Gyorskorcsolya

A hollandok is nadrágszíjat húznak - nem lesz új csarnok

  • VNA

A gyorskorcsolya sportág Mekkájának tartott Heerenveenben sem tudnak új csarnokot felhúzni, marad a régi létesítmény felújítása.

Meglepő döntést hozott szerdán a fríz tartományi önkormányzat, amely a várakozásokkal ellentétben mégsem adta áldását arra, hogy 100 millió euróért egy 14.000 fő befogadására alkalmas új gyorskorcsolya pályát építsenek fel Heerenveenben. A sportág egyik legfontosabb bázisának tartott Thialf-csarnok állapota az utóbbi években alaposan leromlott, így már nem nagyon lehet benne nemzetközi versenyeket rendezni, ezért merült fel egy új, ultramodern jégcsarnok építésének gondolata. A tervek már készen álltak és sokan biztosak voltak benne, hogy a projektből végül valóság lesz.

A tartományi vezetők azonban nem látták biztosítottnak a létesítmény racionális és gazdaságos üzemeltethetőségét, ezért döntöttek a "nem" mellett. Heerenveen város önkormányzata ugyan korábban már 50 millió eurót el is különített az új csarnok megépítésére, de tartományi támogatás nélkül nem tudja egyedül felépíteni az új létesítményt. megmarad tehát a régi, amely viszont tényleg felújításra szorul. A felújítási munkálatok is 20 millió eurót emésztenek majd fel, a hamarosan kezdődő munkálatokat pedig várhatóan 2015-re fejezhetik csak be.