Bundesliga

Szalai-gól, Hajnal-gólpassz a négyet-négyet lövő Mainzban és Stuttgartban

Fölényes győzelmeket arattak a "magyar" csapatok a Bundesliga 23. fordulójában. A Szalai Ádámmal felálló Mainz 4-0-ra verte a Kaiserslauternt, és a csatár is megszerezte első gólját azóta, hogy visszatért súlyos térdsérüléséből. A Stuttgart a Freiburg ellen nyert 4-1-re, amihez Hajnal Tamás egy gólpasszal és egy újabb remek szöglettel járult hozzá.

Mainz-Kaiserslautern

A Szalai Ádámmal felálló hazai csapat villámrajtot vett, hiszen már a 2. percben vezetést szerzett. Az a Mohamed Zidan volt eredményes, aki eddig mindhárom, a Mainzban játszott meccsén lőtt egy-egy gólt. Ezúttal Nicolai Müller lapos beadását passzolta be. (1-0)

Az egyiptomi csatár góljai eddig csak három 1-1-es döntetlenhez segítették hozzá a csapatát, de ezúttal Szalai Ádám bő negyedóra után meg tudta duplázni az előnyt. Az ötös sarkán Elkin Soto kapott remek ívelést, ő pedig a kitörő kapus mellett középre passzolt, ahol a magyar csatárnak már csak a kapuba kellett passzolnia. (2-0) Centerünk ezzel egy igen hosszú rossz időszakot zárt le, hiszen legutóbb több mint egy éve, 2010. december 18-án volt eredményes a St. Pauli ellen, néhány héttel azelőtt hogy súlyos térdsérülése lezárta a remekül induló tavalyi szezonját.

Még a szünet előtt eldőlni látszott a meccs, hiszen a 30. percben az első gólnál gólpasszt adó Müller megint elment a jobb szélen, és remekül lőtt a kapu hosszú oldalába. (3-0)

A szünet után a 'Lautern kissé hitehagyottan játszott, és a félidő közepén újabb gólt kaptak, miután nem tudták a saját tizenhatosukról eltakarítani a labdát, addig fejelgettek a hazaiak, amíg Choupo-Moting elé nem került a játékszer, ő pedig bekotorta azt. (4-0)

Szalai ekkor már nem volt a pályán, hiszen a 71. percben lecserélték, de csapata nélküle is könnyedén megtartotta előnyét.

Otto Rehhagel első mérkőzésén a Hertha BSC edzőjeként a Bundesligában az Augsburg ellen 2012-ben.

Augsburg-Hertha BSC

A háromszoros bajnok, a görögökkel Európa-bajnoki címet szerzett Otto Rehhagel ezen a meccsen mutatkozott be a Hertha edzőjeként, és persze óriási volt az érdeklődés iránta, de maga a mérkőzés két kiesőjelölt párharcához méltón túl sok izgalmat nem hozott az első félidőben. A 10. percben Raffael közeli lövésénél ugyan szinte a vonalon kellett menteni a hazai védőknek, a 25. minutumban pedig Koo is megeresztett egy távoli löketet, de Kraft védeni tudott, gól pedig nem született a szünetig.

A második játékrészben aztán Oehrl két perc alatt eldöntött mindent, előbb közelről lőtt gólt, majd a jobb oldalon ment el, és szépen lőtt Kraft kapujába. (2-0)

A hosszabbításban Ndjeng még hozzátett egyet a hazai gólterméshez, középen kapott remek indítást, és be is tudta emelni a labdát a berliniek kapujába. (3-0)

Köln-Leverkusen

A Leverkusen annak ellenére irányítani tudta a meccs első szakaszát, hogy a hazaiaknál visszatért a sérüléséből Lukas Podolski. A vezetést is viszonylag gyorsan megszerezték a vendégek, hiszen Rensing ugyan a 15. percben védeni tudta Lars Bender távoli lövését, de az ezt követő szöglet után Reinartz a kapufára fejelt, a kipattanóba pedig Corluka tette bele a vállát, végül pedig Bender vágta be közelről a labdát. (0-1)

