Heti 6:3

Győrben kézi-, Szegeden teniszsiker, Sousa és Suárez szégyenben maradt

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból. Ezúttal többek között a győri női kézilabdacsapatra, az Arsenal ikonjának, Therry Henrynak újabb hőstettére, és Paulo Sousa legújabb botrányára hegyeztük ki összefoglalónkat.

Heti Hatos

A Győr nagy lépést tett az elődöntő felé

Második mérkőzését is megnyerte a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének I. csoportjában. Karl Erik Böhn együttese néha kissé pontatlanul, de végig nagy lendülettel és szépen játszva legyőzte a dán Midtjyllandot, ezzel átvette a vezetést a négyesben, mivel a címvédő Larvik döntetlent játszott az Itxako Navarrával.

A magyar bajnok a szünetben négy góllal vezetett, de a második felvonásban kisebb hullámvölgybe került, a dánok három gólra is feljöttek, de a hajrát nagyon megnyomta a Győr, látványos, szórakoztató játékkal alakították 36-27-re a végeredményt. Heidi Löke olykor világklasszis szinten játszott, 11 góllal járult a győzelemhez, de Lekic, Görbicz, Pálinger is remekelt.

A dán Nycke Groot (b) és Görbicz Anita harcol a labdáért a női kézilabda Bajnokok Ligája I. csoportjának 2. fordulójában játszott Győri Audi ETO KC - Midtjylland (dán) találkozón, Győrben. A mérkőzést a Győr nyerte 35-27 arányban. MTI Fotó: Kovács Anikó

Teniszsiker Szegeden

A magyar férfi teniszválogatott megnyerte a Davis Kupa Euro-afrikai Zóna II. csoportjának 1. fordulós küzdelmeit, a mieink 3-2-re győzték le az íreket. Ráadásul már a vasárnapi első egyes után behozhatatlan előnyre tettek szert, miután Balázs Attila nagyon sima győzelmet aratott Conor Niland ellen.

Balázs Attila három játszmában győzött Conor Niland ellen - Fotó: mtsztenisz.hu

Hornok Miklós csapata a második fordulóban, április 6-8-án a lett együttest fogadja, amely 3-2-re győzött Egyiptom ellen. Az I. csoportba jutáshoz három győzelem szükséges.

Zambia először hódította el az Afrika Kupát

Zambia csapata egyenrangú ellenfele volt a nagy nevekből álló Elefántcsontpartnak, és megérdemelten nyerte meg a kupát - Fotó: AFP

1993. április 27-én a zambiai válogatott a Szenegál elleni vb-selejtezőre tartott, amikor a libreville-i megálláskor, röviddel a felszállás után a repülőgép egyik motorja meghibásodott és kigyulladt, a gép a gaboni partoktól 500 méterre az Atlanti-óceánba csapódott. A pilóta hibájából bekövetkező katasztrófában a fedélzeten utazó 18 válogatott játékos, és a 30 fős kísérő személyzet minden tagja életét vesztette. A két legjobb futballista, Kalusha Bwalya és Charles Musonda nem volt a gépen. A zambiaiak hihetetlen szívóssággal újjáépítették a csapatot, amely egy év múlva ezüstéremmel tért haza az Afrikai Nemzetek Kupájáról.

Zambia labdarúgó-válogatottja nyerte - története során először - az Afrika Kupát. A „rézgolyók” a vasárnapi döntőben maratoni csatában, gól nélküli rendes játékidőt és hosszabbítást követően 11-esekkel legyőzték Elefántcsontpart együttesét Libreville-ben, sikerrel adózva az 1993-as légiszerencsétlenség áldozatainak.

Az 1992-ben győztes „elefántok” 2006 után ismét a hirtelen halálban buktak el – akkor Egyiptom nyerte az idegek harcát. A büntetőpárbajban 7-7-ig egyenlő volt az állás, ekkor Kolo Touré hibázott, Mweene védett. Zambia részéről Kalaba fölé lőtte, de Gervino is, Sunzu pedig bevágta a sorsdöntő tizenegyest. Zambia két vesztes döntő (1974, 1994) után ért a csúcsra, a Didier Drogba vezette Elefántcsontpartnak ezúttal is elmaradt az átütő siker.
 

 

Björndalen tovább írta saját rekordját

A hatszoros olimpiai bajnok sífutó-legenda, Ole Einar Björndalen karrierje 93. Vk-sikerét aratta a finnországi Kontiolahtiban, ahol az üldözéses verseny 12,5 km-es futamát nyerte meg. A már 38 éves Björndalen ebben a szezonban először tudott versenyt nyerni a Világkupában, karrierje során pedig immáron 93. alkalommal nyert, amivel a téli sportokat tekintve saját korábbi egyedülálló rekordját javította meg. Ráadásul sífutásban is van egy Vk-sikere, így összesítésben már 94. győzelmét aratta, ami korszakos rekord, hiszen ehhez legközelebb csak a 86 sikert számláló egykori kiváló svéd alpesi síző, Ingemar Stenmark található a téli sportok örökrangsorában.

