Sportdiplomácia

Debrecenben lesz az úszó Eb Antwerpen helyett

  • MTI
megosztom

Debrecen rendezi az idei felnőtt úszó Európa-bajnokságot Antwerpen helyett - tájékoztatta Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke az MTI-t csütörtökön.

A sikeres 2007-es rövidpályás Eb után újra Debrecenben csaphatnak össze a magyar úszók Európa legjobbjaival - Fotó: AFP

A belga város pénzügyi nehézségek miatt lépett vissza.

Gyárfás Tamás azt követően számolt be a sportdiplomáciai sikerről, hogy az AP amerikai hírügynökség tudni vélte: Antwerpen lemondása nyomán London lépett elő a május 17. és 26. közötti időpontra tervezett Eb házigazdájának.

"Bár az AP világgá röpítette, hogy Londoné a 31. úszó Eb, a végső döntés mást igazolt: a LEN választása Debrecenre esett. Az elmúlt napokban hatalmas sportdiplomáciai csatározás indult a gyors megoldás elősegítése érdekében. A rendezőnek normálhelyzetben tekintélyes jogdíjat kell fizetnie a LEN-nek. Köztudott, hogy 2006-ban Budapest 800 ezer, 2010-ben 600 ezer eurót fizetett a jogdíjért, de például a Magyar Vízilabda Szövetség 1 milliós ajánlattal nyerte el a 2014. évi felnőtt vízilabda Eb rendezési jogát" - mondta.

Antwerpennek - tette hozzá a magyar sportdiplomata -, miután lemondott a 2012-es Eb-ről, várhatóan súlyos büntetést kell fizetnie, minek következtében a helyébe lépő olcsóbban elérhette, hogy házigazda legyen.

"London mellett Eindhoven és Torino neve került a kalapba, de Kósa Lajos debreceni polgármesterrel és Czene Attila sportért felelős államtitkárral valóban villámgyorsan sikerült megegyezni, hogy a város - a 2007. évi rendkívül sikeres rövidpályás Eb után - újabb csúcseseménynek adjon otthont, s ezúttal Debrecen gyönyörű fedettuszodájában 50-es medencében találkozzanak Európa legjobb úszói. A kitűnő összhang eredményeként Debrecen megtette ajánlatát: 150 ezer eurót kínált a LEN-nek. A magyarok villámakciója, rendkívüli gyorsasága alapján a LEN mellettünk döntött, ily módon hivatalos, hogy - Debrecen és a sportállamtitkárság pazar helytállása nyomán - 2006 és 2010 után a MÚSZ nyerte el a 2012-es Eb rendezési jogát is" - nyilatkozta Gyárfás Tamás az MTI-nek.

Az Európai Úszószövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a debreceni Eb május 21. és 27. között zajlik majd. A műugró kontinensviadalt az eredeti terveknek megfelelően Eindhovenben bonyolítják le előzőleg, május 15. és 20. között. Ugyancsak a holland város lesz a házigazdája a korábban Antwerpenbe tervezett műúszó Eb-nek, de ennek az eseménynek még nincs időpontja.

megosztom