Európa Liga

A Bilbao nehezen, a Valencia, a PSV és az Udinese könnyedén jutott tovább

Az Athletic Bilbao nagy csatában, emberhátrányban vívta ki a nyolcaddöntőbe jutást a Lokomotiv Moszkva ellen a labdarúgó Európa Ligában, a Valencia az idegenbeli siker után hazai pályán is egy góllal verte a Stoke Cityt. A PSV kiütötte a Trabzonsport, az Udinese tartalékosan is könnyedén verte a PAOK-ot.

Valencia (spanyol)-Stoke City (angol)

A Valencia-Stoke City párharc első mérkőzését a spanyol együttes idegenben is nyerni tudta, így a vendégek félig fel is adták a visszavágót. Crouch és Etherington sem kapott helyet a Stoke keretében. Parejo szabadrúgásból már az első percekben eltalálta a felső kapufát, ami megadta az alaphangot a mérkőzésnek. Negyedóra elteltével a vendégek is megszerezhették volna a vezetést, de Jones fejesét Guaiata könnyedén fogta. A 20. percben ismét az angol támadó került helyzetbe, de a Valencia kapusa ki tudta fogni a gyengén eltalált lövését. Négy perccel később megszerezte a vezetést a Valencia: Pablo Hernández csapta be a jobb szélen védőjét, majd középre adott, Jonás pedig az üres kapuba belsőzött. Ez a gól megpecsételte a Stoke sorsát, amely hiába küzdött hősiesen, nem kerülhette el a sorsát, a kiesést.

Athletic Bilbao (spanyol)-Lokomotiv Moszkva (orosz)

A San Mamésben Caicedo helyzete nyitotta a mérkőzést, a 2. percben megcsinálta magának a helyzetet, majd balról, éles szögből lőtt, Iraizoz védett. A folytatásban hol a spanyolok, hol az oroszok voltak fölényben, a Lokomotiv érezhetően a gólnélküli döntetlen őrzésére törekedett, a Bilbao pedig hajtott, mert már egy gól is elegendő lett volna továbbjutásukhoz.

A második félidőben már egyértelműen az Athletic irányított, a társak minden labdával Fernando Llorentét keresték, aki gyors egymásutánban két, centiken múló fejessel jelentkezett. A Bilbao az utolsó félórára emberhátrányba került, Amorebieta összeszedte második sárga lapját, de rögtön a kiállítás után szöglet után Llorente továbbcsúsztatott labdáját Muniain vágta közelről a kapuba. A baszkok tíz emberrel csak a védekezésre koncentráltak, a vendégeknek voltak lehetőségeik, de nem tudtak egyenlíteni, a Bilbao jutott a nyolcaddöntőbe, idegenben lőtt góllal.

A Valencia és az Athletic Bilbao egyaránt egygólos győzelmet aratott csütörtökön hazai pályán, ezzel mindkét spanyol gárda megnyerte a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcát a labdarúgó Európa Ligában.

Twente (holland)-Steaua Bucuresti (román)

A Twente idegenben szerzett előnyét hazai környezetben tovább növelte, már a 29. percben 1-0-ra vezetett Chadli góljával. Több gól nem esett, a hollandok 2-0-ás összesítéssel masíroztak be a 16 közé.

PAOK (görög)-Udinese (olasz)

Görögországban nem bírtak egymással a csapatok, Udináben már az első negyedóra végén két góllal vezettek a hazaiak, Danilo és Floro Flores góljaival - utóbbi szabadrúgásból bombázott Kresic hálójába. A második felvonás elején Tomizzi büntetőből volt eredményes. Az Udinese kissé tartalékos felállásban is könnyedén legyőzte a PAOK-ot.

