London 2012

Külföldi edzőtábor után és előtt a legjobb magyar úszók

  • MTI

Külföldi edzőtáborokból hazatérve ezen a héten itthon készülnek a legjobb magyar úszók, de ez az állapot átmeneti: néhány nap múlva ismét kirajzanak melegebb éghajlatra a válogatottak.

"Folytatódik a menekülés az influenza elől - emelte ki a melegégövi táborozás egyik lényegi elemét Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek hétfőn, elégedetten nyugtázva, hogy a válogatott versenyzőket elkerülte a betegség. - Nagyon remélem, hogy ez így is marad, amíg itthon vannak, aztán pedig a hazai téltől tisztes távolban, rendben folytathatják tovább a hasznos munkát, a kilométergyűjtést."  
 

A szakvezető elmondta, hogy a háromhetes felkészülés jól sikerült Cseh Lászlónak és társainak, köztük a három ifjúsági olimpiai bajnoknak, Kapás Boglárkának, Bernek Péternek és Biczó Bencének egyaránt, akik Mexikóban, a San Luis Potosiban található magaslati edzőtáborban, a tengerszint felett kétezer méteren készülhettek. Ők a hét végétől a dél-afrikai Durbanben "ismételnek" a honfitársak által már belakott, ismerős terepen.
 

Éppen itt, Durbanben dolgozták ugyanis végig az utóbbi három hetet a válogatott egy másik csoportjának tagjai, köztük a Verrasztó testvérpár, Evelyn és Dávid, Jakabos Zsuzsanna és a sérülések után ismét hadra fogható Európa-bajnoknő, Mutina Ágnes. Ez a részleg is csak átmeneti jelleggel tartózkodik idehaza: a társaság a tengerentúlon, a floridai nyárban, Boca Ratonben készül tovább március közepéig.
 

Floridába tart egy harmadik csoport is, mégpedig az eddig itthon készült Gyurta Dániellel az élen. Ők néhány tucat mérfölddel odébb, Fort Lauderdale-ben edzenek majd a következő időszakban.
 

A melegégövi táborok hasznát először kora tavasszal, a március végén-április elején esedékes debreceni országos bajnokságon tudják majd felmérni az érintettek, az igazi vizsga pedig a nyári, londoni olimpián történik meg.