Kerékpár

Jan Ullrich bevallotta, ismeri a doppingdoktort

  • MTI

Bevallotta, hogy ismeri a doppingdoktor néven elhíresült spanyol Eufemiano Fuentest Jan Ullrich, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 1997-es győztese, akit csütörtökön kétéves eltiltással sújtott a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Bevallotta, hogy ismeri a doppingdoktor néven elhíresült spanyol Eufemiano Fuentest Jan Ullrich, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 1997-es győztese, akit csütörtökön kétéves eltiltással sújtott a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

"Elismerem, hogy kapcsolatban voltam Fuentesszel" - írta saját weboldalán megjelent közleményében a 2007-ben visszavonult 38 esztendős sportoló. "Tudom, hogy súlyos hibát követtem el, amit már megbántam. Szeretnék bocsánatot kérni a viselkedésemért. Utólag átgondolva a történteket, a pályafutásom során bizonyos helyzetekben másképp kellett volna reagálnom."

A CAS azért tiltotta el, s fosztotta meg a 2005 májusa után elért eredményeitől, így az azévi Tour-on szerzett harmadik helyétől a német kerékpárost, mert vétkesnek találta a Fuenteshez köthető doppingügyben. Az elvi jelentőségű döntés értelmében Ullrich 2013 augusztusáig nem versenyezhet(ne).

A CAS indoklásában azt írta, hogy Ullrich legalább a vérdoppingolás tekintetében megsértette a szabályokat, továbbá azt is bizonyítottnak találta, hogy több alkalommal találkozott Fuentesszel, akinek 80 ezer eurót is fizetett "szolgálataiért".

A testület szerint azért 2005 májusától törölték valamennyi eredményét, mert akkortól jelenthető ki biztosan, hogy részese volt Fuentes doppingprogramjának. A spanyol hatóságok 2004-ben kezdtek vizsgálódni az Operación Puertónak elnevezett ügyben, majd 2006 júniusában csaptak le, s 200, monogramokkal ellátott vértasakot foglaltak le, ezek többsége kerékpárosokhoz kapcsolódott. Ullrich esetében a DNS-minták alapján kilenc tasakról bebizonyosodott, hogy az ő vérét tartalmazza. Az ügy kirobbanásakor a német sztárnak saját csapata, a T-Mobile felfüggesztette versenyzői engedélyét, így nem engedte indulni 2006-ban a Touron. Ullrich - aki a CAS döntése nyomán megtarthatja 2000-ben nyert olimpiai aranyérmét és az 1999-es Vuelta a Espana sikerét - mindvégig, még 2007-es visszavonulásakor is tagadta, hogy valaha csalt volna versenyzőként.

"Az 1997-es győzelmem és öt második hely után a közönség és a szponzorok óriási nyomást helyeztek rám a 2006-os Tour előtt" - írta Ullrich. "Mindenki elvárta az újabb Tour-sikert, különösen azért, mert Lance Armstrong visszavonult. Röviddel a rajt előtt beütött a krach. Eltiltás, címlapok, kiközösítés, razziák, bűnügyi nyomozás, vádak. Az egész világ falhoz akart állítani."

A német sportoló hozzátette, akkor, röviddel az eltiltása után nyilvánosan el akarta ismerni a hibáját, de az ügyvédei tanácsára "csendben maradt."

"Elfogadom a CAS mostani döntését, nem fogok fellebbezni" - zárta közleményét Ullrich. "Mindez nem változtatja meg a jövőbeli terveimet. Visszavonulásom óta ugyanis egyszer sem gondoltam arra, hogy visszatérek a profi kerékpározáshoz."

A CAS a csütörtöki döntésekor elutasította a nemzetközi sportági szövetség (UCI) beadványát, amelyben a szervezet örökös eltiltást kért, illetve azt, hogy Ullrich 2002 májusa utáni összes eredményét töröljék. A CAS indoklása szerint a német kerékpáros nem visszaeső.

A CAS hétfőn egy másik ügyben hirdette ki ítéletét: akkor Alberto Contadort, a Tour háromszoros győztesét tiltotta el két évre a versenyzéstől, s fosztotta meg egyben a 2010 nyara óta elért összes eredményétől, 2010-es Tour- és 2011-es Giro d,Italia-győzelmétől is.