NOB

Baki, Doha, Isztambul, Madrid vagy Tokió rendezi a 2020-as olimpiát

  • VNA

Szerdán lejárt a hivatalos jelentkezési határidő, ameddig bezárólag öt város jelezte, hogy megrendezné a 2020-as nyári olimpiát.

Róma „last minute” visszalépése után öt város maradt csak meg a 2020-as nyári olimpia megrendezéséért folytatott versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdáig várta a hivatalos szándéknyilatkozatokat, a határidő lejárta után pedig eldőlt, hogy nyolc év múlva a Baki, Doha, Isztambul, Madrid, Tokió ötösfogatból kerül ki a rendező város. A pályázati folyamat első fázisában a NOB illetékesei idén május 23-án Quebecben döntenek arról, hogy az öt jelentkező város (applicant city) közül melyek lesznek azok, amelyek a hivatalos pályázó (candidate city) elnevezést is megkapják és tovább folytathatják a küzdelmet a rendezésért. A végső döntést a helyszínről a NOB 2013 szeptemberében, Buenos Airesben esedékes 125. kongresszusa hozza meg.

Erre a tablóra sokan szívesen felkerülnének, 2020-ra viszont már csak öt pályázó van - Montázs: citybonita.com

Egyelőre nehéz lenne még egyértelmű esélyest megnevezni, de ha csak a gazdasági potenciált nézzük, akkor az olajban és földgázban gazdag régió miatt a mágikus szőnyegben bízó azerbajdzsáni Baki, illetve a katari Doha is a favoritok között lehet. Isztambul korábban háromszor is elbukott már a pályázati folyamatban (2004, 2008, majd végül 2012 is az elérendő célok között volt a törököknél), most azonban negyedszer is nekiveselkednek a nagy feladatnak. A nagy számok törvényében bízik a spanyol főváros Madrid is, amely sorozatban harmadszor próbálkozik, igaz a fokozódó munkanélküliség és a spanyol állam növekvő hiánya nem biztos, hogy jó ajánlólevél.

Legutóbb, a 2016-os játékokért vívott harcban Tokió harmadik lett a szavazáson Rio de Janeiro és Madrid mögött, a tavalyi természeti katasztrófa után megbicsaklott pályázatot azonban végül sikerült talpra állítani. A japán város az egyetlen, amely az öt pályázó közül rendezett már korábban (1964) nyári játékokat, így a tapasztalat feltétlenül mellettük szólhat.