Európa Liga

Villámgóllal nyitott, majd gálával zárt a Manchester City

Az Európa Liga legjobb 16 közé jutásért rendezett párharcának visszavágóján Roberto Mancini együttese Sergio Agüero, Edin Dzeko, David Silva és David Pizzaro góljaival 4-0-s győzelmet aratott a címvédő Porto felett, így összesítésben 6-1-el jutott tovább a következő körbe.

Agüero gólja megadta az alaphangot a találkozónak

Nem mondhatni, hogy kényelmetlen helyzetből várhatták a mérkőzést a manchesteriek, hiszen az egy héttel ezelőtti "odavágón" Roberto Mancini alakulata 2-1-es győzelmet aratott Portóban. 

A portugálok számára a lehető legrosszabbul indult az angliai találkozó, az argentin Sergio Agüero ugyanis már a 18. másodpercben betalált, miután Yaya Touré labszerzése után kiváló labdával szolgálta ki őt (1-0).

A kezdeti sokkból próbált magához térni a címvédő vendégcsapat: a 17. percben Valera egy kidolgozott helyzet után tesztelte Joe Hartot, majd Hulk révén egy-két szabadrúgás után okozott némi veszélyt az ellenfél kapuja előtt. Az első félóra végén David Silva passza után Agüero került ismét ziccerbe, a pocsékul kirohanó Helton felett a 16-os sarkáról azonban a felső lécre emelt. A félidő hajrájában volt legközelebb az egyenlítéshez a Porto, de Joao Moutinho szöglete után Otamendi hat méterről a háló helyett az égbe lőtt.

Fordulás után meglehetősen bátran futballoztak a portugálok, kis túlzással a kapujához szegezték a City-t. Lucho Gonzalez lövése csak centikkel haladt el a bal kapufa mellett, majd az 57. percben egy gól is összejött - igaz lesről, ami miatt a játékvezető jogosan érvénytelenítette azt. Ugyan a vendégek próbálkoztak becsülettel, de a hazaiak masszívan állták a sarat, és a hajrához érkezve bizony fizikailag szemmel láthatóan jobb állapotban voltak. Ezt kihasználva a csereként beálló Edin Dzeko a 76. percben eldöntötte a továbbjutás kérdését, miután Agüero kiugratása után mattolta Helton kapust (2-0). Nem sokkal később Rolando begyűjtötte második sárga lapját is, így a címvédő emberhátrányban volt kénytelen lejátszani a hátralévő negyedórát. Mancini mester a 80. percben pályára küldte a Romától kölcsönbe érkező David Pizzarót, akinek beállása újabb két gólt hozott a hazaiak konyhájára: a 84. minutumban David Silvát szolgálta ki tökéletesen a chilei (3-0), majd két perccel később Dzekóval való összjátéka után saját maga is betalált (4-0).

Összességében nagyon magabiztos győzelmet aratott a Manchester City, amely tekintélyt parancsoló, 6-1-es összesítéssel kvalifikálta magát a legjobb 16 csapat közé.

Európa Liga, 16 közé jutásért, 2. mérkőzés
Manchester City - Porto 4-0 (1-0)
Manchester, Etihad Stadium, vezette: Wolfgang Stark.
MAN. CITY: Hart - Richards, Kompany, Lescott, Clichy - Barry (Milner, 57.), De Jong - Silva, Yaya Touré, Nasri (Dzeko, 69.) - Agüero (Pizarro, 80.). Menedzser: Roberto Mancini.
PORTO: Hélton - Alex Sandro, Rolando, Otamendi (Sapunaru, 61.), Maicon - Lucho González, Fernando, Moutinho - Varela (Cristian Rodríguez, 61.), Hulk, James Rodríguez (Defour, 80.). Vezetőedző: Vítor Pereira.
Gólszerző: Agüero (1.), Dzeko (76.), Silva (85.), Pizarro (86.)
Sárga lap: Yaya Touré (67.), ill. Rolando (14.), Hulk (16.), Otamendi (26.)
Piros lap: Rolando (76.)
Továbbjutott: a Manchester City 6-1-gyel.