Afrikai Nemzetek Kupája

Kilenc körös büntetőpárbajban nyerte a Drogbáék elleni döntőt Zambia

Tizenegyespárbajban dőlt el az Afrikai Nemzetek Kupája döntője, amely sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem hozott sok helyzetet és amelyen gól sem született. Az idegek harcában sokáig senki nem hibázott, majd a legnagyobb nevek hagyták cserben Elefántcsontpart válogatottját, és így nagy meglepetésre Zambia nyerte a tornát.

Zambia sokkal jobban kezdte a döntőt, Chris Katongo szólói és néhány szöglet révén többször odakerültek Elefántcsontpart kapuja elé, de a legnagyobb helyzetük egy szöglet utáni kavarodásból leadott Sinkala-lövés volt, amit Boubacar nagy bravúrral fogott meg.

Az Elefántok csak a félidő második részére tudták csak átvenni az irányítást, az ő részükről Yaya Touré lőhetett volna a tizenegyespontról gólt, miután Drogba lekészítette neki a labdát, de a jobb alsó mellé belsőzött.

A második játékrészben sokáig nem sok minden történt, nyúzták egymást a csapatok a két tizenhatos között. A 70. percben aztán Gervinhót Mulenga felborította a tizenhatos vonalán, a megítélt büntetőt pedig Drogba végezte el, de csúnyán a léc fölé vágta a labdát.

Zambia játékosai örülnek a győzelmüknek az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében 2012-ben.

A hajrában egy lefejelt labdából az elefántcsontparti Gradel centikkel lőtt a bal alsó mellé, a zambiai Mayuka elől pedig Kolo Touré mentett a kapu torkában, így nem született gól a rendes játékidőben, hosszabbítással folytatták a csapatok.

A ráadás első komoly helyzete Zambia előtt adódott, Felix Katongo elment a jobb szélen, középre gurított, ott pedig Chris Katongo lőtt, de Boubacar a kapufára tolta a labdát. Elefántcsontpart egyetlen helyzetecskét tudott felmutatni 15 perc alatt, Gervinho az ellenfél egyik védőjétől, Sunzutól kapott ajándéklabdát a tizenhatoson belül, de mire a kapuval szembe cselezte magát, addigra hárman blokkoltak előtte, és végül épp Sunzuról ment ki a játékszer.

A hosszabbítás második félidejét Ya Konan szép távoli lövése nyitotta, de későn jött ki a labdából a kifli, így kicsivel a bal felső fölé ment. Később a másik oldalon Kalaba is megpróbálkozott hasonlóval, de az ő kísérlete után is elkerülte a játékszer a kaput. Nem született tehát gól a hosszabbításban sem, tizenegyespárbaj döntött.

A "szerencsejátékot" Elefántcsontpart kezdte, és Tioté berúgta a büntetőt, ahogy a zambiai Chris Katongo is. (1-1)

A második körben Bony a jobb felsőbe lőtt, és Mayuka is belőtte a tizenegyesét, noha Boubacar érezte az oldalt. (2-2)

A harmadik párban Bamba a bal alsóra lőtt, de Mweene védett. A játékvezető azonban visszafújta a tizenegyest, és Bamba másodszorra a léc alá vágta a labdát. Zambia oldaláról Chansa következett, és ő is magabiztosan lőtte be a labdát. (3-3)

A negyedik körben Gradel és Felix Catongo sem hibázott. (4-4)

Az ötödik körben a rendes játékidőben hibázó Didier Drogba is vállalkozott, és pontosan lőtt a jobb felsőbe. Zambia részéről a kapus, Mweene következett, és totyogós nekifutás után begurította a labdát a kapuba. (5-5)

Jött tehát a folytatás, amit az Elefántcsontparti Tiené kezdett, és ő is belőtte. Sinkala a bal pipába rúgta a labdát válaszul. (6-6)

Ya Konan következett, és ő már a negyedik játékos volt, aki a jobb felsőbe lőtt. Szintén nem hibázott Lungu sem, ő is a jobb oldalra lőtt. (7-7)

Kolo Touré volt a következő, és ő is a bal alsóra lőtt, mint korábban Bamba, és Mweene ezúttal is védett, a játékvezető pedig ezúttal nem fújta vissza. Zambia részéről Kalaba állt oda a következőhöz, és fölé lőtte. (7-7)

A kilencedik kör következett, Elefántcsontpart részéről Gervinho érkezett, és ő is hibázott, a bal felső mellé lőtt. Sunzu jött Zambia oldaláról, és ő eltalálta a kaput, Boubacar rossz oldalra ment, így 8-7-es tizenegyespárbajban megnyerte a döntőt és a tornát a meglepetéscsapat.

Afrikai Nemzetek Kupája
Döntő
Zambia-Elefántcsontpart 8-7 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0) - tizenegyespárbaj után