Serie A

Döntetlen, játékvezetői hibák és viták Milánóban - lapszemle

  • Bodnár Gergő

Ennél nagyobb vihart aligha kavarhatott volna a szombat esti Milan-Juventus mérkőzés. Két hatalmas játékvezetői hiba és 1-1-es végeredmény, melynek köszönhetően továbbra is 1 pont a különbség a két bajnokesélyes között. Nézzük, hogyan értékelte az olasz sajtó a rangadót!

"Milan-Juve 1-1, mérges döntetlen" írta első oldalán a vasárnapi La Gazzetta dello Sport. A rózsaszín újság címlapján két kis kép segítségével bemutatta Tagliavento bíró két legnagyobb hibáját, vagyis Muntari és Matri tévesen érvénytelenített gólját. Mindkét felvételen pontosan látszik, hogy rosszul döntött a játékvezető, hisz Muntari fejesét egyértelműen a gólvonal mögül ütötte ki Buffon kapus, Matri pedig nem volt lesen a gólját megelőzően. Érdekes, a Juve csatára még 1-0-s hazai vezetésénél talált be (a bíró szerint lesről, pedig egyvonal volt), aztán pár perccel később épp ő egyenlített.

A Matritól elvett találat

"Aggredita la Juve" vagyis "Támadják a Juvét".  Ezzel a címmel és a gólját ünneplő Matri fotójával jelent meg a köztudottan Juventus-párti Tuttosport. A torinói sportnapilap természetesen Antonio Contét is megszólaltatta: "A meccs nem volt rossz, de sok olyan dolog is történt, ami nem tartozik szorosan a labdarúgáshoz. Nekem tetszett a játék és annak is örülök, hogy a tévedések végül kiegyenlítették egymást. Hatvan percen keresztül remekül játszottunk, de szerencsénk is volt" - értékelt a lefújás után a bajnokságban továbbra is veretlen Juventus szakvezetője, aki a hírek szerint az öltözőfolyosón csúnyán összeszólalkozott Adriano Gallianival, a Milan alelnökével.

Muntari meg nem adott gólja

"Elrontották". Ezzel a kétségkívül érdekes címmel már a Corriere dello Sport jelentkezett. A római lap egyértelműen Paolo Tagliavento bíróra és két asszisztensére utalt, akik nem látták Muntari szabályos (egyébként 1-0-s hazai vezetésnél szerzett) gólját, és érvénytelenítették Matri találatát.

Talán nem meglepő módon a La Gazzetta dello Sporttól csak 4-es osztályzatot kapott a meccs játékvezetője, akit valóban nem nagyon segítettek a partjelzői. A Corriere dello Sport a vitás esetek elemzése mellett azt is kiemelte, hogy a televíziós felvételek megtekintése után elképzelhető a Borriellót megütő Mexés eltiltása (a rangadón piros lapot kapó Vidal biztosan kihagyja a Chievo elleni bajnokit).

Milan-Juventus képgaléria

Visszatérve az értékeléshez, a Gazettánál a csereként fontos gólt szerző Alessandro Matri lett a legjobb játékos 7,5-es osztályzattal. "A csatár csodaszép gólja egy fél scudettót érhet a Juvénak" - olvashattuk a magyarázatot. Pepe és Pirlo (valamint a szakvezető Antonio Conte) 6,5-es, a remekül védő Buffon pedig 7,5-es osztályzatot kapott. A Juve összteljesítményét 6,5-es érdemjeggyel jutalmazta a Gazzetta.

A versenyfutás folytatódik, a két együttes közötti különbség nem csökkent. Újabb olyan olasz bajnoki rangadón vagyunk túl, amely a játékvezetői tévedések miatt marad emlékezetes. A két csapat szurkolói pedig egy ideig biztosan nem felejtik el ezt a döntetlent.