Bundabotrány

Kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják L. Ákost

  • MTI

Újabb gyanúsítottja van a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügynek: kedden egy diósgyőri labdarúgót állítottak elő és vettek őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai.

A KNYF kedden az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában azt közölte, hogy az őrizetbe vett, majd gyanúsítottként kihallgatott L. Ákos futballistával négy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének a megalapozott gyanúját közölték.

A megalapozott gyanú lényege szerint K. Zsolt  2009 augusztusában két magyar Ligakupa-mérkőzés előtt megkereste H. Gábort, a Diósgyőr labdarúgóját, hogy szervezze be több játékostársát azért, hogy működjenek közre abban, hogy a mérkőzést a csapatuk legalább két góllal veszítse el, illetve a másik mérkőzésen legalább három gólt kapjon. H. Gábor ezt követően az ajánlatot közölte L. Ákossal, a Diósgyőr labdarúgójával, akivel közösen további társakat szerveztek be. Mivel az első mérkőzésen végül nem a K. Zsolt által elvárt eredmény született, így a megállapodás szerinti összeg átadására nem került sor. A második mérkőzés az előzetes megállapodás szerint alakult, így a mérkőzés eredményének befolyásolásában részt vevő személyek, így L. Ákos is megkapták az ígért ezer eurót.

L. Ákos 2010 májusában egy I. osztályú magyar bajnoki mérkőzés előtt szólt H. Gábor csapattársának, hogy a meccset három játékostársával együtt eladná. H. Gábor ezt követően jelezte a hazai mérkőzések manipulálásában szervezőként tevékenykedő K. Zoltánnak és L. Mátyásnak, hogy fejenként 3-3000 euróért befolyásolni lehetne a mérkőzést. K. Zoltán és L. Mátyás ezt követően Sz. György és H. Gábor segítségével eljuttatták L. Ákoshoz a 3.000 eurót. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tudta megtenni a fogadását, ezért L. Ákos a pénzt H. Gábornak és Sz. Györgynek visszaadta.

L. Ákos ugyancsak a 2010 májusában egy bajnoki mérkőzés előtt megállapodott H. Gáborral, hogy, két további játékostársával együtt fejenként 5-5000 euró ellenében  részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy több góllal elveszítik a mérkőzést. Mivel a mérkőzésen nem az elvárt eredmény született, így az ígért jogtalan előny kifizetésére nem került sor.

L. Ákos az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt jelentett be, arra hivatkozással, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, majd pedig vallomást tett.   

Az ügyben eddig összesen 19 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként, közülük jelenleg négyen előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben vannak, illetve egyvalaki lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.