Úszó Eb

A LEN-igazgató szerint világcsúcsot vállalt be Debrecen

  • MTI

Debrecenben járt a LEN hivatalos küldöttsége, amelyet Szakadáti László vezetett a hajdúsági városba.

A debreceni úszó-Eb sajtótájékoztatóján Gyárfás Tamás, Nory Knuchten, a LEN elnöke és Kósa Lajos fog kezetEgy héttel az után, hogy a 31. úszó Eb belgiumi színhelyét, Antwerpent "lecserélte" Debrecenre, a kontinentális szövetség (LEN) már sort is kerített az első helyszíni szemléjére: Szakadáti László, a szervezet igazgatója vizitált a hajdúsági városban. Szakadáti - akárcsak a 2007-es rövidpályás Eb alkalmával - szemrevételezte az uszodát és a szóba jöhető szálláshelyeket, valamint megbeszéléseket folytatott az Orendi Mihály vezette helyi szervezőbizottsággal.

"Három nap alatt dőlt el, hogy Debrecen lesz Antwerpen helyett az Eb helyszíne. Ez önmagában is világrekord. Nem hiszem, hogy bárki valaha is meg fogja dönteni! - mondta a LEN igazgatója. - Az  uszodai látogatás nagyon kellemes meglepetést okozott, mert nem így emlékeztem a létesítményre 2007-ből. Az első és legfontosabb feladat most az, hogy a résztvevő országok szövetségei minél hamarabb megkapják a szükséges információkat."

Azzal, hogy május 21. és 27. között a cívisváros a vendéglátó, egyedi rekordot vallhat magáénak Magyarország: ötödik alkalommal fogadhatja Európa legjobb úszóit "klasszikus", azaz 50 méteres medencében. Az első ilyen összejövetelnek Budapest adott otthont 1926-ban, majd a magyar főváros volt a rendező 1958-ban, 2006-ban, s 2010-ben is. Most pedig az a Debrecen következik a sorban, amely öt esztendeje a rövidpályás - vagyis 25-ös medencében tartott - Eb-vel már letette névjegyét a vizes csúcstalálkozók sikeres megszervezésében és lebonyolításában.

Az utóbbi évtized nagymedencés úszó Európa-bajnokságainak gazdái:
1993: Leeds és Sheffield
1995: Bécs
1997: Sevilla
1999: Isztambul
2000: Helsinki
2002: Berlin
2004: Madrid
2006: Budapest
2008: Eindhoven
2010: Budapest
2012: Debrecen