Forma-1

Továbbra is a Mercedes az élen Jerezben

  • Kele János

Továbbra is a 2011-es autóját használó Mercedes diktálja a tempót Jerezben, de a lista második helyére a Lotus kapaszkodott fel.



Michael Schumacher szerdai sikere után tovább folytatódott a 2011-es Mercedes sikerszériája a Formula 1-es csapatok spanyolországi tesztjén – Nico Rosberg ráadásul csaknem egy egész másodpercet faragott veterán csapattársa előző napi idejéből, ezzel pedig természetesen jócskán megverte a mögötte sorakozókat.

Nagyon úgy látszik, hogy a 2011-es Mercedes kiemelkedik a jerezi teszthét résztvevői közül, még akkor is, ha jól tudjuk, a teszt-győzelmek száma nem sokat jelent az idény előtti esélylatolgatásoknál. Főleg, hogy a stuttgartiak egyelőre még nem álltak elő legújabb fejlesztésű autójukkal (holott Adrian Newey szerint most már csak és kizárólag rajtuk van a világ szeme), így egyelőre pusztán a gumikat tesztelgetik, barátkoznak a 2012-re készített Pirellikkel, miközben a saját, jól felfogott érdekükben is, feszegetik kissé a határokat.

Vagyis gyorsak, akár úgy is, hogy eszük ágában sincsen PR-köröket futni, és elhúzni a mézesmadzagot a szponzoraik előtt, vagy túlzott elvárásokat ébreszteni a szurkolóikban; mindösszesen kíváncsiak hogyan viselkednek az abroncsok egy-egy nagyon gyors kör alatt, mire kell majd figyelni az időmérőkön, mit kell tenni ahhoz, hogy a gumik hőmérséklete minden egyes szituációban a legközelebb legyen az ideálishoz.

Pedig az elemekkel bőséggel küzdöttek a csapatok, a reggeli kezdéskor mért nulla fok körüli hőmérsékletet ugyanis sok mindennek tudnánk nevezni, de ideálisnak aztán egyáltalán nem. Dél körülre viszont helyreállt kissé a világ rendje, kisütött a nap, és a szél is elállt, nem csoda, hogy Rosberg éppen ekkor, a déli harangszót követően nem sokkal futotta meg a nap legjobb idejét, egy 1:17.613-at. Igen, jól olvassa a kedves Olvasó, majdnem egy másodperccel jobbat, mint Michael Schumacher szerdai győztes ideje – tovább javulni viszont már nem lesz lehetősége a stuttgartiaknak, pénteken ugyanis már nem láthatjuk őket a pályán körözgetni, a W02-est többet már nem vetik be.

Nem úgy, mint a Lotus a maga E20-asát, amely az első tesztnap győzelme után ismét derekasan helytállt, és Romain Grosjean alatt is bizonyította, elméletileg bőven van benne kiautóznivaló spiritusz. A 2012-es konstrukciók közül például ő lett a leggyorsabb, ráadásképpen pedig megbízható is volt: a francia versenyző nem kevesebb, mint 117 kört tett meg vele a jerez de la fronterai versenypályán, ezzel pedig a harmadik legaktívabbnak bizonyult a mezőnyben Nico Rosberg és Bruno Senna mögött. Rövid és hosszú etapokat egyaránt teljesíteni tudott tehát az enstone-i gárda, amely az első tapasztalatok alapján igencsak bizakodóan várhatja – nem egyelőre még nem az idénynyitót – a következő, barcelonai közös gyakorlást.

Nem ilyen rózsás a helyzet a Ferrarinál, a gyakorlást ma elkezdő Fernando Alonso ugyanis bőven küszködött az F2012 versenyképességével, ráadásul egyelőre nagyon olybá tűnik, a legújabb maranellói paripa sem sokkal gyorsabb, mint az elődje. Stefano Domenicali és a vörösök technikai stábja persze úton-útfélen hangsúlyozza, hogy jelenleg számukra az időeredmény sokadlagos szempont, ennek ellenére sem hinnénk azonban, hogy a olaszok garázsaiban csupa elégedett és mosolygós arc szaladgál mostanság – pláne úgy, hogy a teljes délelőttöt ki kellett hagyniuk egy bosszantó hidraulikai hiba miatt.

Nem volt nagyobb szerencséje a testvér-csapat Sauber, Ferrari-nevelt pilótájának, Sergio Pereznek sem: a mexikói a szerdai, igencsak közepesre sikerült nap után ismét átkozhatta Fortunát, olajszűrő-gondjai miatt ugyanis rendkívül sokat volt kénytelen a boxban vesztegelni, alig 50 köre elenyésző a jóval 100 fölött teljesítő listavezetőkhöz képest. A gyorsaságra viszont nagy panasz nem lehet, nagyságrendileg azonos időt futott ugyanis a korábbi napokon remeklő Toro Rossóval, a Ferrarit pedig egyenesen lepipálta.

Jules Bianchi viszont kipipálta, de nem valamelyik riválisát, hanem saját csapattársának, Nico Hülkenbergnek a napját. A fiatal francia versenyző három nap alatt másodszor kapott fél napnyi vezetési lehetőséget a csapattól, de ellentétben az első, Di Resta rovására rabolt néhány órájával, ezúttal nem tudta magát belopni istállója szívébe: az ötös kanyarban kisodródott, autója hátulját pedig olyannyira leamortizálta, hogy Hülkenberg délután sem tudta elkezdeni a munkát. A rossz nyelvek szerint persze a csapat is hibázott, állítólag nem volt a garázsokban tartalék fékbetét, ezért volt kénytelen a boxban vesztegelni a fiatal német.

Ami pedig a többieket illeti:

A Lotusból Caterhammé avanzsált Fernandes-csapatnál bemutatkozott a holland tesztpilóta, Van der Garde, a Williams pedig végre képes volt érdemi munkát végezni - Bruno Senna mindjárt 125 kört futva bizonyította, hogy bizony van még hova fejlődnie a grove-i alakulatnak. A Toro Rosso eközben, „nyergében” az újonc Jean-Eric Vergne-nyel, tovább erősítette a sejtést, miszerint korrekt kis masinát sikerült összeraknia; Hamilton pedig bemutatkozásképpen a McLaren eddigi legjobb nap végi helyezését villantotta fel. A Red Bull elébe azonban így sem tudott bekeveredni, a világbajnoki címvédő Sebastian Vettel ugyanis kevesebb, mint két tizedet faragott a brit legjobb idejéből, és elorozta előle a lista harmadik helyét.

Eredmények
Harmadik kollektív tesztnap, 2012. február 9., Jerez de la Frontera
1 Rosberg Mercedes 1m17.613s 118 Kör
2 Grosjean Lotus 1m18.419s +0.806 117 Kör
3 Vettel Red Bull 1m19.297s +1.684 96 Kör
4 Hamilton McLaren 1m19.464s +1.851 80 Kör
5 Vergne Toro Rosso 1m19.734s +2.121 79 Kör
6 Perez Sauber 1m19.770s +2.157 48 Kör
7 Alonso Ferrari 1m20.412s +2.799 67 Kör
8 Senna Williams 1m21.293s +3.680 125 Kör
9 Van der Garde Caterham 1m23.324s +5.711 74 Kö