Afrika Kupa

Drogbáék jövőre új esélyt kapnak

  • VNA

Didier Drogba 2013-ban ismét nekifuthat az Afrika Kupa megnyerésének - talán ezúttal nem hibáz büntetőt.

A 2006-és a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében is elrontott egy büntetőt Didier Drogba, az elefántcsontparti válogatott csatára. Az elefántok „arany generációja” egy év múlva azonban új esélyt kap a trófea megszerzésére, hiszen most kivételesen csak egy év telik majd el a fekete kontinens két egymást követő két nagy tornája között. Az afrikai konföderáció (CAF) döntése nyomán ugyanis az eddig a páros években megrendezett tornát mostantól kezdve átviszik a páratlan évekre, így a következő kiírást már 2013-ban Dél-Afrikában megtartják.

Didier Drogba 2006-ban is hibázott büntetőt az Afrika Kupa döntőjében

A közeli rendezés persze egyből problémákat is felvet. Eddig ugyanis az Afrika Kupa kvalifikációs tornája egyben a következő világbajnokságra történő selejtező sorozatot is magában foglalta, mostantól azonban ez a dolog kettéválik egymástól, így az európai élcsapatoknak még többször kell lemondani kiváló afrikai légiósaikról. A 2013-as tornára eléggé egyszerűen oldotta meg a CAF a kvalifikációt, amelynél az idei 16 döntős csapat mellé sorsolnak párokat és a szeptemberben és októberben lezajló oda-vissza alapon kiírt párharcok győztesei juthatnak majd el Dél-Afrikába.

A 2014-es brazíliai világbajnokság selejtezői majd csak júniusban kezdődnek el, ahol tíz darab négy csapatból álló csoportot alakítanak ki, ahonnan a csoportgyőztesek mennek tovább és játszhatnak selejtező párharcokat az Afrikának járó öt világbajnoki helyért.