Öttusa

Váratlanul nagy mezőny gyűlt össze a budepesti idénynyitó versenyre

  • MTI
megosztom

Az olimpia közelsége miatt a szokásosnál nagyobb mezőny jött össze az öttusázók budapesti fedettpályás idénynyitó versenyére, melyre szombaton és vasárnap kerül sor három helyszínen.

"Nem készültünk külön erre a hétvégére, az alapozás közben vagyunk, nincs eredményelvárás, a lényeg az, hogy lehetőséget biztosítsunk a versenyzésre - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az esemény szerdai felvezető sajtótájékoztatóján. A szakvezető még hozzátette, hogy Gyenesei Leila, aki már a spanyolországi edzőtáborban összeszedett egy kisebb betegséget, valószínűleg csak az első három számot vállalja, ugyanakkor kérdéses Tóth Adrienn indulása, aki "most kezdett el köhögni".
 
Pálvölgyi Miklós emlékeztetett arra, hogy a budapesti verseny után kezdődik a válogatást meghatározó Világkupa-sorozat, amelyen még pontokat lehet gyűjteni az olimpiai kvótaszerzéshez.
 
A magyar válogatott - Kovács Sarolta és Tóth Adrienn, valamint Marosi Ádám és Kasza Róbert - jóvoltából négy részvételi joggal rendelkezik, de a sportág szakmai vezetése szerint jó esély van további kvóták begyűjtésére. Egy-egy országból legfeljebb két versenyző lehet ott nemenként a londoni játékok öttusaversenyén, így amennyiben több lehetőség gyűlik össze, a szövetség dönti el, kinek a nevezését támogatja.

Molnár Gábor versenyigazgató többek között arról beszélt, hogy számukra is kicsit váratlanul a korábbi évekhez képest nagyobb mezőny jött össze. A viadalon várhatóan 60 férfi és 47-48 női öttusázó indul majd. A bizonytalanságot a Malév kiesése okozza. Előzetesen 19 országból küldtek el nevezést, de egy finn női versenyző már biztosan nem jön, az egyetlen svéd női induló érkezése bizonytalan, a lettek férfi öttusázójáról pedig egyelőre nincs híre a szövetségnek.

A sorrendben 26. fedettpályás viadalon lesznek újdonságok. Egyrészt precíziós táblákra lőnek majd a versenyzők, ez a korábbi rendszer továbbfejlesztett változata, amely nemcsak azt jelzi, hogy talált-e valaki vagy nem, hanem információt szolgáltat arra vonatkozóan is, hogy hova ment a lövés. Másrészt a Syma-csarnokon belül most nem vehetik igénybe az atlétikai pályát, így egy kicsi, 500 méteres kört alakítanak ki.
 
"Igyekszünk úgy kijelölni a pályát, hogy a versenyzőknek ne kelljen túlságosan sokat kanyarogniuk. A helyszűke ugyanakkor előnnyel is jár, a lőtér a lelátóhoz közel lesz, így nagyon jól követhető majd a zárószám - tette hozzá Molnár Gábor.

 A sajtótájékoztatón ott volt a válogatott keret két tagja, Kasza Róbert és Tibolya Péter, akik kérdésre válaszolva elmondták, hogy jól sikerült a hétvégén véget ért kéthetes spanyolországi edzőtáborozás, alapozás közben vannak, nem készültek külön a mostani versenyre, de a lényeg az, hogy a későbbi komolyabb próbatételekre jó állapotban érkezzenek.
 
A budapesti verseny első napján a nők és a férfiak vívását, illetve úszását bonyolítják le, emellett a nők a lovagláson is túljutnak, a hét utolsó napján pedig a férfiak lovaglására, valamint a két kombinációs versenyszámra kerül sor. A vívás és az úszás helyszíne az FTC népligeti központja - a kézilabdacsarnok, illetve az uszoda - lesz, a lovaglást a Nemzeti Lovardában bonyolítják le, a lövészettel megszakított futások pedig a Syma-csarnokban zajlanak majd. A program szombaton 8, vasárnap pedig 9 órakor kezdődik, a kombinált számok bemelegítésének kezdete vasárnap 14, illetve 15:30 óra.

A sajtótájékoztatón Pálvölgyi Miklós megemlékezett a január 27-én, életének 82. évében elhunyt Rózsavölgyi István hétszeres világcsúcstartó, olimpiai bronzérmes középtávfutóról, aki sokáig volt az öttusázók futóedzője.

"Akkoriban terepfutás volt, erre készültünk, Rózsavölgyi Pista viszont valami újat hozott, és ért is el sikereket. Emlékszem arra, hogy a 600-as körön egy délután 80x100 métert futtatott velünk ..."
 
A Magyar Sport Házában tartott sajtótájékoztató résztvevői néma felállással adóztak Rózsavölgyi emlékének, miközben "pár méterrel" arrébb, a Puskás Ferenc Stadionban a hivatalos búcsúztatása zajlott az egykori kiváló középtávfutónak.

megosztom