Európa Liga előzetes

Kezdődik a furcsa tavasz a manchesteriek számára

Csütörtökön 14 mérkőzést rendeznek az Európa Ligában, amelyek közül egyértelműen kiemelkedik a Bajnokok Ligájából egyaránt meglepetésre kieső két manchesteri csapat, a United és a City Ajax, illetve Porto elleni idegenbeli találkozója.

Ajax-Manchester United
19:00 Story 4
hatharom-tipp: 2

A Vörös Ördögök minden fontos angliai és európai trófeát elnyertek már legalább egyszer a történetük során, egyedül az Európa Ligában (korábban az UEFA Kupában, még korábban a Vásárvárosok Kupájában) nem tudtak még nyerni. Most megkapták a lehetőséget, bár a második számú európai sorozat rangját ismerve valószínűleg lemondtak volna róla. A bajnokság mellett már csak ebben a versengésben érdekeltek, és mivel hétvégén FA-kupa-forduló lesz Angliában, van idejük az Ajax elleni párharcra koncentrálni, így kötelező továbbjutniuk.

Még úgy is, hogy (ahogy szinte egész szezonban) nem teljes a csapat kerete. Sir Alex Ferguson nem számíthat Giggsre, Berbatovra, Evrára, Smallingra, Lindegaardra, Andersonra és Owenre, de kérdéses Cleverley, Nani és Phil Jones játéka is.

Másféle feliratot szoktunk meg a Manchester United játékosai körül, de Rooneyék az Európa Ligában is győzelemre törnek - Fotó: AFP

A menedzser szerint egyébként a BL-búcsú okozta csalódáson már túl vannak: "Az már két hónapja volt, ráadásul sok fiatal játékosunk van, akiknek nincs sok nemzetközi tapasztalatuk, így már az is elég motiváció lehet nekik, hogy egy európai kupában játszhatnak. Ők is, én is és a szurkolóink is ott szeretnének lenni a döntőben Romániában."

Az Ajaxnál is lesznek hiányzók, a védelemből Ooijer és van der Wiel, a középpályáról Janssen, Enoh és Boerrigter, a csatárok közül pedig Sightorsson küzd kisebb-nagyobb sérüléssel.

Különösen a két védő tapasztalata hiányozhat majd a hazaiaknak, akiknek vezetőedzője, Frank de Boer korábbi játékostársát, a pályafutását a Manchester Unitedben befejező Edwin van der Sart is kifaggatta az ellenfélről.

"A lényeg, hogy a kapusunknak, Kenneth Vermeernek óriási szerepe lesz, ha a csatárok feltörik védelmünket. Rooney, Nani és Welbeck szintű játékosokat nem hagyhatunk szabadon, mindig két méteren belül kell helyezkednünk mellettük, különben ellépnek, és sosem látjuk őket többet. Talán ez volt Edwin legnagyobb tippje" - mondta a szakember.

Az Ajax-Manchester United mérkőzésről élő szöveges tudósítással jelentkezünk 19 órától, és az eredmények alakulását livescore-aloldalunkon is követheted.

Porto-Manchester City
21:05 Digi Sport
hatharom-tipp: X

Mindkét csapattól többet várhattunk a Bajnokok Ligájában, és valószínűleg ők is többet vártak maguktól, mégsem biztos, hogy nagyon csalódottak. A Porto talán azért pályázhatott volna joggal a BL egyenes kieséses szakaszára, mert az Európa Ligát tavaly simán megnyerte, a Manchester City pedig kerete erőssége alapján volt a továbbjutók közé várható. Úgy tűnt, Roberto Mancini, az égszínkékek menedzsere csak udvariassából mondogatja, hogy első szezonjukban a tapasztalatszerzés lehet a céljuk, de végül igaza lett. Hogy valóban csak ennyi van-e a csapatában, vagy csak ő tudott ennyit kihozni belőle, az más kérdés...

A Citynek ugyanúgy nem lesz dolga a párharc két mérkőzése között, ahogy a Unitednek sem, mivel az FA-kupából már kiesett, így tőlük is elvárható a továbbjutás, de Mancini olaszos taktikája miatt az idegenbeli győzelem nem tűnik valószínűnek.

