Angol Ligakupa

A Cardiff Dávidként győzné le a sokkal esélyesebb Liverpoolt

Vasárnap 17 órától rendezik a harmadik számú angliai labdarúgó-sorozat, a Ligakupa fináléját. A Cardiff City-Liverpool összecsapásnak egyértelműen a Vörösök az esélyesei, de tisztában vannak vele, nem bízhatják el előre magukat, hiszen tavaly így leckéztette meg az Arsenalt a Birmingham City. A Cardiffnál arra készülnek, hogy a csapat "Dávidként gyűri le Góliátot."

Cardiff City-Liverpool 17:00
Tv: Sport Klub
Hathárom-tipp: 2

A Liverpool 11 év után játszhat ismét a Wembleyben, utolsó két kupájukat (2003, Ligakupa, 2006 FA-kupa) éppen Cardiffban, a Millenium Stadionban hódították el.

"Mint minden játékosnak, nekem is egy álmom vált valóra azzal, hogy pályára léphetek a Wembley-ben. Ezt a stadiont szerte a világon ismerik, Uruguayban is" - nyilatkozta a Vörösök csatára, Luis Suárez, majd arról beszélt, milyen nagy felelősség a hetes számú mezt viselni. "Amikor megérkeztem Angliába, még nem tudtam, hogy előttem olyan emberek viselték a hetes mezt, mint Kenny Dalglish vagy Kevin Keegan. De ez nekem nem nyomást, hanem hatalmas megtiszteltetést jelent. Nagyon boldog leszek, ha meg tudok ismételni valamit abból, amit ők tettek a klubért."

Hét elsőségével a Mersey-parti alakulat a legeredményesebb a Carling Cup történetében. Az élvonalban legutóbb 1954-ben szerepelt Cardiff az 1927-es FA-kupa és Szuperkupa után története második nagy győzelmére készül. Egyébként alsóbb osztályú klub legutóbb 1991-ben nyerte meg a sorozatot (1991, Sheffield Wednesday).

A Vörösök 2003-ban még Gerard Houllier irányításával nyerték meg a Carling Cup-ot

A döntőig a Cardiffnak volt könnyebb útja, a walesiek egyedül a negyeddöntőben kerültek össze élvonalbeli ellenféllel, akkor 2-0-ra verték a Blackburnt. A Liverpool a nyolcaddöntőben a Stoke Cityt, a negyeddöntőben a Chelsea-t, az elődöntőben a Manchester Cityt ejtette ki, ilyen "hőstettek" után természetesen kötelező a győzelem a Vörösöknek a másodosztályú Cardiffal szemben. De Gerrardéknél mindenki tisztában van vele, hogy egy évvel ezelőtt az Arsenalt hogyan vágta el hat év után újabb kupától a Birmingham.

"Mi vagyunk az esélyesek a Cardiff ellen, hiszen egy osztállyal feljebb játszunk, de tudjuk, hogy egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Ugyanolyan harcosan kell kiállnunk ellenük, mintha a Manchester United ellen játszanánk. Az elmúlt hetekben javult a teljesítményünk, de aztán az Old Traffordon vesztettünk. Ha megnyerjük a kupát, az hatalmas erőt és lendületet ad a szezon hátralévő részére. Az első perctől koncentrálunk kell, és minél előbb gólt szereznünk" - figyelmeztetett a Liverpool kapusa, Pepe Reina.

Az Európa-és világbajnok spanyol az egyetlen, aki a Vörösök minden egyes mérkőzésén játszott a szezonban - az ellenfélnél a balhátvéd Andrew Taylor mondhatja el ezt magáról. Reina hat évvel ezelőtt az FA-kupa döntőjében négyből három tizenegyest is kivédett a West Ham United elleni büntetőpárbajban. "Hat év kupa nélkül túl hosszú idő egy olyan klubnak, mint a Liverpool. Egyszerűen nem veszíthetünk. Az ilyen pillanatokért igazoltam a Liverpoolba, hogy döntőkben szerepelhessek és címeket nyerjek. Szerencsére volt már alkalmam átélni ilyet, és szeretném ezt megismételni vasárnap" - jelentette ki a rutinos hálóőr.

Gyepes Gábor korábbi csapatánál természetesen fogadkoznak, hivatalos honlapjukon "Dávid is legyőzte egyszer Góliátot" címmel vezetik fel az összecsapást. "Nem turistaként megyünk Londonba, az a célunk, hogy kupával térjünk haza. Esélytelenk vagyunk, tízből kilencszer elveszítenénk ezt a mérkőzést, az az egy egy kivétel most eljöhet" - tüzelte csapatát Malky Mackay menedzser, aki csütörtökön 2016-ig hosszabbított a walesieknél. "A játékosaim elkötelezettek, de nem bízták el magukat, minden meccsre győztes mentalitással futnak ki. Fantasztikus érzés, hogy döntőbe jutottunk, ez a klubnak, a városnak és az országnak is nagy dicsőség" - folytatta az amúgy skót nemzetiségő szakember. "90 klub kezdte meg a sorozatot, és csak mi és a Liverpool maradtunk talpon. Le akarjuk győzni őket, majd ezután a Premier League-be való feljutásra fogunk koncentrálni."

A két csapat utoljára 2007-ben, éppen a Ligakupa nyolcaddöntőjében találkozott, 2-1-el jutott tovább a Pool. Azt megelőzően 1954-ben a Cardiff nyert a bajnokságban.