Bajnokok Ligája

Folytadódik a bázeli csoda, a svájciak a Bayern Münchent is legyőzték

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntéjének szerdai mérkőzésén az FC Basel a 86. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte a Bayern München együttesét, így minimális előnnyel várhatja a visszavágót.

A bázeliek jelenléte a nyolcaddöntőben már önmagában óriási meglepetés, főleg annak tükrében, hogy a svájciak mindezt a tavalyi döntős Manchester United kárára vitték véghez a csoportkörben,  jóllehet ez a történet ezzel még koránt sem ér véget.

Nagy volt a svájciak öröme, ami teljesen érhető is

A 36 ezer néző előtt megvívott találkozón valósággal egymásnak estek a felek, az első tíz percben jószerivel már féltucat nagyon komoly gólszerzési lehetőséget láthatott a publikum. Ezeknek az elpuskázásában elsősorban a Bayern játékosai jeleskedtek, de a bázeli szurkolók is kapkodhattak a fejükhöz. A 16. percben egy beadás után Dragovics fejelhetett tisztán az ötösről, de Neuer elképesztő reflexmozdulata után a labda a felső lécre pattant. Két perccel később egy csodásan felépített támadás után Alexander Frei forgácsolta szét a felső kapuvasat  - meleg pillanatokat éltek át ekkor a bajorok. A játékrész második fele azonban már újra az övék volt, előbb Alaba lövését kellett Sommernek bravúrral kitolnia, majd Ribéry és Gomez tette próbára a svájciak portását.

A szünet után már próbáltak "ésszel" futballozni a csapatok, az első 45 percben látott adok-kapoknak már nyoma sem volt, ami a semleges nézőknek kevésbé nyerhette el a tetszését. Ahogy közeledett a lefújás pillanata, úgy tűnt egyre fáradtabbnak a Manchester-verő Basel, de a müncheni csatárok sem voltak már ott fejben teljesen.


Mikor már látszólag megelégedtek a felek a "békés" 0-0-val, akkor robbant a bomba: a csereként beálló Zoua elcikázott a komplett német védelem előtt, majd fantasztikus ütemben passzolt a szintén csereként beálló Stocker elé, aki a kivetődő Neuer lábai között a hálóba lőtt (1-0).

A svájci bajnok a Manchester United után egy újabb európai sztárcsapatot "kapott el" hazai pályán, és bizony a játék képe alapján egyáltalán nem tűnik "annyira" kevésnek a megszerzett előny.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Basel - Bayern München 1-0 (0-0)
Bázel, St. Jákob Park, vezette: Nicola Rizzoli.
BASEL: Sommer - Steinhöfer, Abraham, Dragovics, Pak - Shaqiri (Zoua, 83.), Huggel, G. Xhaka, F. Frei (Stocker, 66.) - A. Frei (Cabral, 90.), Streller. Vezetőedző: Heiko Vogel.
BAYERN: Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm - Tyimoscsuk, Alaba - Robben, Kroos (Olic, 89.), Ribéry (Müller, 71.) - Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes.
Gólszerző: Stocker (86.)
Sárga lap: Abraham (63.), ill. Müller (72.), Rafinha (83.)