Heti 6:3

Túléltek, megszűntek, szárnyalnak és mélyrepülnek - és te ki vagy Derek Chisora?

  • v.p.

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Új csillag ragyog a kosárlabda egén

Jeremy Lin 1988-ban született Los Angelesben, szülei a 70-es években emigráltak Tajvanról az Egyesült Államokba. Lin a Palo Alto nevű középiskolából a Harvardra került, ahova nem éppen kosárlabdázni jelentkeznek a diákok… A fiatal játékos 2010-ben közgazdasági diplomával távozott a híres egyetemről, de a kosárlabda is jól ment neki, ő volt az Ivy League (ebben a ligában játszik a Harvard) első olyan játékosa, aki legalább 1450 pontot, 450 lepattanót, 400 gólpasszt, valamint 200 labdaszerzést könyvelhetett el. Ekkor már sejteni lehetett, hogy a "gyerekből" lehet valami, bár az első drafton még egyetlen csapatnak sem kellett.

A fiatal hátvéd nem keseredett el, a Dallas Mavericks mini-edzőtáborába jelentkezett, majd a Mavs színeiben pályára is lépett öt nyári ligás meccsen Las Vegasban. Lin 9.8 pontot, 3.2 lepattanót, 1.8 gólpasszt, valamint 1.2 labdaszerzést átlagolt meccsenkénti 18.6 perces játékidővel. A jó teljesítmény természetesen meghozta a gyümölcsét, Lin ajánlatot kapott a Lakers-Mavericks-Warriors triótól, valamint egy meg nem nevezett keleti együttestől is.

Lin végül 2010 júliusában a Golden State Warriorshoz szerződött.Első szezonjában Lin csak 29 mérkőzésen játszhatott, átlagosan 9.8 percet töltött a pályán, 2.6 pontot, 1.4 asszisztot, valamint 1.2 lepattanót szerzett fellépésenként. Egy tiszavirág életű houstoni kitérő után Lin tavaly december 27-én a New York Knikschez igazolt, de itt sem jutott eleinte szóhoz, így az úgynevezett D-ligában pattogtatthatott tovább. Egy januári mérkőzésen tripla-duplát ért el, ami után Mike D'Anthony visszarendelte a nagycsapathoz.

Ami innentől következett, azt nevezhetjük kisebbfajta csodának is, február 4-én a New Jersey ellen Lin a kispadról beállva 25 pontot, 5 lepattanót, valamint 7 gólpasszt szerzett, a Utah Jazz ellen a fiatal irányító pedig rögtön a kezdőben találta magát, teljesítményére ezúttal sem lehetett panasz, ismét megdöntötte egyéni rekordját, ezúttal 28 ponttal vezette győzelemre a Knickset. Washingtonban ismét nyert a csapat, Lin karrierje első dupla-dupláját érte el, 23 pontot és 10 asszisztot szerzett. Ezután jöhetett a Lakers, amely minden eddigi várakozást felülmúlt Lin szemszögéből: 38 ponttal zárt, emellett begyűjtött 4 lepattanót, valamint kiosztott 7 gólpasszt is, így az ázsiai származású játékos ismét győzelemre vezette a New Yorkot.

2. Babos Tímea: úton a csúcs a felé

A 18 éves magyar teniszező a junior korosztályban elért sikerek után immáron a felnőttek között is bontogatja szárnyait. Babos Tímea a múlt héten pályafutása eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el, miután a bogotái WTA-versenyen egészen az elődöntőig menetelt. A soproni születésű lány a hétfőn kiadott legfrissebb világranglistán felkúszott a 107. helyre. Hazánk nagy reménysége azonban nem áll "le", a héten már a mexikói Monterreyben ragad ütőt, ahol a visszalépéseknek is köszönhetően a főtábláról indulhat. Az eddig jobbára csaki kisebb challenger-versenyeken szereplő Babos tehát a jelek szerint egy szintet feljebb lépett, és mivel a ranglistán a pozíciója is fokozatosan javul, lehetőségek tárháza nyílhat meg előtte. Hogy mást ne említsünk, májusban jön a Roland Garros, de márciusban az év első komoly versenyeire is sor kerül az Egyesült Államokban (Indiana Wells, Miami). Igazán nagyot csak ilyen viadalokon lehet dobbantani..

3. Megállíthatatlanul robog a BL-győzelem felé a Győri ETO

Vasárnap a legrangosabb sorozat címvédője látogatott a győri Magvassy sportcsarnokba, de a norvég Larvik csapatának nem sok öröme lehetett a kisalföldi túrában. A világ- és olimpiai bajnokokkal felálló skandináv csapatot ugyanis alaposan móresre tanította a magyar bajnok, a 12 gólig jutó Görbicz Anita vezérletével az ETO kilencgólos győzelmet aratott. A Karl Erik Böhn dirigálta csapat ezzel egyúttal jelezte riválisainak: idén semmi és senki nem állhat az útjukba.


