Sportpolitika

Salt Lake City tíz év után megint olimpiát akar

  • VNA
megosztom

Alig egy évtizeddel a 2002-es téli olimpia után Utah államban ismét komolyan felvetődött a játékok rendezésének gondolata.

Különleges előkészítő bizottságot hívtak életre a napokban Salt Lake Cityben, amelynek fő feladata az, hogy megvizsgálja a város esélyeit a 2022-es téli olimpia megrendezésére vonatkozóan. A kormányzó, Gary Herbert jelentette be a hírt azon a múlt szerdai ünnepségen, amelyet a 2002-es téli játékok megnyitójának tíz éves évfordulója tiszteletére rendeztek meg. „Bebizonyítottuk akkor a világnak, hogy képesek vagyunk sikeres olimpiát rendezni, olyat, amely minden korábbinál jobb volt. A kérdés csak az, hogy megcsináljuk-e még egyszer 2022-ben?” - szólt lelkesítően a közönséghez a kormányzó.

A 2002-es megnyitó egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor az 1980-ban győztes amerikai jégkorong válogatott tagjai gyűjtották meg a lángot - Fotó:Clive Mason - GettyImages

Az előkészítő bizottságban a város polgármestere mellett helyet kap az egykori kiváló gyorskorcsolyázó, Eric Heiden is. Az 1980-as olimpián mind az öt gyorskorcsolyázó számot megnyerő Heiden manapság ortopéd sebészként dolgozik Park Cityben, így ma is aktív és elismert tagja a helyi közösségnek. Az előzetes tervek szerint a bizottság májusra teheti le tanulmányát az asztalra, amely eldönti, hogy érdemes-e ismét olimpiai kandidációval foglalkozni. Amennyiben Salt Lake City pályázni szeretne, már a hazai válogatón sem lesz könnyű dolga (egy ország ugyanis csak egyetlen várossal pályázhat a jelenlegi NOB-szabályozás szerint), mivel Colorado és Nevada állam is jelezte, hogy pályázna a tíz év múlva sorra kerülő téli olimpiára.

A 2002-es téli olimpia sportszakmailag és pénzügyileg is sikeres volt, amely 100 millió dolláros nettó profitot termelt a régiónak. Igaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság körül éppen ezen olimpia kapcsán kirobbant világrengető korrupciós botrány (amely szerint több NOB-tag szavazatát is megvásárolták az amerikaiak a helyszín kijelölése előtt) sokak számára kellemetlen utóízt hagyott maga után.

megosztom