NBA

A címvédő is elvérzett New Yorkban

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 57. játéknapján folytatódott a „Linsanity” névre keresztelt jelenség: Jeremy Lin vezetésével ismét nyert a Knicks, ezúttal a címvédő bizonyult kevésnek.

J.R. Smith sikerrel mutatkozott be új csapatában a New York Knicksben, akik 104-97-re verték a Dallas Mavericks csapatát. A mérkőzés rendkívül fordulatosan alakult, volt a Knicks, volt hogy a Mavs vezetett 12 ponttal, a végjátékban azonban a hazai csapat bizonyult jobbnak. Steve Novak, a Knicks csereembere 14 pontot dobott az utolsó negyedben, akiről így nyilatkozott D’Anthony mester: „Novaknak nagy szerepe volt a hajrában, értékesített egy óriási triplát. Nagyon jó tripladobó.” A mérkőzés legjobbja ezúttal is Jeremy Lin lett, aki 28 pontot és 14 gólpasszt könyvelhetett el. A másik oldalon Dirk Nowitzki szerzett 34 pontot, ám csapattársai nem tudtak felnőni hozzá, így nem meglepő, hogy kikapott a címvédő.

Jeremy Lin és Dirk Nowitzki küzdenek a New York Knicks és a Dallas Mavericks mérkőzésén az NBA-ben.

A játéknap folytatásában a Miami Heat állt bosszút az Orlando Magic-en a néhány napja elszenvedett vereségért, Jamesék 90-78-ra nyertek. A meccs nem volt túlságosan izgalmas, a Heat már a mérkőzés elején el tudott húzni 20 ponttal, ezt az előnyt aztán nem adta ki a csapat a kezéből, így a bajnoki címre vágyó Miami megszerezte sorozatbeli 6. győzelmét. James és Wade 52 pontot tudott összehozni, a másik oldalon viszont Dwight Howard gyenge napot fogott ki, ő csak 17 egységig jutott.

Folytatódott a Utah Jazz gyenge idegenbeli sorozata, ezúttal a Houston tudta őket megverni 101-85-re. A Jazz meglehetősen sokáig tartotta magát, azonban az utolsó játékrészt 8 ponttal veszítették el, ami a mérkőzésbe került, így hiába Millsap és Jefferson kiváló játéka, a csapat továbbra is szenved idegenben. A másik oldalon Scola 26, Lowry pedig 32 pontot termelt.

Thrillerbe illő mérkőzést láthattak a minnesotai nézők: A Timberwolves drámai körülmények között győzte le a Philadelphia együttesét. A meccs végig szoros volt, bár általában a Philly vezetett 4-5 ponttal, ám a végjáték jobban sikerült a hazaiaknak. 28 másodperccel a vége előtt 91-90-es vendég előnynél Lou Williams elhibázta a dobását, a T’Wolves viszont kihasználta az utolsó három másodpercet: Kevin Love-ot egy tizeddel a vége előtt Iguodala ütötte le, az erőcsatár pedig mindkét büntetőt értékesítette, így nyertek a hazaiak. Ricky Rubio karriercsúcsot jelentő 22 pontig jutott, de az utóbbi időben villogó Pekovic is 17-et termelt. A már említett Kevin Love 12 pontot dobott az utolsó negyedben, aki így nyilatkozott teljesítményéről: „Egy jó negyedre volt szükségem. Én voltam a leggyengébb része a csapatnak, ám a dobó játékosok minden körülmények között dobnak.”

Az Oklahoma csapatában Kendrick Perkins, valamint Russel Westbrook is vállalta a játékot sérülése ellenére, ez pedig soknak bizonyult a Denver számára: hosszabbításban 124-118-ra nyert a Thunder. A mérkőzést jobban kezdte a Nuggets, volt, hogy 14 ponttal is vezetett a vendég együttes, ám Durant vezérletével könnyedén felállt a hazai csapat. Kevin Durant 51 pontot termelt, de a csapat másik sztárja, Russel Westbrook is eljutott 40-ig.

Hiába Kobe Bryant 32 pontja, a Lakers továbbra sem képes jó teljesítményre idegenben, ezúttal Phoenixben vérzett el a csapat. A gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arató Suns már 23 ponttal vezetett a nagyszünetben, így a második félidő csupán formalitás volt. A hazai csapat kezdő ötösének négy tagja is legalább 10 pontig jutott, az egyetlen kivétel Steve Nash volt, aki 8 pontja mellett 14 gólpasszt osztott ki. Bryant folytatta jó szereplését a Suns ellen, 32 egységig jutott, azonban 10 alkalommal eladta a labdát.

NBA
Az 57. játéknap eredményei
New York-Dallas 104-97
Miami-Orlando 90-78
Indiana-Charlotte 108-73
Cleveland-Sacramento 93-92
Detroit-Boston 96-81
New Jersey-Milwaukee 85-92
Houston-Utah 101-85
Minnesota-Philadelphia 92-91
Phoenix-LA Lakers 102-90
Oklahoma City-Denver 124-118 h.u.