Úszó Eb

Kilencvenmilliós támogatást nyújt a NEFMI

  • MTI

Kilencvenmillió forintos támogatást nyújt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a májusi, debreceni úszó Európa-bajnokság megrendezéséhez.

Csütörtöki közleményében a tárca arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a 150 ezer eurónyi jogdíj támogatása mellett az Eb szervezési költségeihez is hozzájárul, a licencdíjjal együtt az állami támogatás teljes összege 90 millió forint lesz.

A pénzügyi hozzájárulásról, a minisztérium ezen szándékáról Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön (ma) levélben adott tájékoztatást Nory Kruchtennek, az Európai Úszószövetség (LEN) elnökének - derül ki a NEFMI kommünikéjéből, amelyben az is olvasható, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerdán vette fel a kapcsolatot a NEFMI sportért felelős államtitkárságával, az eredeti rendező, Antwerpen visszalépése után kialakult helyzet elemzése mellett jelezve, hogy a MÚSZ a debreceni önkormányzattal együttműködve örömmel rendezné meg az idei úszó Európa-bajnokságot.
 
A NEFMI közlemény arra is kitér: Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök szerdán megköszönte, hogy a minisztérium a jelzett anyagi igényhez állami forrást biztosít, illetve hogy Czene Attila "rugalmassága és jó tanácsai" révén az Európai Úszószövetség 150 ezer eurós jogdíjjal beéri. (A jogdíj különbözetet az antwerpeni szervező bizottságtól fogja megkövetelni.)
 
Gyárfás Tamás, aki a rendezési jog elnyerését csütörtökön közölte, emlékeztetett rá, hogy 2006-ban Budapest 800 ezer, 2010-ben 600 ezer eurót fizetett a jogdíjért, a Magyar Vízilabda Szövetség pedig 1 milliós ajánlattal nyerte el a 2014. évi felnőtt vízilabda Eb rendezési jogát.  

A május 21. és 27. közötti úszó Eb megrendezésétől a belga város pénzügyi nehézségek miatt lépett vissza. Debrecen mellett, London, Eindhoven és Torino jelentkezett beugrónak.