Sportpszichológia

A kihagyott büntetők nagyon megviseltek - Asamoah Gyan

  • VNA

Kétszer is fontos helyzetben hibázott el büntetőt a ghánai Asamoah Gyan - nem csoda, ha időt kér ennek feldolgozására.

Bár eredetileg még a teljes visszavonulás gondolata is felvetődött benne, most mégis csak "szünetet kér" a ghánai labdarágó válogatott csatára, Asamoah Gyan. A 26 éves játékosra rá is fér a pihenő, hiszen az afrikai válogatott színeiben a két legutóbbi tornán, az idei Afrika Kupán és a két évvel ezelőtti világbajnokságon is ígéretesen menetelt, sorsdöntő pillanatokban azonban az ő elrontott büntetői jelentették számukra a kiesést.

"Fizikálisan nincsen gond, készen állok a folytatásra. De ahogy bizonyára el tudjátok képzelni, mentálisan elég kemény lehet nekem, hogy saját országomat két alkalommal is elrontott 11-essel hoztam nehéz helyzetbe. Éppen ezért szeretnék most egy kis csendet magam körül, hogy a gondolataimat és az érzéseimet tudjam rendezni. Szeretnék jobb formában és erősebben visszatérni, de még ki kell pihennem ezeket a mérkőzéseket" - írta mikroblogjában a ghánai játékos.

A jelenleg - kölcsönben - az Egyesült Arab Emirátusokban légióskodó Gyan a 2010-es dél-afrikai világbajnokság negyeddöntőjében a hosszabbítás utolsó percében Uruguay ellen a felső lécre lőtte a sorsdöntő büntetőt, majd a 0-0s végeredménnyel záruló találkozó utáni 11-es párbajban ugyan eredményes volt, csapata mégis kiesett. Az idei Afrika Kupán a későbbi győztes Zambia ellen az elődöntőben rontott büntetőt Gyan, így sokak szerint ismét az ő lelkén száradt az afrikai csapat elmaradt sikere.