén Klaus Siebert, a fehérorosz válogatott német edzője. Az embargó miatt ugyanis drasztikusan csökkentek a válogatott edzési lehetőségei, a hiányzó lőszerek miatt pedig a világbajnokság egyik esélyesének tartott Darja Domracseva is bajban lehet a lőállásban. A fehéroroszok által megrendelt lőszerek (a hetek óta húzódó probléma miatt most már 350.000 darabról beszélünk) a gyártó cég németországi bázisán pihennek.

Bár a nehéz helyzetben lévő fehérorosz szövetség más forrásokból, így Amerikából vagy Ázsiából is rendelhetne lőszert, azt a szervezet anyagi biztonságának veszélyeztetése nélkül nem nagyon tehetik meg. A fehérorosz válogatottnak a ruhpoldingi utazással is nehézségei voltak, hiszen a bajor rendőrség tüzetes vizsgálat alá vonta autóikat. Hogy a válsághelyzet milyen eredményt hoz ki a fehérorosz sportolókból, azt meglátjuk a március 1-11 között rendezendő világbajnokságon, amelynek valamennyi versenyét az Eurosport élőben közvetíti.