Snooker

Visszhangok és visszatekintés a Welsh Openre

  • Tóth Tamás

Véget ért az egy héten át zajló walesi pontszerző snookeres torna, amely számos meglepetést és érdekességet produkált a nagyközönség számára.

Egy héttel ezelőtt vette kezdetét Walesben a nagy presztízzsel bíró, pontszerző versenynek számító Welsh Open, ahol a korábbi esélylatolgatások szerint John Higgins, Ronnie O’Sullivan, Judd Trump és Marky Selby is a lehetséges végső győztesek táborába tartoztak.

Nem kellett sokáig várni az első nagy szenzációra, hiszen a legjobb 32 között az 54. életévében járó, nagy közönségkedvencnek számító Steve Davis 4-3 arányban legyőzte a világranglistán nála jóval előkelőbb helyet elfoglaló Ali Cartert.

A következő nagy bravúrt a régi önmagát idéző Stephen Hendry produkálta, aki könnyedén, 4-1 arányban felülmúlta napjaink egyik legjobb snookerjátékosát, az ausztrál Neil Robertsont.

Ezután már a nyolcaddöntőbe kerülés volt a tét, amikor is sokak nagy meglepetésére, a világbajnoki címet birtokló és a legutóbbi két walesi tornán győzedelmeskedni tudó John Higgins kiesett Ding Junhui ellen (3-4).

Az idei esztendőben nagyszerű formában lévő Ronnie O’Sullivan (február elején a „Rakétának” sikerült megnyernie a German Masterst)  a legjobb nyolc között egy igazi csúcsrangadót vívott nagy ellenlábasával, a fiatal Judd Trumppal, akit végül 5-3 arányban le tudott győzni.

Az elődöntőben azonban már nem volt ilyen sikerekben része Sullivannek, ugyanis a világranglista éllovasa, Mark Selby 6-2-es diadallal küzdötte be magát a döntőbe, miközben Ding a másik ágon ugyanilyen arányban jutott túl Shaun Murphy-n.

A finálé a kínai játékos sikerét hozta, aki végig hihetetlenül koncentráltan és precízen snookerezett; egy-két kisebb kihagyástól eltekintve abszolút klasszis teljesítményt nyújtott. Bár Selby mindent megtett a győzelemért (8-5-nél egy 145-ös megindulással megszerezte a torna legnagyobb brake-jét, és az érte járó £1,000-os bónuszt), a 15. frame-ben Ding nem kegyelmezett, és megnyerte a tornát.

A végző győztes a kínai Ding lett
Ezzel a győzelemmel Ding hosszú eredménytelenség után ismét megmutatta, hogy helye van a snookervilág elitjében, és igenis számolni kell vele az elkövetkezendő versenyeken.

„Nagyszerűen érzem magam. Mark végig nyomás alatt tartott, de most jól bírtam a pressziót, és sikerült győznöm” - mondta a boldog kínai versenyző. „A napokban vásároltam egy házat Sheffieldben, így közel leszek a világbajnokság helyszínéhez. Sokat szeretnék gyakorolni, hogy minél jobb formában vághassak neki a vb-nek.”

A közeljövővel kapcsolatban az alábbi álláspontot fejtette ki az ázsiai snookeres: „Úgy gondolom, hogy megvan az esélyem a világbajnoki győzelemre. Tavaly sokáig meneteltem, hiszen az elődöntőben buktam el Trump ellen, ami azt is bizonyítja, hogy vannak tapasztalataim a hosszú mérkőzéseket illetően. Sajnos akkor 15-14-es állásnál hibáztam, ami a döntőmbe került. Ha akkor bejutok a fináléba, nagyobb esélyem lett volna a végső győzelemre, mint Trumpnak. Idén mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy sokáig juthassak Sheffieldben” - zárta gondolatait a győzelmével £30,000-ot kereső Ding.

A világranglista éllovasa, Mark Selby
A második helyen záró Selby £15,000+£1,000-ot tehetett zsebre. A leicesteri játékos néhány mondattal foglalta össze a Welsh Open döntőjét: „Kétszer is volt esélyem a komolyabb felzárkózásra, de sem 5-3-nál, sem 8-6-nál nem tudtam közelebb kerülni riválisomhoz, így sajnos elbuktam a döntőt. Igyekszem a pozitívumokra koncentrálni, hiszen jól szeretnék teljesíteni az elkövetkezendő tornákon.”

A következő rangos verseny a Kínában lebonyolításra kerülő Haikou World Open (február 27 - március 4.) lesz, ahol újból összemérik erejüket napjaink legjobb snookerjátékosai. A versenyről rendszeresen beszámolunk a hathárom.hu-n.