Kerékpár

Jan Ullrichot is eltiltották doppingvétség miatt

  • MTI
megosztom

Kétéves eltiltással sújtotta doppingvétség miatt Jan Ullrich német kerékpárost csütörtökön a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), egyúttal megfosztotta a 2005 májusa után elért eredményeitől, így az azévi Tour de France-on szerzett harmadik helyétől.

A 2007-ben visszavonult Ullrichot, a Tour 1997-es győztesét a spanyol Eufemio Fuenteshez köthető doppingügyben találta vétkesnek a CAS. Az elvi jelentőségű döntés értelmében a 38 éves német kerekes 2013 augusztusáig nem versenyezhet(ne).

A Sportdöntőbíróság ugyanakkor elutasította a nemzetközi sportági szövetség (UCI) beadványát, amelyben örökös eltiltást kért, illetve azt, hogy Ullrich 2002 májusa utáni összes eredményét töröljék. A CAS indoklása szerint Ullrich nem visszaeső.
 
A CAS indoklásában azt írta, hogy Ullrich legalább a vérdoppingolás tekintetében megsértette a szabályokat, továbbá azt is bizonyítottnak találta, hogy több alkalommal találkozott a doppingdoktornak nevezett Fuentes-szel, akinek 80 ezer eurót is fizetett "szolgálataiért".
 
A testület szerint azért 2005 májusától törölték valamennyi eredményét, mert akkortól jelenthető ki biztosan, hogy részese volt Fuentes doppingprogramjának.
 
Ullrich kizárásával a 2005-ös Touron a spanyol Francisco Mancebo lépett a harmadik helyre, míg a 2006-os svájci körversenyt így a szintén spanyol Koldo Gil nyerte. Ullrich ugyanakkor megtarthatja 2000-ben nyert olimpiai aranyérmét és az 1999-es Vuelta a Espana sikerét.
 
A CAS hétfőn egy másik ügyben hirdette ki ítéletét: akkor Alberto Contadort, a Tour háromszoros győztesét tiltotta el két évre a versenyzéstől, s fosztotta meg egyben a 2010 nyara óta elért összes eredményétől, 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

megosztom