NBA

A New Orleans Hornets játszotta el a mumus szerepét

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapján két nagy sorozat is megszakadt. A New York Knicks hét mérkőzés után a nyolcadikon kénytelen volt fejet hajtani a hozzájuk látogató New Orleans Hornetsnek, míg a Charlotte Bobcats tizenhat találkozó után végre győztesen hagyta el a pályát a Toronto otthonában.

A Jeremy Lin által kiváltott mánián New Yorkban csúnya csorba esett a minap, miután a Knicks üdvöskéjével a kezdők között kapott ki a Madison Square Gardenbe látogató New Orleans Hornets ellen, és ezzel a New York-i együttes hét diadalittas meccs után kénytelen volt belenyugodni győzelmi szériájának végéhez.

Jeremy Lin a padlón

A vereségben méghozzá Jeremy Lin nagy szerepet vállalt a maga kilenc labdaeladásával, mely az idei szezonban holtversenyben a legtöbb egy játékostól. Bár 26 pontot így is összedobott a hátvéd, az elszórt labdái majdnem a dupláját kitették öt asszisztjának, ami nem túl imponáló mutató. Ezzel maga Lin is egyetértett.

„Úgy vélem, hogy mindenki engem tett felelőssé az elmúlt hét mérkőzésért, és ma pedig mindenképp megérdemlem, hogy ismét az én vállamra háruljon a felelősség, de ez teljesen rendben van a részemről.” A vereséggel a New York Knicks teljesítménye visszaesett 50% alá, 15-16-os mérleggel.

Torontóban végre fellélegezhetett a Charlotte Bobcats. Elvégre tizenhét már gombócból is sok, vereségből meg bőven elég lett volna, de erre a Bobcats legnagyobb örömére nem került sor. Nem mellesleg pedig Michael Jordan is 49. születésnapját ünnepelte, és Reggie Williams, valamint D.J. Augustin igyekeztek minél nagyobb örömben részesíteni a klubtulajdonost. A Charlotte utoljára január 14-én, több mint egy hónapja nyert utoljára, akkor a Golden State Warriorst sikerült legyőzniük. A Bobcats szurkolók reménykedhetnek benne, hogy a következőre nem kell ennyit várni.

Dirk Nowitzki igazi vezére volt a címvédő Dallas Mavericksnek, amikor a texasi együttes a Philadelphia 76ers otthonába látogatott. A német szupersztár a második félidőben 24 pontot dobott, ugyanannyit, mint a Philadelphia játékosai összesen, és jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Dallas tizenöt pontos hátrányból álljon fel, és nyerje meg a mérkőzést. A Dallas hat mérkőzés óta veretlen, utóbbi 21 találkozójukból tizenkilencen győztek Nowitzkiék.

Az Oklahoma City Thundert újabb sérülés rázhatja meg, miután a Golden State ellen Russell Westbrook hagyta el idő előtt a parkettet. Egyelőre semmi hír az állapotáról, a szombati játéknapon lesz okosabb a szakmai stáb, hogy ki kell-e hagynia mérkőzést, és ha igen, akkor mennyit. A Thundert nem szerethetik az égiek, hiszen Kendrick Perkins és Thabo Sefolosha mellett Eric Maynort is nélkülözniük kell, utóbbi az egész szezonban kénytelen lesz távol maradni a pályától. A baljós esemény ellenére a Thunder magabiztosan verte a Golden State Warriorst 110-87-re.

Dwight Howard idénybeli hetedik olyan dupla-dupláját ünnepelhette, amikor mind pontokban, mind lepattanókban legalább húszig eljutott, de öröme csak akkor lehetett teljesen őszinte, amikor ez a teljesítménye győzelmet is hozott az Orlando Magicnek. A záró játékrészt pedig hátrányból kezdték meg a hazaiak, de végül 22-11-re hozták Howardék a negyedik negyedet, ami meghozta a gyümölcsét végül.

A Detroit Pistons a borzalmas szezonkezdet után kezd magához térni. A Sacramento elleni mérkőzésen is megmutatták a játékosok, hogy van bennük tartás, hiszen bár az első három harmadban 88 pontot engedtek a Kingsnek, mégis sikerült kiharcolniuk a sikert. Rodney Stuckey szezoncsúccsal zárta a találkozót, 36 ponttal, az újonc Brandon Knight pedig dupla-duplázott pontokból (26) és asszisztokból (10). A túloldalról DeMarcus Cousins szintén dupla-duplát ért el 26 ponttal és tizenöt lepattanóval. A Pistons az utóbbi nyolc mérkőzéséből haton győztesként hagyta el a pályát.

LeBron James harmadszor tért vissza Clevelandbe, egykori sikereinek helyszínére, és barátságos viselkedésének hála néhány gyűlölőjéből barátot varázsolt az egykori Cavaliers kedvenc. Ettől függetlenül a parketten nem ismert kegyelmet, 28 pontot szállított ex-csapata ellen, amit Dwayne Wade még megtoldott 22 egységgel. A Heat egy hat mérkőzéses idegenbeli túra utolsó felvonásaként érkezett Clevelandbe, és ötmeccses győzelmi szériával térhetnek haza legújabb sikerükkel.

A Memphis Grizzlies 23 pontos előnyt tékozolt el – majdnem. Dante Cunningham végül megmentette a napot a hazaiak számára a Denver Nuggets ellen, a játékos Rudy Gay dobásába ért bele, ami így elkerülte a kosarat, és ezzel ha egyetlen egy ponttal is, de kiharcolta a Grizzlies a diadalt.

Kevin Love 33 ponttal tért vissza Houstonba azok után, hogy február 4-én Minnesotában a Rockets játékosának, Luis Scolának az arcára és a mellkasára lépett. Love-ot természetesen eltiltották, de visszatérése óta négy meccsen is legalább 30 pontot összedobott öt találkozóból. Bár a közönség soraiból sok gyűlölt tekintet szegeződött rá, ez Love-ot egyáltalán nem érdekelte, aki oroszlánrészt vállalt a legújabb Houston elleni győzelemből, mellyel már 3-1-re vezeti a Timberwolves az idei szezonban az egymás elleni találkozókat.

A Utah Jazz nem a legkirobbanóbb formában fogadta a Washington Wizardst, de az elmúlt meccsek frusztrációját ideje volt már kiadni magukból. A vendég együttes bánta meg ezt leginkább. Al Jefferson 34 ponttal volt a hazaiak legeredményesebbje, az első félidőben 26 pontig jutott.

Az LA Lakers zsinórban negyedik vereségében részesítette a Phoenix Sunst, miután Kobe Bryant és Andrew Bynum is sziporkázott a csoportrivális ellen. Bryant az előző két Suns elleni találkozón mindig 40 pont fölé jutott, most beérte csupán 36-tal is, Bynum pedig dupla-duplával szolgálta ki közönségét (17 pont, 14 lepattanó).

Russell Westbrook nagyon fog hiányozni az Oklahoma Citynek, ha valóban kénytelen lesz sérülés miatt távol maradni a csapat fellépéseitől. Pontosan az ilyen megmozdulásai miatt.

NBA
55. játéknap
Toronto Raptors - Charlotte Bobcats 91-98
Orlando Magic - Milwaukee Bucks 94-85
Detroit Pistons - Sacramento Kings 114-108
Cleveland Cavaliers - Miami Heat 87-111
New York Knicks - New Orleans Hornets 85-89
Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 103-102
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 98-111
Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 110-87
Philadelphia 76ers - Dallas Mavericks 75-82
Utah Jazz - Washington Wizards 114-100
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 111-99