NHL

Az Anaheimnek otthon is megy - videó

  • Molnár Dávid

További öt mérkőzésre került sor az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL) hétfő hajnalban. A Dallas már zsinórban négy győzelemnél jár, miután a nyugati első Vancouvert két vállra fektették. A másik csoporttag, az Anaheim Ducks számára is egyre elérhetőbb közelségbe kerül a rájátszás, a Kacsák a Chicagót verték hazai pályán.

Selanne és a Kacsák kúsznak felfele

Talán Teemu Selanne maga is elgondolkodott a szezon első felében, hogy érdemes volt egyáltalán visszatérnie erre az utolsó egy évre az Anaheim Duckshoz. Kár szépíteni, a kaliforniai Kacsák borzasztóan kezdték meg a szezont, de 2012-re minden megváltozott. Miután húsz pontra is voltak lemaradva a rájátszást érő nyolcadik helytől, egy csapásra 180 fokos fordulatot vett a csapat az újonnan kinevezett, ex-Capitals vezetőedző, Bruce Boudreau kezei alatt, és január elseje óta a legjobb mérleggel rendelkezik a kaliforniai együttes: 17-4-4.

A Ducks húzóemberei

Ebben nagy szerepe van a finn legendának, aki újabb góllal és gólpasszal segítette győzelemre a Duckst a Chicago Blackhawks vendégeskedésénél, ezzel a teljesítménnyel pedig az NHL örök pontlistájának top 20 helyezettje között találja magát, egy ponttal lehagyva a Los Angeles Kings ikonikus alakját, Luc Robitaille-t a maga 1395 pontjával. Egyben ő a második legidősebb játékos, aki képes volt legalább 21 gólt lőni egy szezonban – Gordie Howe rekordját azonban, aki 41. életévét betöltve még kétszer elérte ezt a határt, ha minden igaz már nem Selanne fogja megdönteni, aki az idény végén visszavonul.

Addig is azonban a Kacsák mindent megtesznek, hogy Selanne utolsó évének a vége fantasztikusra sikerüljön. Az egykori húsz pontos különbség már csak hat pontra apadt a Chicago leverésével, mely folytatta idegenbeli vergődését Kaliforniában, viszont egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak a jelenleg nyolcadik helyezett Dallas Starsnál. Ha győzelemmel abszolválják azt az egy meccset, máris négy pontra csökkenne a különbség, az pedig könnyen ledolgozható a hátralévő húsz mérkőzésen.

A csillagok állása Stars sikert hozott

A Dallas Stars már négy megnyert mérkőzésnél jár zsinórban, miután a nyugati és egyben ligaelső Vancouver Canuckst hosszabbításban sikerült leverniük. A győzelmet azonban a Canucks ellen nem adják könnyen, és ezt megtapasztalhatta a texasi gárda is.

Egy perccel a rendes játékidő vége előtt még egy gólos hátrányban volt a Dallas, azonban Mike Ribeirónak az utolsó percben sikerült kiegyenlítenie a mérkőzést. Ez a találat rendesen megfogta a vendég kanadaiakat, akik a hosszabbításban hozzá sem tudtak szólni a találkozóhoz, csak a Dallasról szólt a ráadás, és nem is érte nagy meglepetés a közönséget, amikor Loui Eriksson gólra váltotta a hazai fölényt a 64. percben, bezsebelve a második pontot is.

A Dallas ennek a négymeccses győzelmi szériának köszönhetően ismét rájátszást érő helyen tartózkodik, és a gyengélkedő San Jose, illetve a rapszodikusan teljesítő Chicago is elérhető távolságba került a Csillagok számára a tabellán – előbbivel szemben egy, utóbbival szemben három pont a hátránya a csapatnak. Igaz a  Dallas mögött a Los Angeles és a Colorado is csupán két ponttal van lemaradva, úgyhogy nem akármilyen izgalmakat ígér az alapszakasz hátralévő fele a nyugati konferenciában.

A játéknap további mérkőzései

Mint arról már beszámoltunk, a Tampa Bay Martin St. Louis mesterhármasával verte a New Jerseyt, míg a Pittsburgh Penguins színeiben Jevgenyij Malkin folytatta kirobbanó formáját, és újabb győzelmet arattak a Pingvinek.

Stephen Weiss duplán örülhetett a Montreal ellen. A találkozó előtt a Florida Panthers csapata őt ünnepelte, miután átvette a franchise vezetését a lejátszott meccsek kategóriájában, 614 mérkőzést húzott le a kanadai center a Panthers színeiben. Ezt követően pedig két góllal repítette győzelemre csapatát, mellyel a Florida ismét egyedül vezeti a délkeleti csoportot.

Erik Karlsson újabb két gólpasszal tűnt ki az Ottawa Senators mezőnyéből, és immáron ő tartja a franchise rekordot a védőknél az egy szezonban szerzett pontok tekintetében. A svéd bekk már 65 pontnál jár. Az Ottawa könnyedén múlta felül a New York Islanderst, és ezzel a kanadai főváros együttese beérte a hatodik helyen álló New Jerseyt a tabellán.

A San Jose Sharks a szintén gyengélkedő Minnesota Wild otthonában fejezte be a kilencmeccses idegenbeli túráját, de még ez sem jelentett megváltást a Cápák számára. A Wild Jed Ortmeyer kései góljával kerekedett felül ellenfelén, és ezzel a vereséggel 2-6-1-es mutatót tudnak felmutatni Joe Thorntonék az elmúlt tizenhat nap utazásainak eredményeként.

NHL
136. nap
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 3-4
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 4-2
Dallas Stars - Vancouver Canucks 3-2 h.u.
Florida Panthers - Montreal Canadiens 4-2
Ottawa Senators - New York Islanders 5-2
Minnesota Wild - San Jose Sharks 4-3
Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks 3-1