Forma-1

Tótágasra állította a mezőnyt a Williams Barcelonában

  • Kele János

Bár a tabellán nem remekelt, a barcelonai teszthét harmadik napjának valódi győztese Webber és a Red Bull volt.

Pastor Maldonado, a Williams pilótájaNico Hülkenberg szerdai sikere után ismét a meglepetések játszották a főszerepet az F1-es csapatok második kollektív idény előtti tesztjén, Barcelonában – a napot például az a Pastor Maldonado zárta az élen egy Williams volánja mögött, aki Jerezben jóformán kört is alig tudott megtenni.

Érdekes játéka a sorsnak, hogy a barcelonai aszfaltcsíkon megint kiugrott egy remek eredmény a Williamsnek, igaz, Rubens Barrichello tavalyi űrideje finoman szólva sem hozott szerencsét a gárdának a szezonban. A rekordmélységet jelentő alig néhány pont és a konstruktőri tabella kilencedik helye után sokán előre leírták a grove-is istállót, Bruno Senna szerződtetése pedig újabb lökést adott az egyre szaporodó kritikáknak. Ehhez jött hozzá aztán az első két jerezi tesztnap totális nihilje, és máris kész volt a látlelet: az egykor szebb napokat látott Williams a 2012-es szezonban akár még mélyebbre is süllyedhetett, mint korábban.

A medve bőrére előre ivóknak csattanós választ adott a csütörtöki gyakorlás, hiszen Pastor Maldonado nem pusztán a legsebesebbnek bizonyult a mezőnyben, de jókora maflást is kiosztott az őt „üldözőknek”, nem kevesebb, mint egy másodpercet verve rájuk. Jó kérdés persze, hogy mennyiben tekinthető úgynevezett glory-runnak a Williams hirtelen megtáltosodása, hiszen ne is tagadjuk, a pénzügyi és morális válságban is fuldokló grove-i istállónak meglehetősen nagy szüksége van némi hírverésre. Ilyen szempontból tehát egyáltalán nem lenne meglepő, ha kisülne, hogy Maldonado alig néhány cseppnyi benzinnel a tankjában röppent a tabella élére.

Michael Schumacher és a Mercedes teljesítményét szintén nem egyszerű megítélni, ám mivel a stuttgartiak tevékenységét meglehetősen nagy média- és szakértői figyelem kíséri, és így az egyik leginkább dokumentált munkafolyamatnak számít a sajtóban, talán megkísérelhetünk néminemű ítéletet megfogalmazni velük szemben. No, persze nem a hétszeres világbajnok német versenyző által futott 1:23.384-ből, sokkal inkább a délután versenyszimuláción mutatott árulkodó jelekből - olyanokból, melyek javarészt azt mutatják, a Mercedes ebben a pillanatban semmivel sincsen közelebb a közvetlen élcsapatokhoz, mint korábban.

A lágy gumikat például még mindig nagyon hamar elfogyasztja az Ezüst Nyíl, bár való igaz, erre csak a Red Bull és a McLaren hasonló hosszúságú etapjain tapasztalt teljesítményromlásából következtethetünk - de csak implicit módon, hiszen a különböző üzemanyag-szintekről fogalmunk sincsen. Schumacher 59 körös versenyszimulációja során körönként átlagosan 0,3 tizeddel maradt el a hasonló hosszúságú (51 forduló) etapot teljesítő Mark Webertől, ami bár nem sok, ahhoz éppen elég, hogy egy teljes futamtáv során majd’ negyed perces időhátrányt szedjen össze. Ráadásul a hétszeres világbajnok átlagos tempójánál az eddigi gyakorlásokon rendre a vert mezőnyben végző McLaren is jobbat produkált - igaz, az említett versenygépeknek ez már a hetedik munkanapjuk volt, miközben a W03-as csupán harmadszor teljesített szolgálatot.

A Sauber ezúttal Kamui Kobajasit ültette a volán mögé, és ezúttal sem okozott csalódást: a szerdai második hely után ezúttal harmadikként zárt, és semmilyen technikai probléma nem hátráltatta a munkában - nem is csoda, hogy a japán előzéskirály áttörte a 100 körös álomhatárt.

A McLaren versenytempójára vonatkozóan szintén sok új információt tudtunk meg a csütörtöki tesztnap történéseiből, bár az is igaz, hogy Jenson Button meglehetősen furcsa szimulációt futott: volt, hogy egy futam-etapot többször is teljesített, máskor félbeszakította programját, olybá tűnt, a McLaren megszállottan keres valahol valamit, ám képtelen ráakadni. Ennek ellenére az elméletben összehasonlítható etapok során sikerült felülmúlni Schumachert és a Mercedest; ami mindenképpen biztató a jövőre nézve.

A Toro Rosso továbbra is rendkívül biztató eredményeket produkál, Jean-Eric Vergne ezúttal ötödik lett, miközben értékes tapasztalatokat szerzett a boxkiállások gyakorlásakor – ne becsüljük alá ennek a jelentőségét, hiszen újonc versenyzőről van szó.

Felipe Massa és Mark Webber ezredre azonos időt futva végeztek a tabella hatodik és hetedik helyén, de ennél jóval fontosabb információ, hogy az ausztrál váltóhiba miatt délelőtt egészen sokat volt kénytelen a boxutcában rostokolni. Versenyszimulációja azonban remekül sikerült, egyértelműen előrevetítve a Red Bull fölényét az idénynyitóra – még akkor is, ha a tavalyi példából okulva jól tudjuk, biztosra szinte sosem lehet menni a tesztek tapasztalatait illetően.

A Force India a szerdai nappal ellentétben ezúttal nem a sebességre helyezte a hangsúlyt, a délelőtt csak aero-teszteket végző Di Resta így csupán nyolcadik lett; igaz, délután ő is sikeresen modellezett egy teljes versenytávot. Nem mondható el ugyanez Vitalij Petrovról, aki csupán hetven kört teljesített, és egy felfüggesztés-hiba is hátráltatta. Elmozdította viszont az utolsó helyről a Marussiát az idén először vezető Timo Glock, és bár az oroszok még a tavalyi autójukat nyüstölik, minden bizonnyal értékes információkat nyertek a Pirelli új abroncsairól.

F1-es csapatok második kollektív tesztje, Barcelona
Eredmények, harmadik tesztnap
1. P. Maldonado Williams 1:22.391   106 kör
2. M. Schumacher Mercedes 1:23.384 +0.993 127 kör
3. K. Kobajasi Sauber 1:23.582 +1.191 99 kör
4. J. Button McLaren 1:23.918 +1.527 114 kör
5. J. Vergne Toro Rosso 1:24.433 +2.042 78 kör
6. M. Webber Red Bull 1:24.771 +2.380 97 kör
7. F. Massa Ferrari 1:24.771 +2.380 84 kör
8. P. Di Resta Force India 1:25.646 +3.255 83 kör
9. T. Glock Marussia 1:26.173 +3.782 108 kör
10. V. Petrov Caterham 1:26.448 +4.057 70 kör