Ryan Giggs 23. szezonját kezdi ősszel a Manchester Unitedben

Jó az öreg a háznál…ez a mondás sokszorosan igaz a Vörös Ördögökre, Sir Alex Ferguson januárban méregdrága igazolás helyett reaktiválta a visszavonult Paul Scholest, és Ryan Giggsnek sem „engedi”, hogy kiélvezze nyugdíjas éveit. A 38 éves walesi szélső egy évvel meghosszabbította júniusban lejáró szerződést, a következő már a 23. (!) idénye a Unitednél.
Bár Giggs a magánéletben minden, csak nem példamutató családapa, labdarúgói kvalitásait, profizmusát nem lehet megkérdőjelezni, és ezt tudja a dörzsölt skót is. „Ryan csodálatos játékos. Sok szempontból összesűrítve benne van az összes eddigi MU-s csapatom: folyamatosan megújult, alkalmazkodott a játék változásaihoz, és megtartotta sikeréhes mentalitását.”

Henry győztes gólt szerzett utolsó bajnokiján

Az Arsenal 0-1-ről fordítva 2-1-re győzött a Sunderland otthonában az angol labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában. Az Ágyúsok a veterán kölcsönjátékos, a klub gólrekordere, a csereként beálló francia Thierry Henry 91. percben szerzett góljával nyertek, aki góllal búcsúzott a Premier League-től, mivel a francia csatár február 16-án visszatér az amerikai profi ligában (MLS) szereplő New York Red Bullshoz.

A 34 esztendős Henry így már csak a szerdán Olaszországban sorra kerülő, AC Milan elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn léphet pályára korábbi klubja színeiben. Ha a San Siróban is betalál, akkor 230. alkalommal lesz eredményes az Ágyúsok színeiben.


Heti Hármas

Sousa Egervárinál is kihúzta a gyufát

Alaposan felkavarta a magyar futball állóvizét az elmúlt tíz hónapban Paulo Sousa. A fehérvári bajnokcsapattól sorra távoztak a válogatott játékosok, a tréner ősszel többször leváltotta tolmácsát, volt, hogy nyilatkozat közben hagyta faképnél segítőjét és az őt faggató sportcsatorna riporterét.
A legnagyobb port kavart ügye (eddig) ősszel következett, amikor tavaly szeptember 14-én Felcsúton a FourFourTwo Magazin és a Videoton-Puskás Akadémia edzőinek vegyes csapata a Nemzeti Sport együttesével csapott össze, a mérkőzés második félidejében Borbola Bencét – az újságíró állítása szerint – lefejelte Sousa.  A sértett rendőrségi feljelentést tett, az ügy a területileg illetékes bicskei bíróságra került magánvádas eljárás keretében könnyű testi sértésként, Sousa nem jelent meg a békéltető tárgyaláson, a sportnapilap a fejelős ügy óta bojkottálja a Videotont.

A portugál legújabb „húzása” Egervári Sándor ellen irányult: a szövetségi kapitány néhány napja egy repülőgépen utazott a fehérvári csapattal a törökországi Belekbe, ahol több magyar élvonalbeli csapat is edzőtáborozik. A kapitány már a repülőtéren köszönteni akarta portugál kollégáját, aki kitért a kézfogás elől, levegőnek nézte Egervárit. Sousa tettét közleményében azzal indokolta, hogy Egervári rendre hátba támadta, szerinte a szövetségi kapitány nem tartotta magát ahhoz, amiben a közös munkáról megállapodtak. Egervári a maga részéről lezárta az ügyet, méltatlannak tartja kollégája magyarázkodását.

Mocsai Lajost megviselte a veszprémi drukkerek véleménye

A vendég lengyel Kielce jó hajrájának köszönhetően 24-21-re legyőzte az MKB Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 8. fordulójában, így Mocsai Lajos vezetőedző együttesének változatlanul küzdenie kell, hogy bejusson a nyolcaddöntőbe. A szombati vereség után a drukkerek Mocsait is megtalálták, a trénert pedig nagyon megviselték a szurkolók bekiabálásai. „Alulmaradtunk egy küzdelmes mérkőzésen, ez nyilván nem tetszett a közönség egy részének, és véleményt nyilvánított. Meglepett és mélyen érintett, mert eddigi pályafutásom során nem volt ilyesmire példa. Igyekszem helyén kezelni a dolgot. Persze ha ez megismétlődik, akkor le kell vonni a konzekvenciát. A csapattal ­min­den­esetre egymás között átbeszéljük a pályán történteket, de már a következő meccsre koncentrálunk. Egy edzőnek ugyanis az a legfontosabb feladata, hogy erőt sugározzon a játékosoknak, és megfelelően motiválja őket” – nyilatkozta Mocsai a Borsnak.

Suárez újra beégette a Liverpoolt

Elmaradt a kézfogás

Még egy „kézfogós” botrány jutott a hétvégére: az angol labdarúgás legnagyobb rangadóját, a Manchester United-Liverpool összecsapást rendezték szombaton, ráadásul eltiltása után először nevezték a Vörösök kezdőjébe Luis Suárezt. Az uruguayi előzetes ígérete ellenére nem fogott kezet a meccs előtt Patrice Evrával (akit októberben rasszista megjegyzésekkel illetett, ezért nyolc mérkőzésre elmeszelték). A franca bekk „méltóképpen” visszavágott a csatárnak, a 2-1-es MU-győzelem után Suárez orra előtt ugrálva ünnepeltette magát és csapatát. Nos, Suárez biztosan nem tette zsebre azt, amit Kenny Dalglish menedzsertől és a klubvezetéstől kaphatott magánakciója után, másnap bocsánatot kért tettéért.