Játékoskeretét tekintve a Rába-partiak két-három esztendeje a ténylegesen vett legszűkebb elitbe tartoznak, de Heidi Löke, Andrea Lekics és Radicsevics leigazolásával valamelyeset a többi gárda fölé nőttek. A vasárnapi győzelemmel fél lábbal már az elődöntőben érezhetik magukat a győri lányok, és aki kicsit is tisztában van a női klubkézilabda viszonyaival, tudja jól, hogy a másik csoportban nincs olyan csapat, amely egy oda-visszavágós lebonyolításban komoly veszélyt jelenthetne rájuk. Engedtessék meg, hogy megelőlegezzük tehát a tavaszi finálét a Győrnek, ahol a papírforma szerint az a Larvik lehet az ellenfél, amely a vasárnap szerzett sebeket aligha feledi majd egyhamar...

4. Beérett a fehérvári munka gyümölcse - jöjjön a szüret!

Valami nagy dolog van készülőben a királyok városában. A fehérvári hokicsapat 2007-ben csatlakozott Európa egyik legerősebb bajnokságához, az osztrák EBEL-hez, és a szisztematikus építkezés úgy tűnik, szépen lassan meghozza az első komolyabb sikereket. Az idősebb Ocskay Gábor vezette klubvezetés érdemeinek hála, az idei szezonban sikerült beverekdnie magát a csapatnak a negyeddöntőbe, és ha már "arra járt", kezdésnek hatalmas verést mért a Olimpija Ljubjanára. Mivel a szlovén gárdát az alapszakaszban öt ízben is legyőzték Kevin Primeau legényei, okkal bizakodhatnak a magyar hokibarátok, hogy idén a klub legnagyobb sikerét elérve összejöhet az elődöntő.

5. Roger Federer idén sem marad trófea nélkül

A 30 éves svájci zseni ismét bebizonyította, hogy van még benne spiritusz. A múlt héten megrendezett ATP-500-as rotterdami keménypályás tornát ugyanis olyan könnyedséggel nyerte meg, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Ugyan a viadalon nem indult sem Djokovics, sem pedig Nadal, azt azért nehezen mondhatnánk Federer ellenfeleire, hogy nyeretlen kétévesekből álltak.

Az első fordulóban a francia Nicolas Mahut hajtott fejet a svájci előtt, az orosz Mihail Juzsnij játék nélkül engedte tovább Federert, majd következhetetett Jarkko Nieminen, az elődöntőben pedig egy "régi ismerős", Nyikolaj Davigyenko. Az orosz meg is lepte az elődöntő első szettjében ellenfelét, de ennél többre nem futotta erejéből, így Federer a Tomás Berdychet porrá zúzó Juan Martin del Potróval meccselhetett a végső győzelemért. A langaléta argentin nem volt egy súlycsoportban a tenisz "művészével", és alig több, mint egy óra játék után mehetett is gratulálni a hálóhoz a svájcinak.

Hollandiai győzelmével Roger Federer sikerekben gazdag pályafutása 71. tornagyőzelmét aratta, és hogy ez mekkora szám, azt jól mutatja az alábbi lista is, ahol a sportág koronázatlan királyai között a mai, még aktív játékosok közül Federeren kívül senki nem található.

A legtöbb tornagyőzelem
Férfiak
1. Jimmy Connors 109
2. Ivan Lendl 94
3. John McEnroe 77
4. Roger Federer 71
5. Pete Sampras 64
6. Björn Borg 64
7. Guillermo Vilas 62
8. Andre Agassi 60
9. Boris Becker 49
10. Ilie Nastase 48















 

6. Megmenekül a Zalaegerszeg - irány a másodosztály?

Fellélegezhetnek a Zalaegerszeg szimpatizánsai, a hírek szerint ugyanis rendeződni látszik a kék-fehér csapat - anyagi - helyzete. Nagy Ferenc tulajdonos és a vezetők hosszú hónapok óta tartó tárgyalássorozata eredménnyel zárult. Egy eddig meg nem nevezett hazai befeketetőcsoport áll majd a csapat mögé, így biztossá vált, hogy a tavaszi szezont be tudja fejezni a ZTE.

Az más kérdés, hogy ez mennyire jó hír a szurkolóknak, Prukner László "tökutolsó" együttesétől ugyanis több meghatározó ember is távozott (Tököli, Kamber, Meyé), így alighanem jövőre így is "csak" másodosztályú labdarúgócsapata lesz a Zala megyei fővárosnak.


