Kajak-kenu

Kajak négyesekben a Honvéd önálló hajókat is ki tudna állítani - Horváth Gábor

  • Jocha Károly

Ami az evezősöknél a nyolcas, az a kajakosoknál a négyes. A látvány lenyűgöző, ahogy egymással szinkronban pörögnek a lapátok. Hát, még ha azt is hozzátesszük, hogy a magyar férfi és női kajakosok sikerek sorozatát mondhatják maguknak ebben az olimpiai számban is, az összkép még imponálóbb.

Horváth Gábor, a Budapest Honvéd kajak-kenu szakosztályának igazgatója

Horváth Gábor - a Budapesti Honvéd kajak-kenus szakosztályának jelenlegi igazgatója - abszolút részvényese a fentebb említett sikereknek. 2000-ben, Sydneyben is tagja volt az aranyérmes magyar hajónak, miként négy évvel később, Athénban is ő ült a legutolsó „lyukban”, amikor ismét a magyar kajak négyes haladt át elsőként a célvonalon.

Az óta más idők járnak, a férfi kajakosok korábbi világhegemóniája ugyancsak elillant. Vajon miként éri meg a kétszeres olimpiai bajnok az erőviszonyok alapvető átrendeződését, amely folyamat során a magyar K-4-es válogatott jócskán hátrébb került a nemzetközi hierarchiában?
- Ami engem illet, máig is nagyon örülök, hogy abban a világverő négyesben benne ülhettem - mondta Horváth Gábor. - Még 2006-ban is világbajnokok tudtunk lenni, de egyszer mindennek vége lesz, így nekünk is át kellett adnunk a helyünket a fiataloknak.

- Akik jóval szerényebb eredményeket értek el, mint az elődeik.
- A visszaesésnek több oka is van. A nemzetközi élmezőnyben tovább folyik az erőviszonyok kiegyenlítődése, s ebben az egyre fokozódó konkurenciaharcban a mai legjobb magyarok ez idáig nem tudták tartani a lépést az élvonallal.

- A 2011-es, szegedi világbajnokságon elért hetedik hellyel éppen csak sikerült megszerezni a londoni kvalifikációt. Ezek után mit várhatunk az olimpián?
- Ez majd kiderülhet a válogatókon, ahol előbb a párosok csatáznak az ötkarikás részvételért, s csak ezt követően kerülnek előtérbe a négyesek. Három, esetleg négy hajó is a siker reményében indulhat, s ebben a viaskodásban a Honvéd négyese is komoly szerepet játszhat. Ám azt a válogató győztesétől függetlenül megkockáztatom: az olimpián a magyar színek képviselői legjobb esetben is csak a 3-6. helyek valamelyikén végezhetnek.

- És a női négyesek versenye mit ígér?
- Ott - ha lehet - még nagyobb előcsatározásokra van kilátás, elvégre a négy helyre hat, jogosnak mondható aspiráns van. Miként a férfiaknál, a nőknél is képes lennék egy tiszta egyesületi hajót kiállítani. Ha ez sikerülne, az a Honvéd megdicsőülését is jelenthetné.   

(Forrás és fotó: mob.hu / Jocha(Press) Károly)