La Liga előzetes

Pamplonában pörgetné fel magát a Barcelona

Ugyan felröppentek a hírek egy jövőbeni újabb sztrájkról, ez egyelőre még nem zavarja meg a La Liga küzdelmeit. Szombaton három mérkőzést rendeznek a spanyol bajnokság 23. fordulójában, pályára lép a Barcelona, az Atlético Madrid, de rendeznek egy nemzetiségi rangadót is

Racing  - Atlético Madrid 18.00
hatharom-tipp: 2 

A nap nyitómérkőzését a kieső helyen álló Racing Santander és az Atlético Madrid játssza. A fővárosiak Diego Simeone irányítása alatt még nem kaptak ki, pedig olyan csapatokkal csaptak össze,mint a Málaga, a Villarreal vagy épp legutóbb a Valencia. A madridiak az utóbbi öt fordulóban ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint a címvédő Barcelona (11), a jó teljesítménynek köszönhetően pedig már csak két pontra vannak a negyedik és egyben BL-selejtezőt érő helytől, jelenleg a hetedikek a tabellán.  Mostani ellenfelük az a Racing lesz, amely a legutóbbi fordulókban leikszelt a Valenciával és a Levantéval, ennek ellenére még mindig kieső helyen áll, hazai pályán bármelyik csapatra veszélyt jelenthetnek. 
 
Az Atléticónak utoljára még 2010-ben akadt némi öröme santanderi látogatásában, az akkori 1-1 óta egyszer 2:1-e, azt követően pedig 3:2-re maradt alul vendéglátójával szemben. Idegenbeli fellépésükkor igen sebezhetőek az idei szezonban is, de ennek ellenére most jó esélyük van a győzelemre. Elsősorban ez annak köszönhető, hogy kulcsjátékosaik remek formát mutatnak, a kolumbiai Radamel Falcao januárban öt gólt szerzett a bajnokságban, mellette pedig Diego is mutat valamit a "régi időkből", amikor ment neki - ez pedig már önmagában is elég lehet egy sikerhez. 
 

Osasuna - Barcelona 20.00
Tv: sport2
hatharom-tipp:2 

Az este nyolc órakor kezdődő meccsen a Barcelonáé lesz a főszerep: a katalánok Pamplonába látogatnak, Lionel Messiéknek az Osasuna ellen kell látótávolságon belül marasztalni a Real Madridot. A házigazdák ugyan a 9. helyen állnak a tabellán, de december közepe óta nem örülhettek győzelemnek, a Barca ellen pedig nem sokra jóra számíthatnak - legalábbis az elmúlt évek mérkőzései ezt mutatják. Ha csak a most futó szezont vesszük górcső alá, egy szeptemberi bajnokin nyolcat (0-8), a januári kupamérkőzésen pedig ennek felét kapták a címvédőtől(0-4), amely nem mellékesen a héten a Valencia legyőzésével bejutott a Király Kupa fináléjába. 
 
Josep Guardiola második helyen álló csapata jelenleg hétpontos hátrányban van a Real Madriddal szemben, de sem a vezetőedző, sem pedig a játékosok nem hajlandóak feladni a küzdelmet a bajnoki elsőségért folyó küzdelemben. A katalánoktól ezúttal Gerard Piqué állt a mikrofon elé és jelentette ki, hogy eszük ágában sincs "leállni", motiváltabbak, mint valaha, és ebben Guardiolának hatalmas szerepe van. "Azt látom, hogy Pep motiváltabb, mint az első évében. Mióta Guardiola idejött a csapat folyamatosan fejlődik, ezért ez a Barca erősebb, mint a négy évvel ezelőtti" - mondta a világbajnok belső védő. "Nyomást kell gyakorolnunk a Realra, mert nagyon hosszú idő van még a végéig és rengeteg mérkőzés vár mindkét csapatra. Ráadásul még fogadjuk a Madridot a Nou Campban is." - így a Barcelona védelmének oszlopa, aki szerint az értük szorítóknak sem szabad feladni a reményt.  "A szurkolóink bízhatnak bennünk, mert mindig harcolni fogunk. Bebizonyítottuk már, hogy bárhol képesek vagyunk jól játszani".
Várható kezdőcsapatok
Osasuna: Fernandez - Bertran, Flano, Segio, Satrustegui - Punal - Damia, Nekounam, Garcia - Nino, Balde Vezetőedző: José Luis Mendilibar
Barcelona: Váldes - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi, Mascherano, Thiago - Messi, Fabregas, A. Sánchez Vezetőedző: Josep Guardiola
A gránátvörös-kékek gyakorlatilag a legerősebb összeállításukban léphetnek pályára, egyedül Andrés Iniesta hiányozhat majd a kezdőből, de mivel a sérüléséből felépülő játékmester már a Valencia ellen az utolsó percben csereként már visszatért, alighanem szóhoz jut majd az Osasuna ellen is. Nem épült fel térdsérüléséből Sergio Busquets, elutazott viszont a csapattal Pedro. A középpályán Xavi mellett Thiago Alcantára és Javier Mascheraro kaphat szerepet, utóbbiról elmondható, hogy Seydou Keita távollétében kiválóan látja el a rábízott feladatokat. A gólok elsősorban a Messi - Fabregas - Alexis triótól várhatóak, de érdekes lehet, hogy vajon Messi ezúttal milyen százalékban tudja kihasználni az előtte adódó lehetőségeket. A választ rövidesen megkapjuk.
 

Betis - Athletic Bilbao 22.00
Tv: Sport2
hatharom-tipp:2 

A szombati napot egy igazi rangadó, egy andalúz-baszk csata zárja: a Real Betis Sevillában fogadja az Athletic Bilbao csapatát. Marcelo Bielsa vendégcsapata a héten a harmadosztályú Mirandés ellen gólzáporos győzelemmel jutott be a Király Kupa fináléjába - ahol majd a Barcelona ellen harcolhatják ki 24. kupaelsőségüket -, de a Betis ellen már egy új mérkőzés kezdődik számukra. A zöld-fehérek a szeptemberi találkozón 3-2-ra legyőzték az Athleticet, így Llorrente és társai alighanem visszavágánának az ott őket ért sérelmekért.