NHL

Newarkban támadt fel a Tampa Bay - videó

  • Molnár Dávid

Két kora esti mérkőzéssel rajtolt az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 136. játéknapja. A Tampa Bay Lightning Martin St. Louis mesterhármasával orrozta el a két pontot a New Jersey otthonából, míg a Pittsburghnek nem okozott gondot a Columbus leverése is az előző napi nagyarányú győzelem után.

Nem adták fel

A Tampa Bay Lightning játékosainak minden oka meglehetett volna arra, hogy feltartott kezekkel jöjjenek ki a Prudential Center jegére a New Jersey Devils ellen. Elvégre a Villámok szombaton 8-1-es vereségbe futottak bele a Pittsburgh Penguins gárdájával szemben, és a New Jersey szintén a keleti főcsoport elitjei közé tartozik, köszönhetően Ilja Kovalcsukék all-star szünet óta tartó kirobbanó formájának (9-1-1). Az sem növelte a vendégek esélyeit, hogy számos kulcsjátékosuk, úgymint Viktor Hedman a kék vonalról, valamint Vincent Lecavalier sem léphetett pályára sérülések miatt.

Talán az Ördögök is beleszaladtak abba a csapdába, hogy ilyen előzmények után félvállról vették a mérkőzést – öreg hiba ez, nemcsak ebben a sportágban. Bár Alekszej Ponikarovszkij révén megszerezték az első harmadban a vezetést a hazaiak, Martin St. Louis duplával válaszolt erre a második játékrészben, megfordítva a mérkőzés állását.

Martin St. Louis-nak gratulál Dwayne Roloson.

A záró periódust szintén lagymatagan kezdte meg a New Jersey, pedig emberelőnnyel indulhattak neki az utolsó húsz percnek. Igaz az emberfórt nem tudták kihasználni, de a nyomást a vendégek kapuján tudták tartani, és Petr Sykora végül kiegyenlített. A hangos bemondó azonban még a gól bejelentésével volt elfoglalva, amikor a Tampa Bay máris visszaszerezte az előnyét, majd kicsivel később Martin St. Louis egy beleérintéssel harmadik gólját is feljegyeztette a meccsen, elérve ezzel mesterhármasát.

A Devils az utolsó percekre tartalékolt, és ennek megfelelően igazán izgalmasra kerekedtek a záró pillanatok, de csupán a szépítésre tellett az Ördögöktől, a pontmentésre nem. A Tampa Bay így három ponttal zárta a hárommeccses idegenbeli túrát, és a következő tizenkét mérkőzésükből tízet hazai pályán vívhatnak majd meg St. Louisék, ami nagyban meghatározza majd, hogy utána lesz-e még esélyük a rájátszásra.

A New Jersey pedig sokáig nem fanyaloghat az elhullajtott pontok miatt, mivel hétfőn a Madison Square Gardenbe látogatnak Kovalcsukék, hogy megmérkőzzenek a keleti első, és egyben csoportrivális New York Rangersszel. Mindenképp össze kell kapniuk magukat, ha meg akarják bontani a tabella alapján sugallt papírformát.

Malkini idők

Nem túlzás azt állítani, hogy Jevgenyij Malkin jelenleg az NHL legjobb formájának örvendő játékosa. Egy nappal a Tampa Bay ellen szerzett mesterhármasa után a Columbus ellen sem maradt gól nélkül az orosz szuperzseni, és találata megadta azt a bizonyos löketet csapattársainak, mellyel a végén könnyedén nyertek a ligautolsó Kékkabátosok ellen.

A Columbusnál bemutatkozott a pénteki szerzemény, Jack Johnson is, de a debütálása nem sikeredett emlékezetesre. Pedig Rick Nash emberhátrányból szerzett góljával a második harmad közepén még a vendég ohiói együttes került előnybe, de még a játékrész vége előtt sikerült Malkinnak kiegyenlíteni, majd a záró periódus első negyed órájában felmosta a Columbusszal a jeget a Pittsburgh, miután hármat rámoltak be az addig stabilan védő Curtis Sanford hálójába, aki még így is 36 védéssel zárta a mérkőzést.

A Pittsburgh tehát tudott építeni a szombati 8-1-es győzelmére, és immáron negyedikek a keleti főcsoportban, megelőzve a csoportrivális Philadelphiát és New Jerseyt.

NHL
136. játéknap
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 3-4
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 4-2