Olimpia 2012

Talán lesz magyar műugró az olimpián

  • MTI

Magyar toronyugró aligha, műugró viszont esetleg ott lehet a nyári, londoni ötkarikás játékok indulói között.

A bizonytalanság oka: a brit fővárosban, a leendő versenyhelyszínen rendezett kvalifikációs Világkupa vasárnapi zárónapján, az úgynevezett pótkvalifikáción a négy próbálkozó egyike sem került a legjobbak közé. Egészen pontosan a két női toronyugró közül Kormos Villő a 12., Reisinger Zsófia pedig a 14. lett, míg a 3 méteres műugrásban próbálkozó Gondos Flóra a 9., Barta Nóra pedig a 10. helyen végzett.

A ráadásviadalon azok állhattak rajthoz, akik a hétközi selejtezőkön egyéni számukban nem jutottak be a középdöntőbe, vagyis a legjobb 18 közé, ami közvetlen ötkarikás kvótát jelentett volna. Márpedig Kormos csak a 19., Reisinger a 28., Gondos a 29., Barta pedig a 30. pozícióban zárt. "A "pótvizsgán" szerepeltek közül a műugrók esélyei jobbak az olimpiai indulásra" – mondta el Haász Katalin szakági vezető a helyszínről az MTI-nek.

"A toronyugrók, Kormos és Reisinger kevésbé bizakodhatnak, Gondosnak és Bartának viszont londoni kvalifikációt érhet a mostani helyezése a mi számításaink szerint – jelentette ki a szakember. - Végleges választ azonban csak június 9-e után kaphatunk, aznapra kell az érintett országoknak eljuttatniuk a nemzetközi szövetséghez, a FINA-hoz azt a listát, amelyen szerepel, hogy kvalifikáltjaik közül kiket mely számokba neveznek. Például az is számít a kvótás esélyeinket illetően, hogy a szinkronpárosok tagjai közül ki áll majd rajthoz Londonban egyéniben is, vagy hogy éppen kiket léptetnek vissza. A beérkezett lajstromok alapján igazolja majd vissza a FINA, hogy kik jogosultak az olimpiai részvételre. Remélem, számunkra kedvező végeredmény születik, s a pótnapi helyezésével mindkét női műugrónk befér a londoni kvótások közé."