NHL

Idegenben megtört a Red Wings diadalmenete - videó

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság (NHL) 131. játéknapja bővelkedett a rangadókban a keleti és a nyugati konferencián belül is. A Detroit a főnixi feltámadását élvező Chicago otthonában bukott, míg a Pittsburgh a keleti első New York Rangerst nullázta le többek között.

Idegenben még van mit tanulni

A Detroit Red Wings az abszolút rekord megdöntése, azaz hazai pályán 23 egymás után megnyert mérkőzés után ismét útra kelt, hogy a csoportrivális, és alig másfél hete még mélyrepülés közepén lévő Chicago Blackhawks otthonában javítson idegenbeli mérlegén. Bár a hazaiak nélkölözték csapatkapitányukat Jonathan Toewst, ez nem jelentett gondot nekik, hiszen Corey Crawford ellenállhatatlanul védett a chicagói kapuban. A Detroitnál viszont Pavel Dacjuk kiesése annál nagyobb érvágásnak bizonyult.

A csapattársak gratulálnak Corey Crawfordnak

A hazaiak portása 31 védéssel tartotta a meccsben a Chicagót, mely az elképesztően gyenge idegenbeli produkciójának köszönhetően alig másfél hete már zsinórban kilenc elvesztett mérkőzésnél járt, de hazai mérlegük egészen imponáló, és az is maradt a Red Wings ellen. Jimmy Hayes révén egyenlítettek ki, majd a harmadik harmadban Marcus Kruger találatával előnyhöz is jutottak, és Crawford munkásságának hála ez az előny már ki is tartott a meccs végéig.

Hat mérkőzés után kapott ki tehát a Detroit, és érdekes lesz megfigyelni a csapatnál, hogy ki fogja átvenni a házi pontkirály Dacjuktól a stafétabotot az orosz zseni majd két hetes távolléte alatt. Bár vezetik a ligát, és hazai pályán eddig csupán három alkalommal kapituláltak a Vörös Szárnyak, idegenben negatív a mutatójuk, amin pedig mindenképp jó lenne javítani – kérdés, hogy ez Dacjuk nélkül mennyire fog sikerülni.

Ezúttal a Rangerst nullázták

Kikapott a másik főcsoport éllovasa, a New York Rangers is a pittsburghi vendégeskedése során. Bár általában hazai pályán jön ki a lépés egymás ellen a csapatoknak, ez ebben a párharcban idáig nem így történt. A Pittsburgh Penguins utoljára 2009-ben volt képes hazai közönsége előtt két vállra fektetni a divíziórivális Parkőröket, de Marc-André Fleury hibátlan teljesítményének, és Jevgenyij Malkin szezonbeli 33. találatának hála sikerült pontot tenniük eme rossz széria végére.

Fleury 27 védéssel ért el shutoutot pár nappal azután, hogy a csapata a Buffalo ellen csúnya pofonban részesült. A vereség miatt azonban nem lankadt le a Pittsburgh kedélye és energiája, sőt, talán a szezon egyik legerőteljesebb produkciójával sikerült a főcsoportot vezető Rangerst két vállra fektetni.

A Pittsburgh így nagy lépést tett afelé, hogy még szorosabbá tegye az atlanti csoportot, ahol a New Jerseyvel és a Philadelphiával együtt egy ponton belül vannak, viszont a Rangers egyelőre hét, illetve nyolc ponttal megy üldöző előtt.

A játéknap további mérkőzései

A Columbus Blue Jackets néha egészen elképesztő eredményekre képes. Pontosan egy héttel a St. Louis skalpolását követően egy másik nyugati nagyágyút, a San Jose Sharkst is legyőzték, méghozzá gólzáporos találkozó 6-3-ra. A Sharksnak egyelőre nem úgy megy a jelenlegi kilenc mérkőzéses idegenbeli túrájukon, ahogy szeretnék, 1-4-1-gyel állnak, és még három állomás áll előttük.