A vezetés tudatában a Gyógyszergyáriak visszavettek egy kicsit, és Novakovic, valamint Podolski előtt adódtak is lehetőségek, de minden egyes helyzetnél odaért valaki, aki az utolsó pillanatban menteni tudott. Egy alkalommal Podolski és a kapujából kifutó Leno véleményesen ütközött, de a csatár háta mögül érkező kapus elütötte a levegőből a labdát, csak épp felhúzta a térdét, amivel eltalálta ellenfele hátát. A válogatott támadó egy ideig lenn maradt, de végül tudta folytatni.

A második félidő elején gyorsan növelte előnyét a Leverkusen, ismét Bender volt eredményes az 50. percben. A középpályán szerzett labdát Augusto, a nézelődő védők között a tizenhatosig vezette, ott társa elé passzolt, aki pedig a kapuba lőtt. (0-2)

A hazaiak kissé meglepő módon gyakorlatilag feladták a meccset, a Bayer többnyire könnyedén tartották meg a labdát, és így előnyük sem volt veszélyben egy percig sem.

Stuttgart-Freiburg

A Stuttgartban ott volt a kezdőben Hajnal Tamás, de nem ő, hanem a hazaiak gólzsákja, Martin Harnik nyitotta a gólgyártást, a 12. percben Ibiseviccsel  játszott össze remekül a tizenhatosnál, majd a visszakapott labdát a bal oldalról lőtte be. (1-0)

A 21. percben Harnik gólpasszadóként jeleskedett, miután Ulreich kapus előreívelte neki a labdát a jobb szélre, a védők behúzódtak előle, így könnyedén passzolhatott a hosszún bevetődő Okazaki elé. (2-0)

A Freiburg nem sokkal később szépített, egy szöglet után Diagne el tudott lépni az embere mellől a hosszú oldalon, és Ulreich lábai között a kapuba fejelt. (2-1)

A második félidőben tehát lett volna esélyük a vendégeknek a pontszerzésre, de egy Hajnal-szöglet után minden eldőlt. Ibisevic robbant be a labdára, és az a fejese után a kapu előtt álló Boulahrouzról bepattant. (3-1)

A hajrában teljessé tették sikerüket a hazaiak, miután Hajnal elment a jobb oldalon, a középen érkező Harnikhoz passzolt, ő pedig a kapuba. (4-1)

Wolfsburg-Hoffenheim

Kisebb meglepetéssel kezdődött a mérkőzés, hiszen a második percben a Hoffenheim szerzett vezetést. Egy jobb oldali lapos lövést Benaglio még védeni tudott, de középre ütötte a labdát, ott pedig teljesen egyedül érkezett Firmino, aki be is passzolta a játékszert a hálóba. (0-1)

A küszködő Farkasok a második félidőben egy Helmes-büntetővel tudtak egyenlíteni (1-1), de a hajrában a vendégek így is kiharcolták a győzelmet. Schipplock lépett ki középen, és el is tudta lőni Benaglio mellett a labdát. (1-2)

Bundesliga
23. forduló
Mainz-Kaiserslautern 4-0 (3-0)
gólszerzők: Zidan (2.), Szalai (17.), Müller (30.), Choupo Moting (74.)
Stuttgart-Freiburg 4-1 (2-1)
gólszerzők: Harnik (12., 82.), Okazaki (21.), Boulahrouz (63.), illetve Diagne (27.)
Augsburg-Hertha BSC 3-0 (0-0)
gólszerzők: Oehrl (61., 62.), Ndjeng (90+1.)
Köln-Leverkusen 0-2 (0-1)
gólszerző: L. Bender (16., 50.)
Wolfsburg-Hoffenheim 1-2 (0-1)
gólszerzők: Helmes (69. - büntetőből), illetve Firmino (2.), Schipplock (84.)