NBA

Már hétnél jár a New York Knicks

  • Molnár Dávid

Huszonhat csapat játékosai léptek a parkettre az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szerdai játéknapján. A San Antonio és a New York folytatja kirobbanó formáját, előbbi már kilenc, utóbbi hét egymás után megnyert mérkőzésnél jár már.

Bár minden ilyen egyszerű lenne, gondolhatják a New York Knicks drukkerei. Az, amit Jeremy Linnel művel a csapat Carmelo Anthony távollétében, egyelőre nagy talány az NBA szakértői számára, mindenesetre a New York-i gárda már zsinórban hét diadallal büszkélkedhet, miután a Sacramento Kingst is leverték hazai pályán 15 ponttal. Ennek a győzelmi szériának hála a Knicks már 50%-os mutatóval büszkélkedhet (15-15).

Lin volt természetesen ismét a nyerőembere, bár most inkább a társak kiszolgálásával volt elfoglalva, mintsem saját eredményességével. Ennek ellenére is dupla-duplával zárt, 10 ponttal, illetve 13 assziszttal, míg Landry Fields szintén elérte a tízet két kategóriában, 15 pontot dobott és 10 lepattanót gyűjtött össze. A Knicks újdonsült kedvence az első öt kezdő mérkőzésén 136 ponttal debütált, mely a legtöbb az NBA-ben az 1976-os ABA-vel való egyesülés óta.

Lin fantasztikus mutatókkal kezdte NBA-karrierjét

A San Antonio Spurs még a Knicksnél is jobb formának örvend, igaz Jeremy Lin miatt nem kerül a kilenc mérkőzés óta tartó veretlenségük akkora reflektorfénybe, de ez Tony Parkert egyáltalán nem zavarja. „Jelenleg nincs jobb történet Jeremy Linnél. Örülök neki. Majdnem olyan, mintha szurkolna neki az ember. Azt szeretnéd, ha minden labdát ő dobná. Az ő története leginkább egy filmhez hasonlít, és minden este jól teljesít mostanában.” De Parkert sem kell félteni, aki Lin dupla-dupláját meglovagolva maga is elért egyet a Toronto Raptors ellen, de ő 34 ponttal és 14 assziszttal.

Megtáltosodtak az Orlando Magic játékosai a triplavonalon kívülről. A Philadelphia ellen Dwight Howardék 15 hárompontos dobást értékesítettek, ebből Ryan Anderson egymaga hetet vállalt, és 27 pontot dobott összesen a találkozón. Dwight Howard klasszikus dupla-duplával segítette csapatát, 17 pontja mellé 14 lepattanót is begyűjtött, és a Magic viszonylag könnyen tette túl magát a 76ers elleni rangadón.

A címvédő Dallas Mavericksnél sem lehet sok ok a panaszra, a Denver Nuggets felett aratott sima győzelemmel már ötnél jár az ő győzelmi szériájuk. Nagy része van ebben a hátvéd Shawn Marionnak, aki az ellenfél játékosainak semlegesítése mellett nem feledkezik meg pontokkal gyarapítani csapata pontmennyiségét. Ty Lawson bánta Marion munkásságát a leginkább a Denverből, aki csupán 3 pontot tudott összehozni nyolc dobási kísérletből.

Hasonló arányban verte a Washington Wizards a hazai pályán játszó Los Angeles Clippers is. A hazaiak játékosai sziporkáztak a keleti utolsóelőtti helyezett ellen, öt játékos is elérte a 10 pontos határt, de mondani sem kell, hogy Blake Griffin volt ismét csapata legjobbja. A találkozó meglepően szorosnak bizonyult a negyedik negyedben, amikor is 75-72-re feljött a Wizards, de ekkor Randy Foye a sérült Chauncey Billups helyéről elkezdte szórni a játékrészben a pontokat, és végül mind a 10 pontját a záró negyedben szerezte volt csapata ellen.

Kyrie Irving visszatért a Cleveland legnagyobb örömére, és ez elég lendületet adott a Cavaliersnek, hogy zsinórban ötödik vereségükben részesítsék az Indiana Pacerst. A Pacerstől hiányzott a csapat éllovasa pontokban, Danny Granger.

Rudy Gay, Tony Allen és Marresse Speights triója okozta a New Jersey Nets vesztét, amikor a Memphis Grizzliest fogadták. A triumvirátus 66 pontot dobott összesen, utóbbi játékos pedig karriercsúccsal zárt lepattanók terén, 18-at sikerült összeszednie. A Nets már hét mérkőzés óta nyeretlen.

Rajon Rondo egy nappal tripla-dupláját követően 35 ponttal rukkolt elő a Boston színeiben, ez mégsem volt elegendő a Detroit Pistons elleni derbin, melyet végül 10 pont különbséggel nyert a vendég együttes.

Rövid időn belül második skalpját gyűjtötte be a gyengén muzsikáló New Orleans Hornets, ezúttal a Milwaukee Bucks játékosai kereshették a kifogásokat a meglepő vereség után. Marco Belinelli hat triplával jeleskedett a mérkőzésen a vendégek színében, és végül két büntetődobása biztosította be a Hornets győzelmét a legvégén.

Hiába vezetett a félidőnél a Charlotte, a végeredmény végül ugyanazt mutatta, mint az utóbbi 15 mérkőzés: vereséget. A Minnesota Timberwolvesnak sikerült a második félidőben fordítania, és ezzel már a Bobcats 16 mérkőzés óta nem nyert.

A Houstonnál Kevin Martin 32 ponttal repítette győzelemre a Rocketst az Oklahoma City Thunder ellen. Martiné lett végül a győztes pont is, melyet büntetődobásból ért el, és ha csak egy ponttal is, de sikerült megtartania előnyét a hazai csapatnak a véghajrában.

Harmadik napon belül harmadik mérkőzését játszotta a Phoenix Suns, mely bizakodva térhetett haza, de Josh Smith belerontott a hazatérésbe. Smith beállította szezoncsúcsát 30 ponttal, valamint ezt megtoldotta még 17 lepattanóval is, és az Atlantának így sikerült nyernie, csupán harmadszor az elmúlt nyolc találkozójukon.

Szoros mérkőzésen győzött a Portland a Golden State otthonában. Jamal Crawford két értékesített büntetődobása 44 másodperccel a vége előtt szó szerint aranyat ért, miután ezzel a két pont különbséggel nyert végül a Trail Blazers.

Steve Nash bár nem tudta győzelemre vezetni a Phoenix Sunst, azért harciassága és meg nem alkuvása megsüvegelendő - valamint tehetsége is. Háttal a kosárnak szerzett két pontot az Atlanta ellen.

NBA
53. játéknap
Orlando Magic - Philadelphia 76ers 103-87
Toronto Raptors - San Antonio Spurs 106-113
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 98-87
New Jersey Nets - Memphis Grizzlies 100-105
Boston Celtics - Detroit Pistons 88-98
New York Knicks - Sacramento Kings 100-85
Milwaukee Bucks - New Orleans Hornets 89-92
Minnesota Timberwolves - Charlotte Bobcats 102-90
Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 96-95
Dallas Mavericks - Denver Nuggets 102-84
Phoenix Suns - Atlanta Hawks 99-101
Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 91-93