Vízilabda Bajnokok Ligája

A Vasas után a Szeged is a nyolc közé jutott

  • MTI

A Szeged hazai medencében nyert a címvédő szerb Partizan Beograddal szemben a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának főcsoportos zárókörében vasárnap, így a magyar együttes jutott még be a Vasas mellett a C jelű négyesből a legjobb nyolc közé.

A Szeged hazai medencében nyert a címvédő szerb Partizan Beograddal szemben, a Vasas mellett továbbjutott.

A kiindulási alap egyértelmű volt: ha a Szeged nyer, csoportelső, ha döntetlent játszik, a négyesből – a Vasas mögött - másodikként lép tovább, ám ha kikap, a Partizan van ott a legjobb nyolc között, míg Vincze Balázs együttese kiesik.

A nagy tét első jeleként kölcsönösen rontottak a felek, aztán a hazai gárda megszerezte a vezetést, de a Partizan tartotta a lépést, és 3-3-ig minden szegedi találatra volt válasza.           

A 4-3-as Tisza-parti vezetésről indult második negyedben viszont a "szokásos" szerb egyenlítés helyett – az újszegedi sportuszoda mintegy félezer nézőjének nagy örömére - 5-3-as hazai vezetés következett. A nagyszünetre azonban egygólnyira vissza tudtak kapaszkodni a belgrádiak.

A harmadik nyolc percben megint egyenlő lett az állás (5-5), és a végtelenül "ragaszkodó" vendégek Molnár Tamás, a háromszoros olimpiai bajnok center gólját sem hagyták megbosszulatlanul (6-6). A befejező játékrészt mégis a magyar csapat várhatta előnnyel (7-6).

A záró nyolc perc első lényegi eseményeként a szegediek balkezes Európa-bajnoka, Kiss Csaba villant emberelőnyben (8-6), sőt hogy még biztatóbb legyen a helyzet, közvetlenül ez után a válogatott kapus Baksa László büntetőt hárított. Ütésért cserével egy szerbet kiállítottak, az újabb fórt is Kiss fejezte be nagy góllal, a csongrádiak első duplázójaként háromtalálatosra növelve az előnyt (9-6). A hajrában még szépítettek, majd egygólnyira feljöttek ugyan a vendégek, de a 9-8-as végeredmény azt jelentette, hogy a csoportból két magyar csapat, a Szeged és a Vasas folytathatja szereplését a BL elittársaságában.

A Szeged fennállása óta először jutott be az első számú európai kupasorozat legjobb nyolc együttese közé. Itt majd négy párba sorsolják az állva maradtakat, a csoportgyőztes csongrádiak annyi elvi előnyt élveznek, hogy a másik három négyes egyik második helyezettjét kapják ellenfélnek a kieséses rendszerű folytatásban, míg a  Vasasra az egyik csoportelső vár.

A "magyar" kvartett másik – szombaton rendezett – meccsén a Vasas 13-9-re győzött az Eger ellen.

Eredmény, BL-főtábla, C csoport, 6. forduló:
A-HÍD Szeged Beton VE – Partizan Beograd (szerb) 9-8 (4-3, 1-1, 2-2, 2-2)
a magyar csapat góldobói: Kiss Cs. 2, Hegedüs, Somogyi, Turzai, Kayes, Török, Molnár, Younger 1-1
 
A csoport végeredménye: 1.(és továbbjutott) Szeged 13 pont, 2. (és továbbjutott) Vasas 11, 3. Partizan 7, 4. Eger 3.