Európa Liga

A City fordítani tudott Portóban, a Valencia Angliában szerzett előnyt

A szünetben még egygólos hátrányban volt, végül azonban 2-1-re nyert a Porto vendégeként a Manchester City a labdarúgó Európa Ligában, a legjobb 16 közé jutásért rendezett első, csütörtöki mérkőzésen. A Valencia egy góllal nyert a Stoke City otthonában, ahogyan a PSV és a Twente is idegenben szerzett előnyt.

A Porto-Manchester City összecsapáson eseménytelenül telt el az első húsz perc, a hazaiak tűntek aktívabbnak, és a City gyengélkedését látva egyre több támadást vezettek Joe Hart kapuja felé. A 15. percben Rolando fejesénél kellett Clichynek a gólvonal előtt tisztáznia. A 20. percben Danilo kidőlt a portugálok védelméből egy becsúszásnál megsérült, hordágyon hagyta el a pályát.  A 22. percre a vendégek is felébredtek, előbb előbb Richards, majd Nasri erős lövésénél kellett nagyot védenie Heltonnak. Néhány perccel később viszont már a Porto vezetett, Hulk adott be balról, 4 méterről a jobb alsóba helyezett (1-0). A gól előtt még Hulk került a földre gyanúsan a büntetőterületen belül, de lemaradt a jogosnak tűnő tizenegyes. A 29. percben Balotelli szórakozott el egy ziccert, a szünetig nem tudott újítani a City.

A folytatásban már igen, egyértelműen jobban játszott Roberto Mancini együttese, előbb Richards jelentkezett egy kapufával, majd Balotelli hozott össze Álvaro Pereire segítségével egy gólt, Yaya Touré előrevágott labdájára indult az olasz és a védő, utóbbi válláról pattant a hálóba (1-1).

A 65. percben Joao Mutinho 25 méteres szabadrúgását tornázta ki Joe Hart, majd Pereira lökete 1-2 méterrel elszállt a kapu felett.

A hajrára már-már elcsendesedett a mérkőzés, amikor fordított a City: Touré iramodott meg a bal oldalon, középen érkezett Agüero, aki az ötösről nem hibázta el a ziccert (1-2). Az első félidőben nem sokat mutatott a Manchester City, de a második felvonásban összekapta magát, és kicsikarta az előnyt a visszavágóra.

A Hollandiában listavezető Eindhoven Törökországban vendégeskedett, és már az első félidőben kialakította a végeredményt a Trabzonsporral szemben: Tim Matavz a 6., Ola Toivonen a 11. percben eredményes volt, Olcan Adin csak szépíteni tudott a 33. percben.

A Bundesliga "döntetlenkirálya", a Hannover sokáig hátrányban volt hazai környezetben a belga Bruges ellen, de a hajrában Sobiech és Schlaudraff büntetője révén fordított (2-1).


A bajnokságban mutatott forma alapján a spanyol csapat tűnhetett valamelyest esélyesebbnek a Stoke City-Valencia találkozón, de angol együttes révén egy nemzetközi kupapárharcban nem lehetett megjósolni a Stoke City teljesítményét sem. Unai Emery némi meglepetésre csak a cserepadra nevezte Roberto Soldadót és Ever Banegát is. A két legjobb játékosát nélkülöző Valencia azonban így is uralta a mezőnyben a játékot, igaz az első félidőben akadtak ígéretes lehetőségei a hazaiaknak is. A 36. percben Mehmet Topal góllá is váltotta a mezőnyfölényt, a török egy 35 méteres bombájával a szünetben a spanyol gárdánál volt az előny. A fordulás után jó angol csapat módjára "brusztolt" becsülettel a Stoke City, de túl sok eredményre nem vezetett. A hajrában már inkább a küzdelem dominált, szólt a csontzene, gól viszont már nem esett, így a Valencia előnyből várhatja a visszavágót.



A Wisla Krakkó-Standard Liége mérkőzésen lengyel csapat már a mérkőzés első harmadában "csúnyán" elbánt magával, hiszen a 26. percben Czekaj kiállítása, valamint a megítélt büntető után ember- és gólhátrányba is kerültek. A belga csapat okosan "sáfárkodott" a fórral, de mégsem sikerült megtartania azt a lefújásig, ugyanis a Tsvetan Genkov a 88. minutumban egalizált.

Az Udinese-PAOK párharcon első félidőben a labdabirtoklás tekintetében partiban volt egymással a két csapat, de ami a helyzeteket illeti, a hazaiak jócskán ellenfelük fölé nőttek. Az Antonio De Natale nélkül rohamozó udineiek a második félidőben is veszélyesebben futballoztak, de végül a görög csapat számára született kedvező eredmény.

A Romániában a Twente egy gólnélküli első félidő után John 53. percben esett gyönyörű átemeléses góljával 1-0-s győzelmet aratott a Steaua Bucuresti felett, és ezzel igen kedvező pozícióból várhatja a hollandiai visszavágót.

Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, 1. mérkőzések:
FC Porto (portugál)-Manchester City 1-2 (1-0)
Gólszerző: Valera (27.), illetve Pereira (55. - öngól), Agüero (84.)
 
Stoke City (angol)-Valencia (spanyol) 0-1) (0-1)
G: Topal (36.)
 
Steaua Bucuresti (román)-Twente (holland) 0-1 (0-0)
G: O.John (53.)
 
Wisla Kraków (lengyel)-Standard Liege 1-1 (0-1)
G: Tchité Genkov (88.), illetve Cyriac (28. - 11-esből)
kiállítva: Czekaj (27. - Wisla)
 
Udinese (olasz)-PAOK (görög) 0-0
 
Trabzonspor (török)-PSV Eindhoven 1-2 (1-2)
G: Adin (33.), illetve Matavz (6.), Toivonen (11.)
 
Hannover 96 (német)-FC Bruges (belga) 2-1 (0-1)
G: Sobiech (73.), Schlaudraff (80. - 11-esből), illetve Lestienne (51.)
 
Korábban:
Salzburg (osztrák)-Metalist Harkiv (ukrán) 0-4 (0-3)
G: Taison (1.), Cristaldo (37., 41.), Devic (90.)
 
Ajax Amsterdam (holland)-Manchester United (angol) 0-2 (0-0)
G: Young (59.), Hernandez (85.)
 
Viktoria Plzen (cseh)-FC Schalke 04 (német) 1-1 (1-0)
G: Darida (22.), illetve Huntelaar (75.)
 
AZ Alkmaar (holland)-Anderlecht (belga) 1-0 (1-0)
G: Maher (35.)
 
Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (1-2)
G: Klose (19.), illetve Adrian (25.), Falcao (37., 63.)
 
Legia Warszava (lengyel)-Sporting Lisboa (portugál) 2-2 (1-0)
G: Wawrzyniak (37.), Gol (79.), illetve Carrico (60.), Santos (88.)
 
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-1 (0-1)
G: Glusakov (61., 11-esből), Caicedo (71.), illetve Muniain (36.)
 
Keddi eredmények:
Braga (portugál)-Besiktas (török) 0-2 (0-1)
G: Sivok (37.), Simao (58.)
kiállítva: Barbosa (29., Braga)
 
Rubin Kazany (orosz)-Olimpiakosz (görög) 0-1 (0-0)
G: Fuster (71.)
kiállítva: Megyeri (73., Olimpiakosz)
 
A visszavágókat egy hét múlva rendezik.