Síugrás

Goldberger szerint akár 300 métert is lehetne repülni

  • Vásárhelyi Tamás

A korábbi kiváló síugró, Andreas Goldberger szerint sírepülésben még messze vannak az emberi teljesítőképesség határai.

Ezen a hétvégén a norvégiai Vikersundban rendezik meg a sírepülő világbajnokságot. A világ legnagyobb sáncát (HS-225) ugyan alig két éve újították fel, de tavaly óta ismét átépítették (a sáncasztal egy méterrel rövidebb lett, az asztal dőlésszöge 11,2 fokról 10,8 fokra csökkent), így szakértők azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy átlagosan öt méterrel hosszabb ugrásokat fogunk látni, mint egy évvel ezelőtt, amikor Johan Remen Evensen előbb 243, majd pedig 246,5 méterre javította a világrekordot. Vagyis akár 250 méteres repülés is lehetségessé válik, ami új dimenziókat nyithat meg a szakág történetében. A tavalyi Világkupa verseny során összesen 139 olyan ugrást láthatott a közönség, ami 200 méter feletti volt, ez a szám pedig idén még nagyobb lehet (a csütörtöki selejtezőben heten érték el a mágikus értéket), hiszen a hétfőn nagy meglepetésre visszavonuló Evensen távollétében is lesznek remek ugrók.

Martin Koch a világ legjobb sírepülői közé tartozik, Vikersundban akár világbajnok is lehet az osztrák síugró - Fotó: AFP

Az egykori kiváló osztrák síugró, Andreas Goldberger viszont még ennél is messzebbre megy a prognózisokkal, szerint ugyanis jelenleg nagyon messze vagyunk a sírepülés fizikai korlátaitól. „Ha megfelelő sáncokat építenek, amelyek lehetővé teszik a 300 méteres repülést, akkor a mostani versenyzők erre nem mondanának nemet” - nyilatkozta a Welt című újságnak a „Goldi” becenévre hallgató ex-ugró, aki a ’90-es évek közepén az elsők között volt, aki 200 méternél is hosszabb ugrásokra volt képes.

„Előbb-utóbb azonban elérjük majd a fizikai teljesítőképesség határait ebben a sportágban is. Amikor az ugrók már 12-13 másodpercen keresztül lesznek a levegőben, akkor a test már nem tudja a végtelenségig azt a megfeszített pozíciót elfoglalni, így nem lehet tovább a levegőben maradni” - tette hozzá a legendás Négysáncversenyt kétszer (1993, 1995) is megnyerő Goldberger, aki 2000 és 2003 között (225 méterrel) egykoron maga is tartotta a sírepülés világcsúcsát.

„Semmivel nem lehet összehasonlítani azt az érzést, amit sírepülés közben érzel, ahogy 8-9 másodpercig repülsz a messzeségbe” - nosztalgiázott a 39 esztendős, 2006-ban visszavonult osztrák ugró. Goldberger természetesen érdeklődve várja utódai hétvégi vetélkedését, ahol az osztrák televízió szakkommentátoraként dolgozik majd és a tervek szerint speciális kamerákkal felszerelkezve maga is leugrik majd a hatalmas vikersundi sáncról.