Sífutás

Morilov már emelte a kezét a célban, de mégsem ő nyert - videó

  • VNA

Komoly meglepetéseket hoztak a sífutó Világkupa sorozat pénteki sprint versenyei Lengyelországban.

Pénteken a lengyelországi Szklarska Porebában folytatódott a sífutók Világkupa sorozata. A szabad stílusú sprint versenyen a hölgyeknél már rögtön a negyeddöntőben meglepetések születtek. Egy futamba került ugyanis a Világkupa elsőségért harcoló Marit Björgen és lengyel riválisa, Justyna Kowalczyk, ám végül egyikük sem jutott tovább a legjobb 12 közé. A Vk-ban így Björgen megőrizte előnyét az összetettben, igaz így is csak hat ponttal áll Kowalczyk előtt.

A fináléra az amerikai Kikkan Randall maradt a fő esélyes, aki a sprint Világkupa éllovasaként várta a hatos döntőt. A futam elején azonban Randall összeakadt az orosz Matvejevával és el is esett. Nem adta azonban fel, és már féltávnál utolérte az élen sífutókat. A célban viszont - vélhetően - a felzárkózásra elhasznált energia hiányzott már nála, így a harmadik helyen végzett a karrierje második Világkupa versenyét megnyerő svéd Ida Ingemarsdotter és a norvég Maiken Caspersen Falla mögött.

Sífutó Világkupa - Szklarska Poreba (POL)
női sprint - szabad stílus
1. Ida Ingemarsdotter (SWE)
2. Maiken Caspersen Falla (NOR)
3. Kikkan Randall (USA)
4. Laure Barthelemy (FRA)
5. Astrid Jacobsen (NOR)
6. Natalija Matvejeva (RUS)
Az összetett Világkupa állása (9 versennyel a vége előtt): 1. Marit Björgen (NOR) 1813 pont, 2. Justyna Kowalczyk (POL) 1807 pont, 3. Therese Johaug (NOR), 4. Kikkan Randall (USA) 1030 pont, 4. Charlotte Kalla (SWE) 992 pont, 6. Krista Lahteenamki (FIN) 830 pont

A férfiaknál is volt csillaghullás a versenyen, hiszen a selejtezőben már az olimpiai bajnok (Nyikita Krjukov) és a világbajnok (Marcus Hellner) is kiesett, nem is beszélve a tavalyi sprint Vk-t megnyerő Emil Jönssonról, aki csak a 62. helyen zárta a kvalifikációt. A legjobb 30 között és az elődöntőben is ott volt viszont a svájci Dario Cologna, az összetett Világkupa éllovasa ugyanakkor a döntőbe már nem tudott bekerülni. A finálé felénél az orosz Nyikolaj Morilov indított hosszú hajrát, akinek sikerült is elmennie a többiektől. A célegyenesben úgy tűnt, hogy a tízméteres fór végül elég lesz neki, de az orosz mégsem tudott nyerni. Az utolsó métereken Morilov jobbra nézegetett, ahol egyik riválisa sem került közelebb hozzá. A célvonal előtt az orosz sífutó már emelte is a kezét - ekkor azonban bal oldalán váratlanul a kanadai Devon Kershaw nagy sebességgel elrobogott mellette.

Kershaw két hét alatt második versenyét nyerte a Világkupában, Morilov pedig teljesen megdöbbenve vette tudomásul, hogy elúszott számára a már biztosnak tűnő győzelem - haragját pedig szemüvege földhöz csapásával fejezte ki.

Sífutó Világkupa - Szklarska Poreba (POL)
férfi sprint - szabad stílus
1. Devon Kershaw (CAN)
2. Nyikolaj Morilov (RUS)
3. Ola Vigen Hattestad (NOR)
4. Matias Strandvall (FIN)
5. Roddy Darragon (FRA)
6. Anders Gloersen (NOR)
Az összetett Világkupa állása (9 verseny van hátra): 1. Dario Cologna (SUI) 1603 pont, 2. Petter Northug (NOR) 1199 pont, 3. Devon Kershaw (CAN) 1053 pont, 4. Marcus Hellner (SWE) 896 pont, 5. Alexander Legkov (RUS) 785 pont, 6. Maxim Vegzsanyin (RUS) 707 pont