London 2012

Olimpiai pavilon az Utazás kiállításon

  • MTI

Külön pavilont kap a csütörtöktől vasárnapig sorra kerülő Utazás kiállításon az olimpia.

Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Jonathan Knott brit nagykövet emlékeztetett rá, hogy London 1908 és 1948 után harmadszor lesz házigazda, s hozzátette: már alig várják, hogy megoszthassák a világgal az élményt.

"Százötven nap múlva kezdődnek a játékok, majd következik a paralimpia. Reményeink szerint az idei lesz minden idők legakadálymentesebb olimpiája, s a világ minden tájáról érkező látogatók egy nyitott, dinamikus és kreatív Nagy-Britanniát láthatnak majd" - fogalmazott.

Az Utazás kiállítás megnyitóját csütörtökön 11 órakor tartják a Hungexpo F-pavilonjában, ez lesz idén az olimpiai pavilon. A 2300 négyzetméteres területen több mint 35 sportág mutatkozik be, és a tervek szerint a négy nap során 150 sportoló, köztük olimpiai bajnokok és olimpikonok sora vendégeskedik a nagyszínpadon. A házigazda Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, Pulai Imre olimpiai bajnok kenus és Rudolf Péter színművész lesz. A pavilonban 11 kiállítást rendeznek, vasárnap pedig - a Pegazus Sport Tours támogatásával - olimpiai vetélkedőre is sor kerül. Az utazási iroda egyébként kedvezményes ötkarikás utazási lehetőségeket kínál majd a négy nap során.

A nyitónap estéjén sorra kerülő gálaműsor keretében mutatják be az adidas sportruházatát, melyet a magyar csapat tagjai viselnek majd Londonban.

A Magyar Olimpiai Bizottság tisztségében vasárnap megerősített elnöke, Borkai Zsolt a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a július 27-én kezdődő ötkarikás játékokra eddig 86 versenyző kvalifikálta magát.

"Az Utazás kiállítás jó bemutatkozási lehetőséget kínál, hiszen a rajt közeledtével egyre érdekesebbé válik a sport. Remélem, minél többen eljutnak majd a brit fővárosba, hogy a helyszínen szurkoljanak a magyar csapatnak" - fogalmazott Borkai.

A kiállítás egyik díszvendége idén Lengyelország lesz, amely a nyári labdarúgó Európa-bajnokság társházigazdájaként az EURO-2012-t fogja népszerűsíteni az olimpiai pavilonban.