PSV Eindhoven (holland)-Trabzonspor (török)

Dzsudzsák Balázs volt csapata már Törökországban nagy lépést tett a továbbjutás felé, ehhez a Philips Stadionban Dries Mertens az ötödik percben büntetővel lőtte még közelebb csapatát. A folytatásban a Trabzonspornak már esélye sem volt a nyolcaddöntőre, a 43. percben 0-2-nél Yilmaz még szépített, de Zengin kapus kiállítása megpecsételte a törökök sorást. A PSV végül 4-1-re nyert, összesítésben 6-2-vel ment tovább.

FC Bruges (belga)-Hannover 96 (német)

A Hannover sovány előnnyel utazott a Bruges otthonába, de a 21. percben növelni tudta ezt: Hoefkens beadására érkezett Diouf a hosszú saroknál és a kapuba továbbított. A második játékrészben a vendégek védekezésre rendezkedtek be, várták, a hazaiak mire képesek. A belga együttesnek már nem volt ereje újítani, így a német együttes ment a következő körbe.

Standard Liége (belga)-Wisla Krakow (lengyel) 19:00

A belga élcsapat Standardnak kényelmes helyzetben volt az első találkozó 1-1-es végeredménye után. Hiába küzdöttek azonban Buyensék, gólt nem tudtak szerezni, pedig Nunez kiállítása miatt a 63. perctől emberhátrányban küzdöttek a vendégek. Az idegenben szerzett gólnak köszönhetően így is a Standard ment tovább.

Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágók:
Valencia (spanyol)-Stoke City (angol) 1-0 (1-0)
gól: Jonas (24.)
Továbbjutott: a Valencia kettős győzelemmel, 2-0-ás összesítéssel
 
Athletic Bilbao (spanyol)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-0 (0-0)
gól: Muniain (62.)
piros lap: Amorebieta (60., Athletic Bilbao)
Tj.: az Athletic Bilbao 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal
 
Twente (holland)-Steaua Bucuresti (román) 1-0 (1-0)
gól: Chadli (28.)
Tj.: a Twente kettős győzelemmel, 2-0-ás összesítéssel
 
PAOK (görög)-Udinese (olasz) 0-3 (0-2)
gól: Danilo (6.), Floro Flores (15.), Domizzi (51., 11-esből)
Tj.: az Udinese 3-0-ás összesítéssel
 
PSV Eindhoven (holland)-Trabzonspor (török) 4-1 (3-1)
gól: Mertens (15., 11-esből), Matavz (31., 53.), Strootman (38.), illetve Yilmaz (43.)
piros lap: Zengin (44., Trabzonspor)
Tj.: a PSV Eindhoven kettős győzelemmel, 6-2-es összesítéssel
 
FC Bruges (belga)-Hannover 96 (német) 0-1 (0-1)
gól: Diouf (21.)
Tj.: a Hannover kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel
 
Standard Liege (belga)-Wisla Krakow (lengyel) 0-0
piros lap: Nunez (63., Wisla Krakow)
Tj.: a Standard Liege 1-1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal
 
Később:
Besiktas (török)-Braga (portugál) 21:05 (2-0)
Manchester United (angol)-Ajax (holland) 21:05 (2-0)
Sporting Lisboa (portugál)-Legia Warszawa (lengyel) 21:05 (2-2)
FC Schalke 04 (német)-Viktoria Plzen (cseh) 21:05 (1-1)
Metaliszt Harkiv (ukrán)-Salzburg (osztrák) 21:05 (4-0)
Olimpiakosz (görög)-Rubin Kazany (orosz) 21:05 (1-0)
Anderlecht (belga)-AZ Alkmaar (holland) 21:05 (0-1)
Atlético Madrid (spanyol)-SS Lazio (olasz) 21:05 (3-1)
 
Szerdán játszották:
Manchester City (angol)-FC Porto (portugál) 4-0 (1-0)
gól: Agüero (1.), Dzeko (76.), Silva (84.), Pizarro (86.)
kiállítva: Rolando (77., Porto)
Tj.: a Manchester City kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.