Átigazolás

Tőzsér Dániel négy évre a Genoához szerződött - hivatalos

Tőzsér Dániel négyéves szerződést kötött az olasz élvonalban szereplő Genoával, ezt a játékost képviselő F-Gruop menedzseriroda jelentette be. A 20-szoros válogatott középpályást a szezon végéig köti szerződése a belga bajnoki címvédő Genkhez, július 1-től csatlakozik az olasz csapathoz.

Négyéves szerződést kötött az olasz élvonalban szereplő Genoa labdarúgócsapatával Tőzsér Dániel, a belga bajnok Genk magyar válogatott középpályása, aki nyáron csatlakozik új együtteséhez.

"Az elmúlt fél évben több országból mutatkozott komoly érdeklődés Tőzsér Dániel iránt, angol, német, spanyol és olasz klubokkal álltunk kapcsolatban, de a legkitartóbb a Genoa vezetősége volt, amely mindvégig ragaszkodott Dani szerződtetéséhez – mondta Filipovics Vladan. – Az olasz szakvezetés nagyra tartja a játékos tudását, és ezt az is bizonyítja, hogy négyéves megállapodást kötöttünk, ami a mai futballban hatalmas elismerést jelent. Természetesen minden esetben a labdarúgó hozza meg a végső döntést, de ez az átigazolás mindkettőnk véleménye szerint a legjobb választás: az olasz labdarúgás ideális terep Dani számára, a Serie A egyik meghatározó csapata szerződtette, tehát mind anyagilag, mind szakmailag jól jár. Egy lépcsőfokkal feljebb lép, ugyanakkor én hiszem, hogy nem ez volt az utolsó előrelépés a pályafutásában. Olaszország legjobb egyesületei a harminc fölötti futballistákat is örömmel szerződtetik, és ha Dani a következő években is legjobbját hozza, van esélye, hogy idővel a Serie A egyik topcsapatába kerüljön."

A 26 esztendős játékos Olaszoszágba való távozása már hetek óta téma volt a sajtóban, végül a téli átigazolási időszakban nem váltott csapatot. Korábban Premier League-csapatokkal, és a Genk riválisával, az Anderlechttel is szóba hozták a középpályást, végül a földközi-tengeri kikötőváros lett a végállomás. Tegnapi belga lapok már megszellőztették, hogy Tőzsér előszerződést kötött a Genoával.

"Igen nagy volt a felhajtás körülöttem az elmúlt hetekben, így mondhatom, megkönnyebbülést érzek most, hogy pont került az átigazolási ügyem végére - nyilatkozta Tőzsér Dániel a menedzseriroda honlapjának. - Különleges időszak volt ez a tél, hiszen rengeteg újságíró keresett, sok találgatás látott napvilágot velem kapcsolatban, és ugyebár felkavaró élményben is részem lehetett: megható volt, amikor az OH Leuven elleni meccsen a publikum tulajdonképpen elbúcsúztatott. De szerencsére lezárult ez a fejezet, visszazökkenhetek a csendes hétköznapokba, és az előttem álló három hónapra koncentrálhatok. Pályafutásom meghatározó időszaka a genki, és boldog lennék, ha egy újabb sikeres bajnoki szezon után hagynám el a klubot. Sokat adott az egyesület, de a Genk is kapott az elmúlt évek keretétől, hiszen szép eredményeket ért el a csapat. Így, hogy kitöltöm a szerződésemet - örömteli, hogy a nyáron szintén távozó Kevin De Bruyne is rendelkezésre áll a tavasszal - szeretném a játékommal meghálálni azt a szeretetet, amit a közönségtől kaptam. Számomra megnyugtató, hogy lehetőségem van lezárni a belgiumi dolgaimat, és van időm berendezkedni az olaszországi élethez. A család is mellettem van, örülnek, hogy így alakul a sorsunk, várták már, hogy tisztázódjon a helyzet körülöttem - és várják az új kihívást. Noha hivatalosan csak július 1-től leszek a Genoa futballistája, a felkészülést már elkezdem, belevágok a nyelvtanulásba, mert abban az országban, ahol a taktikára igen nagy hangsúlyt fektetnek, elengedhetetlen a nyelvtudás. Menedzseremmel, Filipovics Vladannal sokat beszélgettünk arról, melyik ország labdarúgása feküdhet nekem leginkább, és mindketten arra a következtetésre jutottunk: az olasz stílus közel áll hozzám. Persze, ezt majd az idő mutatja meg, de azt tudom, hogy a Serie A-ban nap, mint nap bizonyítani kell. Az olasz élvonalban taktikailag érett játékosokra van szükség, de a passzoknak is kiemelt szerepük van, a középpályásoknak feladatuk mozgatni a játékot - ez pedig az egyik erősségem. Ugyanakkor tisztában voltam, vagyok vele, hogy egy lépcsővel feljebb léptem, ahol természetes, hogy nagy a konkurencia. A Genoa közvetlenül az olasz elit mögött van, idén is a nemzetközi kupaszereplésért harcol, tehát itt senki sem reménykedhet bérelt helyben. Az viszont jó jel, hogy hosszútávú szerződést kötött velem a klub, ami egyértelműen jelzi: értékelik az eddigi karrieremet, és megbecsülnek. Én mindent megteszek, hogy éljek ezzel a bizalommal!"

Tőzsér Dániel a Debrecen ifjúsági csapatában nevelkedett, 2003-ban, 17 évesen a török Galatasaray csapatához került, de tétmérkőzésen nem szerepelt az első csapatban. Egy év után hazatért, 2006-ig a Ferencvárost erősítette, ahonnan a görög AEK Athénhoz igazolt, ahol szintén két szezont töltött, a Bajnokok Ligájában is szerepelt. 2008-ban a belga élvonalba, a Racing Genkhez szerződött, ahol első idényében Belga Kupát, a 2010-2011-es szezonban bajnokságot, majd szuperkupát nyert, nagy szerepe volt abban, hogy a klub kilenc év után ismét bajnoki aranyat ünnepelhetett. A Genk jelenleg hatodik helyen áll a bajnokságban, míg a Genoa kilencedik a Serie A-ban.

A középpályás 2005. december 15-én a Mexikó elleni barátságos mérkőzésen debütált a válogatottban, eddig húszszor szerepelt a nemzeti tizenegyben.

A genovaiaknak már van egy magyar játékosa, Rudolf Gergely ezt a szezont kölcsönben a görög Panathinaikoszban tölti.