A szakember egyébként megfutotta a szokásos tiszteletköröket a mérkőzés előtt:"Egy BL-tapasztalattal rendelkező csapattal játszunk, és nagyon nehéz dolgunk lesz. Általában jobb, ha egy csapat idegenben játssza az első meccset, de ezúttal nem érzem ezt az előnyt, mindkét mérkőzés kiszámíthatatlannak tűnik. A Portónak nagyon jó játékosai vannak, remekül támadnak a széleken, és jól is védekeznek. Mindenképp Európa egyik legjobb csapatáról beszélünk."

A hazai csapatban Marc Janko nem léphet pályára, mert a Twentében már szerepelt az Európa Ligában, Kleber pedig valószínűleg betegség miatt hagyja ki a meccset. A másik oldalon a teljes keret rendelkezésre áll, de a Touré-testvérek az Afrikai Nemzetek Kupája után valószínűleg kapnak egy kis pihenőt, és a tékozló fiú, Carlos Tévez is külön edz még a csapattól, így nem is került be az utazó keretbe.

Lazio-Atlético Madrid
19:00 Digi Sport
hatharom-tipp: 1

A Serie A-ban az utóbbi hetekben felemásan szereplő, de még mindig BL-helyen álló Lazio vezetőedzője, Edy Reja sérüléshullámmal küzd, nem számíthat Radura, Lulicra, Canara, Diasra, Maurira és Rocchira sem. A szakvezető elmondása szerint nem lehetetlen, hogy az utánpótlásból is nevez játékost a keretbe.

A vendégek decemberben kinevezett szakvezetője, Diego Simeone egykori sikerei helyszínére tér vissza, hiszen négy évet töltött a Laziónál játékosként, és részese volt a 2000-es bajnoki és kupagyőzelemnek, és természetesen szívesen emlékszik arra az időszakra.

Az argentin szakember vezetésével még nem kapott gólt az Atlético Madrid, de hatból három meccsen is 0-0-ra végzett a Primera Divisiónban. Ezzel az eredménnyel valószínűleg most is elégedettek lennének a spanyolok, akiknél azonban pont a védelem egyik alapembere, a néhány hete már sérüléssel küzdő Diego Godín játéka kérdéses.

AZ Alkmaar-Anderlecht
19:00 Digi Sport Plus
hatharom-tipp: X

Több szempontból is jól járt Juhász Roland együttese azzal, hogy az AZ Alkmaart kapta ellenfélül a legjobb 32 között. Egyrészt nem kell sokat utazni az idegenbeli érkőzésre, másrészt a verhető együttesek közé tartozik a holland gárda, még ha könnyű nem is lesz a párharc. Az mindenképp az Anderlecht előnyére válhat, hogy a hazaiak egy kiélezett bajnoki versenyfutás közepén vannak, míg ők hétpontos előnnyel vezetik a belga tabellát. A hétvégi rangadón a saját hibáját, egy összehozott tizenegyest góllal javító Juhász Roland természetesen ott van a vendégek keretében, és valószínűleg a kezdőcsapatban is helyet kap majd.

Európa Liga
A 16 közé jutásért, első mérkőzések
Lokomotiv Moszkva-Athletic Bilbao 18:00
hatharom-tipp: 1
Red Bull Salzburg-Metaliszt Harkiv 19:00
hatharom-tipp: 2
Viktoria Plzen-Schalke 04 19:00
hatharom-tipp: 2
Legia Warszawa-Sporting Lisboa 19:00
hatharom-tipp: X
Stoke City-Valencia 21:05 Digi Sport Plus
hatharom-tipp: X
Steaua Bucuresti-Twente 21:05
hatharom-tipp: 1
Wisla Kraków-Standard Liége 21:05
hatharom-tipp: 1
Udinese-PAOK 21:05
hatharom-tipp: 1
Trabzonspor-PSV Eindhoven 21:05
hatharom-tipp: X
Hannover 96-Club Brugge 21:05
hatharom-tipp: 1