Felsóhajthattak a Philadelphia Flyers drukkerei, hiszen végre nyertek a Winnipeg Jets ellen az idei alapszakaszban, a két csapat szezonbeli utolsó találkozóján. Bár ezt sem olyan könnyen harcolták ki, hosszabbításban jutottak csak dűlőre a legújabb kanadai gárdával, miután Ondrej Pavelec megszállott formában védte a Flyers lövéseit – 50 védést mutatott be a meccs során. Jaromir Jagr lövésénél azonban már tehetetlennek bizonyult, és a második pont a Flyers markába került.

Szintén egy kanadai gárdához látogatott a Flyers csoportriválisa, a New Jersey Devils, akik egy kiélezett meccset játszottak a Toronto Maple Leafsszel. Phil Kessel a rendes játékidő utolsó percében egyenlített ki, majd a hosszabbításban kapuvasat is lőttek a hazaiak, azonban a fordulásból a vendégek lettek eredményesek. A Devils az All-Star szünet óta kirobbanó formának örvend, 9-1-1 a mérlegük.

Míg a New York Islanders kezdi elveszíteni a januári lendületét, addig a Buffalo Sabres épp kezd felpörögni a hajrára. A magabiztosságot növelő 6-2-es Pittsburgh elleni diadalt követően az Islanderst is felülmúlták a Szablyások, egy gólszegény, ám annál szorosabb találkozón, ahol végül a kapusok döntöttek: Ryan Miller 30 védést mutatott be, és csak egyszer kapitulált, míg kollégájától a túloldalt a 35 védés is kevésnek bizonyult a győzelemhez.

A Tampa Bay belepiszkított az Anaheim feltámadásába, köszönhetően Steven Stamkos hárompontos estéjének. A kanadai szupersztár meglőtte szezonbeli 41. és 42. találatát, és tovább robog az 50-es álomhatár felé. A Ducksnak ez volt az első rendes játékidőben elszenvedett veresége a nyolc mérkőzéses idegenbeli túráján.

A Dallas Stars finn hálóőre, Kari Lehtonen 30 védést bemutatva ért el shutoutot Montrealban a Canadiens ellen. Mike Ribeiro góllal tért vissza egykori kenyéradója otthonába, mellette pedig még ketten találtak be a Stars részéről, és így sima 3-0-s győzelmet arattak a vendégek.

Vereséget szenvedett a Detroitot üldöző Vancouver Canucks is, miután nashville-i vendégeskedése nem úgy sikerült, ahogy azt a kanadai gárda eltervezte volna. A betegségét leküzdő Mike Fisher góllal és két assziszttal vette ki részét a győzelemből, tovább javítva a csapat mérlegét, ha ő betalál: a Nashville 11-0-3-mal áll, amikor Fisher gólt szerez.

A Phoenix tovább folytatja felzárkózását a nyugati playoffos csapatokra, ezúttal a Los Angelest fosztották meg a két ponttól, igaz egy ponton osztozkodniuk kellett a csoport-vetélytársakkal. A 4-4es rendes játékidőt, és a gól nélküli hosszabbítást követően szétlövésekkel döntötték el, hogy kit illessen a második pont, és a Phoenix részéről ketten is betaláltak, míg a Kingstől csupán Dustin Brown tudott eredményes lenni a rávezetések során. A Coyotes így már három ponttal megy a nyugati nyolcadik Kings előtt.

Sam Gagner és Jordan Eberle is három ponttal zárták az estét, mely során az albertai csatában 6-1-es pofonban részesítették a kanadai riválisukat, a playoffért harcoló Calgary Flamest. Az Edmonton hat gólját hat különböző játékos szerezte, mellyel megszakadt a Calgary tíz meccs óta tartó győzelmi szériája az Edmonton ellen, hazai pályán.

NHL
131. játéknap
Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks 6-3
Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers 4-5 h.u.
Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils 3-4 h.u.
Buffalo Sabres - New York Islanders 2-1
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 2-0
Tampa Bay Lightning - Anaheim Ducks 3-2
Montreal Canadiens - Dallas Stars 0-3
Nashville Predators - Vancouver Canucks 3-1
Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 2-1
Phoenix Coyotes - Los Angeles Kings 5-4 szétlövésekkel
Calgary Flames - Edmonton Oilers 1-6