Sportpolitika

A CAS elutasította a korábbi FIFA vb-tag fellebbezését

  • MTI

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi végrehajtó bizottsági tagja, Amos Adamu fellebbezését, amit hároméves eltiltása miatt nyújtott be.

A nigériai sportvezetőt azért büntették meg egy társával együtt, mert a 2018-as és 2022-es vb helyszínéről tartott szavazás kapcsán pénzt fogadtak volna el a voksukért. A CAS mostani döntése értelmében érvényben maradt Adamu 2013 októberéig szóló eltiltása, sőt a testület enyhének nevezte a büntetést az ügy súlyához képest. Adamu mellett a tahiti Reynald Temariit a FIFA etikai bizottsága 2010 novemberében tiltotta el, mert egy, a Sunday Times által megrendezett "lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk: pénzt vettek volna át azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak.

Temarii az etikai szabályok megsértéséért egyéves, míg Adamu megvesztegetésért hároméves büntetést kapott. Mindketten fellebbeztek, a FIFA illetékes bizottsága azonban elutasította kérelmüket. A 2010. december 2-án tartott vb helyszínkijelölésen már egyikük sem vehetett részt. A szavazáson eldőlt, hogy 2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar lesz a futball-vb házigazdája.