Heti hármas

1. Válságban a magyar kirakatcsapat

Habár nem túl korrekt túlmisztifikálni az MKB Veszprém elmúlt két (vesztes) BL-mérkőzését, azért az mindeképpen intő jel lehet, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulója előtt még egyáltalán nem biztos, hogy a magyar bajnokcsapat kvalifikálja magát Európa legjobb 16 együttese közé. Mivel az elmúlt esztendőkben inkább azon izgulhattak a bakonyi szurkolók, hogy végre sikerül-e bejutni a Final Fourba, meglehetősen nehezen "nyelik" le, hogy a csapat sorozatban szállítja a vereségeket. A lengyel Kielce elleni zakó után a hazai publikum nyíltan kifejezte nemtetszését a csapat produkcióját illetően, sőt Mocsai Lajost is kikezdte a szurkolósereg. Néhány nappal később a zaklatott lelki állapotban lévő gárda kikapott a Csehovszki otthonában is, ami után már a klub vezetése sem ülhetett ölbe tett kézzel. A rendkívüli elnökségi ülésen végül megerősítették posztján Mocsai Lajost, aki elszántan hisz abban, hogy a szombati zárómecsen legyőzhetik az Atlético Madridot. Ha ez sikerül, akár a csoport második helyén is végezhet az MKB, egy kedvező sorsolás után pedig könnyedén vehető a nyolcaddöntő is, ha viszont nem lesz pontszerzés, akár ki is eshetnek az "építők" - az pedig valószínűleg komoly személyi változásokat eredményezne...

2. "Show must go on"

Régóta nyilvánvaló tény, hogy a profi ökölvívást a pénz mozgatja. Kevés olyan sportág van, ahol a teljesítmények helyett a "háttér" emelhet a csúcsra vagy taszíthat a mélybe versenyzőket, de a boksz bizony ilyen. Az, hogy két élsportoló lelkiismeretesen felkészül egy mérkőzésre, egy sporteseményre az csak egy dolog, de ezt a rendezvény bizony el is kell valahogy adni. Az amerikai marketingesek néhány évtizede megtanították a világnak, hogy bizony a negatív reklám is reklám.

Chisora alakítása a Klicsko elleni mecs előtt:

Dereck Chisora is ismerheti ezt az "axiómát". A brit bunyós a Vitalij Klicsko elleni címmérkőzése előtti mérlegelésen sunyi módon lepofozta az ukrán óriást, aki komoly emberségről tanúbizonyságot téve, "csak" a ringben torolta meg ezen sérelmeit. Hogy Chisorának a menedzsment adta-e az utasítást, vagy pusztán maga az ember ekkora "tahó" - nehéz eldönteni, de végülis nem is lényeges a kérdés. A mérkőzés felvezetése jól sikerült, a nézettségi adatok hozták a "kötelezőt", Chisora pedig a vereség ellenére megismertette nevét a világgal. A törénetnek itt vége is lehetne, de sajnos a "producerek" legyártatták a folytatást is. A  mérkőzés - melyet Klicsko egyhangú pontozással nyert meg - utáni sajtótájékoztatón Chisora a szakkomentátorként jelenlévő (?) David Haye-jel alkotott maradandót: egy kemény szóváltás után röpködtek a "sörös üvegek", csattantak a pofonok, valósággal állt a bál a konferenciateremben, ahol még vér is folyt a szőnyegre.

Az események után több ökölvívó - köztük Erdei Zsolt -  is lesajnálóan nyilatkozott a két renitens "sportolóról", a különféle szervezetek pedig az eltiltásokon és büntetéseken agyalnak. A legsúlyosabb ítélet az örökös eltiltás lehet, de mint tudjuk, a profi ökölvívás egy olyan sport, ahol a pénz a legnagyobb úr...

Chisora alakítása a Klicsko elleni meccs után:



3. Megszűnik a BKV Előre

Február végén megszűnik a BKV Előre SC, mivel a BKV saját anyagi helyzete miatt nem tudja tovább finanszírozni a sportegyesületet - adta hírül a Távirati Iroda a múlt hét közepén. A sportklubnál elismerték, hogy nem tudják fizetni sem a sportolókat, sem a karbantartókat.  A hírek szerint a közlekedési társaság már a létesítményt sem tudja üzemeltetni, a klubnak egyetlen forintot sem tud adni.

A dolgozókat szabályszerűen nem tudják elküldeni, mivel a végkielégítések kifizetésére sincs már pénz. Információink szerint a klub elnökével szerdán közölte Bolla Tibor megbízott vezérigazgató, hogy február végén be kell zárni az egyesületet.

Az 1912-ben alapított BKV Előre honlapja szerint versenysportként kajak-kenu, labdarúgó-, súlyemelő- és teke-szakosztály működik az egyesület keretein belül. Illetve csak működött...